4 évnél régebbi cikk

Gyűrűket kaptak a fehérgólya-fiókák
Gyűrűket kaptak a fehérgólya-fiókák

Három gólyafiókát gyűrűztek meg a szakemberek Dinnyésen csütörtökön délelőtt. Az egyedi azonosítóval ellátott fehér gólyák a későbbiekben könnyen követhetőek lesznek vándorlásuk során.

Izgalmas pillanatokat élhettek át azok, akik csütörtökön reggel Dinnyésre látogattak: a szakemberek emelőkosárral gyűjtötték be a gólyákat, a fiókákat ezután lehozták a földre, ahol rengetegen üdvözölték az egyelőre félénk és magatehetetlen kis tollasokat. A három testvér egyedi azonosítóval ellátott gyűrűt kapott a lábára, így amikor kirepülnek a fészekből, könnyedén lehet majd őket azonosítani és nyomon követni - ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy Dinnyés marad az otthonuk.

"Most történt ezen a tavaszon, hogy Dél-Afrikában, annak is a legtávolabbi pontján két évvel korábban Pákozdon gyűrűzött gólyát találtak. A gólyát sajnos megmérgezték, valószínűleg pockot evett, de az ottani emberek közreműködésének köszönhetően túlélte a madár" - mesélte Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője.

Az eseményre óvodás és iskolás csoportok is érkeztek, de több család is ellátogatott a dinnyési gólyafészekhez, hogy megsimogassák a kis tollasokat és üdvözöljék őket. Míg a fiókák a földön voltak, az egyik szülő hazaszállt, így a szakemberek gyorsan visszatették a pelyheseket a fészekbe, hogy megkaphassák tízóraijukat.

A gólyagyűrűzésről a Fehérvár Televízió készített bővebb anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek