Rain13 °C
2020. május 31. vasárnap Angéla
Menü

Ezeket a könyveket fogod olvasni idén nyáron!

Ezeket a könyveket fogod olvasni idén nyáron!
Nyaralás alatt végre előkerülhetnek a könyvek is (Fotó: today.com)

Persze csak ha megtetszenek a tippjeink. Szemezgettünk egy kicsit a mostanában napvilágot látott kötetek között, mit érdemes magunkkal vinni a vakációra!

Krimik, romantikus regények vagy történelmi írások? Könnyű, nyári olvasmányt bármilyen témában találhatsz újdonságok között. Ha annyira falod a könyveket, hogy a pénztárcád már nem bírja ( vagy a könyvszekrényed befogadóképessége véges), keresgélj a könyvtárban az újdonságok polcain! (A cikk végén Fejér megyei könyvtárak nyári kínálatáról is mindent megtudhatsz!)

Most pedig lássuk, mik lettek a mi kedvenceink, mit ajánlunk lapozgatni napozás vagy a teraszon való hűsölés közben. 

 

Igaz történet

Veronica H. Tóth - Viola Stern Fischer: A Mengele lány - Aki túlélte a túlélhetetlent

Ezeket a könyveket fogod olvasni idén nyáron!

Egy valós visszaemlékezés hosszú évtizedek távlatából a koncentrációs táborok borzalmaira: megrázó emberi sorsok, melyekből felsorolhatatlanul sok tört ketté akkoriban. Szlovákia magyarlakta területeiről 1944. júniusában több százezer zsidót indítottak útnak marhavagonokban. Köztük volt egy magyar lány, Stern Rózsa Ibolya. Egyike lett azoknak, akiknek el kellett szenvedniük Josef Mengele kísérleteit. Azon kevesek közé tartozik, akik túlélték. De mindent elveszített, ami fontos: a szeretteit, az otthonát és a lelki békéjét. Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, Buchenwald és Neustadt bei Coburg: a bátor lány négy haláltábor után kockáztatta meg a szökést. Ráadásul neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik embertelen felügyelőnőjét is. 

 

Mozifilm nyomán

Rachel Lippincott - Mikki Daughtry - Tobias Iaconis: Két lépés távolság (Filmes kiadás)

Ezeket a könyveket fogod olvasni idén nyáron!

Milyen ereje van a szerelemnek? Mire képes két cisztás fibrózisban szenvedő beteg között, akik soha nem mehetnek egymáshoz (és senki máshoz sem) közelebb három lépésnél, anélkül, hogy az életüket kockáztatnák? A félénk és precíz Stella Grant és a zabolátlan Willy Newman a kórházban szeretnek egymásba. A vonzódás közöttük végtelenül erős annak ellenére, hogy soha még csak meg sem érintették egymást. A vágy azonban egyre leküzdhetetlenebb, és egyre sürgetőbb a kérdés: Mi a nagyobb veszteség? Ha kockáztatják az egészségüket vagy ha örökre összetörik a szívük? A regény filmváltozatát, melyről nálunk is olvashattál kritikát, Haley Lu Richardson és Cole Sprouse főszereplésével adták a mozikban. 

 

Skandináv krimi

Louise Boije af Gennäs: Vérvirág

Ezeket a könyveket fogod olvasni idén nyáron!

A szerző Ellenállás című trilógiájának első kötete a Vérvirág, melynek főszereplője, Sara egy családi tragédiát követően kezd új életet Stockholmban. Titokzatos körülmények között veszíti el az édesapját, de úgy tűnik, sikerül talpra állnia. Karrierje felfelé ível, luxuskörülmények között él. Lassacskán azonban egyre több rejtélyes dologra lesz figyelmes, melyek egyre jobban összezavarják. Apja iratainak tanulmányozása közben döbben rá, hogy ő is, és a családja is veszélyben vannak. Valaki nagyon akar tőlük valamit. De vajon mit? 

 

Elgondolkodtató

Dr. Csernus Imre: Egy életed van

Ezeket a könyveket fogod olvasni idén nyáron!

Sok-e a huszonnyolcezer, vagy kevés? – teszi fel a kérdést az előadásain dr. Csernus Imre. Nem forintban, hanem napban, mert átlagosan ez a hetvenhét év az, amennyi jut nekünk ezen a földön. Éppen ezért, figyelmeztet a pszichiáter, mindannyiunk legdrágább kincse az idő, és úgy kell élnünk, tudatosan, őszintén és bátran, hogy ebből a huszonnyolcezerből egyetlen napot se pazaroljunk el. Vajon tudatosan élünk, vagy csak sodródunk, és hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek velünk? Megélünk minden egyes napot, vagy észre sem vesszük, milyen évszak van körülöttünk? Folyton a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk, és emiatt a jelen kicsúszik a kezünkből? Mindenki a saját sorsának a kovácsa, vallja a neves pszichiáter, aki most szokatlan formában, az év tizenkét hónapja köré rendezett gondolatokban osztja meg velünk nézeteit az életről, az emberhez méltó létről és a boldogságról.

Nyáron is irány a könyvtár!

Akár több száz könyvet is elolvashatsz évente mindössze száz forintért a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtár gyűjteményeinek köszönhetően. Nyáron rövidített nyitva tartással, de folyamatosan nyitva áll valamelyik tagkönyvtár, hogy nem maradj olvasnivaló nélkül a kánikulában sem. 

A Központi Könyvtár Olvasóterme (Oskola u. 7.) egész nyáron nyitva tart hétköznapokon 10.00 és 15. 30 óra között, valamint a június 22. és augusztus 25. közötti időszakban a tagkönyvtárak is hétköznapokon látogathatóak, szombaton zárva tartanak.

A több mint százéves múltra visszatekintő könyvtár sok ezer kötetét a székesfehérvári lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők, illetve a diákok éves szinten jelképes 100,- forintos tagsági díj ellenében tudják kölcsönözni.

A tagkönyvtárak nyári zárvatartási rendjéről itt tájékozódhattok.

(Forrás: vmk.hu, libri,hu, lira.hu, bookline.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Megkéseltek két embert Gyulán
  Megkéseltek két embert Gyulán
 • Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
  Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
 • Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
  Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
 • Megkoszorúzták a Balatont
  Megkoszorúzták a Balatont
 • Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
  Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
 • Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
 • Rekordáron, 46 millió forintért kelt el egyetlen üveg konyak
  Rekordáron, 46 millió forintért kelt el egyetlen üveg konyak
 • Napok óta tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban
  Napok óta tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban
 • Jól halad a Magyar falu program
  Jól halad a Magyar falu program
 • Mentősre támadt egy férfi Budapesten
  Mentősre támadt egy férfi Budapesten
 • Több százezer zarándok otthon követte a csíksomlyói Pünkösdi Búcsút
  Több százezer zarándok otthon követte a csíksomlyói Pünkösdi Búcsút
 • Bővüléssel zárhatja a nyarat a belföldi turizmus
  Bővüléssel zárhatja a nyarat a belföldi turizmus