Heavy rain5 °C
2020. január 28. kedd Károly,
Menü

Székesfehérvár is kiveszi a részét a műanyagmentes júliusból

Ne használjunk műanyagot júliusban! – ez az üzenete annak a globális kezdeményezésnek, amit a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívtak életre a fenntarthatóságért küzdő civilek.

Plastic Free July nemzetközi mozgalomhoz bárki csatlakozhat: a lényeg, hogy a résztvevők egyáltalán ne használjanak műanyagot, vagy ne vásároljanak olyan termékeket, amelyeket műanyag csomagolásban árulnak. Ez ugyan nem egyszerű, de Fehérváron is vannak olyan helyek, ahol megoldható.

Az interneten számos elrettentő kép kering, emellett nemrégiben hozták nyilvánosságra a kutatók, hogy mikroszkopikus műanyag darabkákat lehet találni az állatok szervezetében, izomzatában, amit az ember megeszik. Ennek hosszútávú hatásai nem ismertek, de biztosan nem egészséges. Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke szerint egy átlag magyar ember több kilónyi műanyag hulladékot termel, de kreativitással és környezettudatos magatartással ki lehet fékezni a plasztik hulladékok gyarapodását.

"Az ásványvíz ásványi anyag tartalma nagyjából ugyanaz, mint a fehérvári csapvíznek az ásványianyag-tartalma. Megtehetem, hogy nem veszek ásványvizet. Mondjuk, aki ragaszkodik az ízesített ásványvízhez, az tud limonádét is csinálni magának. Egy kicsit másképp kéne gondolkodni erről az egészről" – nyilatkozta Varga Gábor.

A városban számtalan ivókút működik, ahonnan vízhez lehet jutni, de a Fehérvári Pagony is szívesen látja azokat, akik hűsítő italra vágynak. Az üzletben bárki ingyenesen megtöltheti palackját, kulacsát.

"Mi örömmel odavezetjük a csaphoz, és adunk vizet az embereknek. Egyébként eddig is megtettük, gyerekeknek és kutyáknak is adtunk vizet, ez nem újdonság. Ez egy új kezdeményezés, amihez azt gondoltuk, hogy jó csatlakozni, mert mi túl sok nagy dolgot nem tudunk tenni a környezetünkért, apró pici lépésekkel tudunk előre haladni. Szerintem ez rettentő fontos, erre nevelni a gyerekeinket is, hogy mindenki a saját kis környezetében tegye meg, amit tud. Sok kicsi sokra megy" – tudtuk meg Csabai Dórától, Fehérvári Pagony tulajdonosától.

A Jancsárkert termelői piac célja is pontosan ez, hogy megváltoztassa a vásárlók hozzáállását a műanyag zacskókhoz. Mivel az ott árusított termékek egészségesek, a műanyag csomagolásokat is megpróbálják kiiktatni a vásárokból. Helyette vászontáskákat és befőttes üvegeket kínálnak opcióként, de a legjobb az lenne, ha mindenki saját kosárral és dobozokkal érkezne vásárolni.

"A fehérvári háziasszonyok segítségével, akik nagyon sok vászontáskát, textíliából készült zacskót varrtak. Ezeket mi azoknak a vásárlóknak adtuk, akik műanyag zacskóval érkeztek a piacra. Természetesen mindenki figyelemmel követi ezeket a környezetvédelmi eseményeket, a magunk módján mi is szeretnénk ehhez kicsit hozzátenni" – egészítette ki Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke.

Bár a műanyagmentes július csak egy hónapra szól, a szakemberek célja, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: műanyag csomagolások nélkül is lehet élni, és legfőképpen óvjuk a természetet a fölösleges szeméttől, amely évszázadok múltán sem bomlik le.

A műanyagmentes júliusról a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Vizes élőhelyek világnapja - a Sóstó idén is csatlakozik
  Vizes élőhelyek világnapja - a Sóstó idén is csatlakozik
 • Bütykölde - családi öröknaptárt készítenek kedden az Aranybulla Könyvtárban
  Bütykölde - családi öröknaptárt készítenek kedden az Aranybulla Könyvtárban
 • Folytatódik a Liget Műhely Olvasóklub a Gárdonyiban
  Folytatódik a Liget Műhely Olvasóklub a Gárdonyiban
 • Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
  Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
 • A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
  A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
 • Két és félszeresére nőtt a helyi termelői piacok száma
  Két és félszeresére nőtt a helyi termelői piacok száma
 • Visszaesett a kereslet az ipari ingatlanok után
  Visszaesett a kereslet az ipari ingatlanok után
 • Útmutatókat készített a Nébih
  Útmutatókat készített a Nébih
 • Uniós csúcs - a költségvetésről vitáznak
  Uniós csúcs - a költségvetésről vitáznak
 • Snétberger Központ - hamarosan kezdődnek a meghallgatások
  Snétberger Központ - hamarosan kezdődnek a meghallgatások
 • Tovább bővült a lakossági állampaírok állománya
  Tovább bővült a lakossági állampaírok állománya
 • Vidékfejlesztés - 800 milliárd forintot kaptak tavaly a gazdák
  Vidékfejlesztés - 800 milliárd forintot kaptak tavaly a gazdák
 • Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlási programja
  Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlási programja