4 évnél régebbi cikk

Google Készülékkereső: egy funkció, amelyről jó ha tudjuk, hogy létezik
Fehérvár Médiacentrum fotójaGoogle Készülékkereső: egy funkció, amelyről jó ha tudjuk, hogy létezik

A Google nagyon sok mindent tud. Lassan már-már annyit, hogy ember legyen a talpán, aki ezekkel mind képben van. Mutatok egy funkciót, mely nagy segítségünkre lehet, ha elhagytuk Androidos telefonunkat.

Előljáróban, mielőtt belemélyülnénk a részletekbe és mielőtt nekem esnének a tech-guruk, le kell szögezni, hogy a Google ezen funkciója igen hasznos segítség, de azért - akárcsak a svédcsepp - ez sem jó mindig, minden esetben. Azonban van az a helyzet, amikor hatalmas segítség tud lenni.

A Készülékkereső segítségével könnyen és gyorsan be tudjuk azonosítani telefonunk helyzetét. Sőt, szükség esetén akár zárolni is tudjuk vagy akár a rajta levő adatok törlését is elindíthatjuk, ha arra gyanakszunk, hogy ellopták a készüléket. De további infókat is megtudhatunk elkallódott telefonunkról, mint például az akkumulátor töltöttségi szintjét, vagy azt, csatlakozik-e wifihez, és ha igen milyenre, illetve hogy mikor volt utoljára aktív az eszköz.

A funkció hasznosságához nem fér kétség. Azonban, mint azt már írtam, van az a helyzet, amikor már ez sem segít. A Készülékkereső akkor lehet segítségünkre, ha telefonunkat elhagytuk, elvesztettük és van még akkujában annyi szufla, hogy tudjon adatokat küldeni a távoli kérésre. Ha telefonunk lemerült, kikapcsolták vagy törölték róla az adatokat, akkor sajnos ez a funkció már nem segít.

Ahhoz, hogy a Google tudjon segíteni az elkallódott telefon megtalálásában az alábbiaknak kell teljesülnie:

  • Telefonunk legyen bekapcsolt, feltöltött állapotban
  • Csatlakozzon mobilinternetre vagy wifire, internet eléréssel
  • Legyünk bejelentkezve saját Google-fiókunkba
  • Legyen bekapcsolva telefonunkon a Google Készülékkereső funkciója

Ha ezeket megtettük, akkor jó eséllyel megtalálhatjuk telefonunkat. Azonban ha a “megtaláló” ezeket az opciókat kikapcsolja, vagyis a telefont leállítja, gyári visszaállítást eszközöl, vagy csak az internet elérést blokkolja, akkor nem lesz módunk a készüléket megtalálni.

Ezért is annyira fontos telefonunk biztonsági zárása. Vagyis, hogy illetéktelenek kezébe kerülve ne lehessen annak tartalmához, beállításaihoz hozzáférni. Egy jól beállított kóddal védett telefont elvesztés esetén a megtaláló nem tudja azonnal felnyitni. Így a fenti beállításokat sem tudja azonnal hatástalanítani. Azonnali megoldásként ilyenkor ki szokták kapni a készülékből az akksit, de szerencsére az utóbbi évek gyártástechnológiájának köszönhetően már ez sem egyszerű, mert a beépített, felhasználó által nem kivehető akkumulátort elég macerás a készülékből kivenni.

És itt jön az a pont, hogy minél hamarabb vesszük észre telefonunk eltűnését, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy az még aktív, és a Készülékkereső segítségével megtalálhatjuk.

Számítógépen a Google Térképen meg is mutatja az alkalmazás, hogy elhagyott telefonunk éppen merre is található.

Hogyan kapcsoljam be a Készülékkeresőt?

A Készülékkeresőt könnyen és egyszerűen bekapcsolhatjuk Androidos telefonunkon. Ehhez keressük meg telefonunkon a Beállítások menüt, majd azon belül a Google almenü Biztonság szekciójában engedélyezhetjük a Készülékkereső funkciót. Ha ezt megtettük, akkor ezen a linken, Gmail-profilunk adataival bejelentkezve már elérhető a funkció. De a funkció bekapcsolható számítógépről is. Gmail-fiókunkban a képernyő jobb felső sarkában a Google-fiók menüben. Itt a Google-fiók menüből a Biztonság oldal menüben találjuk a Készülékek beállítást.

Telefonunk megkeresését ezután már akár számítógépről, a fenti linken keresztül is elkezdhetjük, de akár egy másik Androidos telefonról is. Ehhez a Play Áruházból a Google Készülékkereső alkalmazást kell használnunk. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben korábban nem engedélyeztük vagy használat során letiltottuk telefonunkon a Helyhozzáférés lehetőségét, akkor a Készülékkereső sem fog tudni segíteni.

Ha sikerült a Készülékkereső segítségével telefonunk helyzetét behatárolni, de a helyszínen nem találjuk, akkor van mód arra, hogy a telefont megcsörgessük. Ilyenkor a Készülékkeresőben a Hang lejátszása opciót választva telefonunk hangjelzéssel segít nekünk, hogy rátaláljunk a fűben lapulva.

Nyilván azt látnunk kell, hogy a fent bemutatott lehetőségnek vannak korlátai. De azt ne feledjük, hogy az elveszett telefon nem azonos az ellopott készülékkel. Aki készüléket lop, az nyilván jól ismeri a Google ezen opcióját és mindent elkövet annak kikapcsolásáért. Azonban, ha tényleg csak arról beszélünk, hogy a telefont elhagytuk, esetleg egy jó szándékú, de hozzá nem értő megtaláló keze van a dologban, akkor nagy segítség lehet a Készülékkereső.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek