4 évnél régebbi cikk

Ezeket a könyveket fogod olvasni idén nyáron!
·Irodalomkönyv·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
today.com
Ezeket a könyveket fogod olvasni idén nyáron!
·Irodalomkönyv·Utolsó frissítés: undefined

Persze csak ha megtetszenek a tippjeink. Szemezgettünk egy kicsit a mostanában napvilágot látott kötetek között, mit érdemes magunkkal vinni a vakációra!

Krimik, romantikus regények vagy történelmi írások? Könnyű, nyári olvasmányt bármilyen témában találhatsz újdonságok között. Ha annyira falod a könyveket, hogy a pénztárcád már nem bírja ( vagy a könyvszekrényed befogadóképessége véges), keresgélj a könyvtárban az újdonságok polcain! (A cikk végén Fejér megyei könyvtárak nyári kínálatáról is mindent megtudhatsz!)

Most pedig lássuk, mik lettek a mi kedvenceink, mit ajánlunk lapozgatni napozás vagy a teraszon való hűsölés közben. 

 

Igaz történet

Veronica H. Tóth - Viola Stern Fischer: A Mengele lány - Aki túlélte a túlélhetetlent

Egy valós visszaemlékezés hosszú évtizedek távlatából a koncentrációs táborok borzalmaira: megrázó emberi sorsok, melyekből felsorolhatatlanul sok tört ketté akkoriban. Szlovákia magyarlakta területeiről 1944. júniusában több százezer zsidót indítottak útnak marhavagonokban. Köztük volt egy magyar lány, Stern Rózsa Ibolya. Egyike lett azoknak, akiknek el kellett szenvedniük Josef Mengele kísérleteit. Azon kevesek közé tartozik, akik túlélték. De mindent elveszített, ami fontos: a szeretteit, az otthonát és a lelki békéjét. Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, Buchenwald és Neustadt bei Coburg: a bátor lány négy haláltábor után kockáztatta meg a szökést. Ráadásul neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik embertelen felügyelőnőjét is. 

 

Mozifilm nyomán

Rachel Lippincott - Mikki Daughtry - Tobias Iaconis: Két lépés távolság (Filmes kiadás)

Milyen ereje van a szerelemnek? Mire képes két cisztás fibrózisban szenvedő beteg között, akik soha nem mehetnek egymáshoz (és senki máshoz sem) közelebb három lépésnél, anélkül, hogy az életüket kockáztatnák? A félénk és precíz Stella Grant és a zabolátlan Willy Newman a kórházban szeretnek egymásba. A vonzódás közöttük végtelenül erős annak ellenére, hogy soha még csak meg sem érintették egymást. A vágy azonban egyre leküzdhetetlenebb, és egyre sürgetőbb a kérdés: Mi a nagyobb veszteség? Ha kockáztatják az egészségüket vagy ha örökre összetörik a szívük? A regény filmváltozatát, melyről nálunk is olvashattál kritikát, Haley Lu Richardson és Cole Sprouse főszereplésével adták a mozikban. 

 

Skandináv krimi

Louise Boije af Gennäs: Vérvirág

A szerző Ellenállás című trilógiájának első kötete a Vérvirág, melynek főszereplője, Sara egy családi tragédiát követően kezd új életet Stockholmban. Titokzatos körülmények között veszíti el az édesapját, de úgy tűnik, sikerül talpra állnia. Karrierje felfelé ível, luxuskörülmények között él. Lassacskán azonban egyre több rejtélyes dologra lesz figyelmes, melyek egyre jobban összezavarják. Apja iratainak tanulmányozása közben döbben rá, hogy ő is, és a családja is veszélyben vannak. Valaki nagyon akar tőlük valamit. De vajon mit? 

 

Elgondolkodtató

Dr. Csernus Imre: Egy életed van

Sok-e a huszonnyolcezer, vagy kevés? – teszi fel a kérdést az előadásain dr. Csernus Imre. Nem forintban, hanem napban, mert átlagosan ez a hetvenhét év az, amennyi jut nekünk ezen a földön. Éppen ezért, figyelmeztet a pszichiáter, mindannyiunk legdrágább kincse az idő, és úgy kell élnünk, tudatosan, őszintén és bátran, hogy ebből a huszonnyolcezerből egyetlen napot se pazaroljunk el. Vajon tudatosan élünk, vagy csak sodródunk, és hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek velünk? Megélünk minden egyes napot, vagy észre sem vesszük, milyen évszak van körülöttünk? Folyton a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk, és emiatt a jelen kicsúszik a kezünkből? Mindenki a saját sorsának a kovácsa, vallja a neves pszichiáter, aki most szokatlan formában, az év tizenkét hónapja köré rendezett gondolatokban osztja meg velünk nézeteit az életről, az emberhez méltó létről és a boldogságról.

Nyáron is irány a könyvtár!

Akár több száz könyvet is elolvashatsz évente mindössze száz forintért a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtár gyűjteményeinek köszönhetően. Nyáron rövidített nyitva tartással, de folyamatosan nyitva áll valamelyik tagkönyvtár, hogy nem maradj olvasnivaló nélkül a kánikulában sem. 

A Központi Könyvtár Olvasóterme (Oskola u. 7.) egész nyáron nyitva tart hétköznapokon 10.00 és 15. 30 óra között, valamint a június 22. és augusztus 25. közötti időszakban a tagkönyvtárak is hétköznapokon látogathatóak, szombaton zárva tartanak.

A több mint százéves múltra visszatekintő könyvtár sok ezer kötetét a székesfehérvári lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők, illetve a diákok éves szinten jelképes 100,- forintos tagsági díj ellenében tudják kölcsönözni.

A tagkönyvtárak nyári zárvatartási rendjéről itt tájékozódhattok.

(Forrás: vmk.hu, libri,hu, lira.hu, bookline.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek