Partly cloudy5 °C
2019. december 7. szombat Ambrus
Menü

A szeretet kódjai - egyéves a Székesfehérvári Balettszínház

A szeretet kódjai - egyéves a Székesfehérvári Balettszínház
Egyéves a Székesfehérvári Balettszínház (Fotó: Kiss László)

Első és igen sűrű évadát zárta most a Székesfehérvári Balettszínház, hiszen amellett, hogy színvonalas repertoárral léptek a közönség elé, társulatot, sőt közönséget alakítottak. Fontos számukra, hogy itthon legyenek a városban, ebben a közösségben, mely már az első évben is örömmel fogadta őket – erről árulkodtak a telt házas előadások is. A Vörösmarty Rádió több riporton keresztül kísérte végig az évadot, mi pedig most összegezzük, hogyan telt a balettosok első éve Fehérváron.

„Ez az év olyan volt, mintha három évad sűrűsödött volna bele, hiszen egyszerre folyik a társulatépítés és az intézményalapítás – amiben még mindig benne vagyunk – illetve a repertoárépítés.” – állapította meg Egerházi Attila. A Székesfehérvári Balettszínház igazgatója szerint a telt házas előadások mindenképpen bizakodásra adnak okot, de akkor sem lettek volna elkeseredve, ha ez nem így van, hiszen nincs olyan balett-társulat vagy táncszínház, ahol minden előadás mindig telt házas.

Új nyelv, amit érteni kell

Az első repertoár összeállítása során elsősorban az volt a szempont, hogy egy új műfajt kell Székesfehérváron meghonosítani, hiszen a balett ebben a formában, ahogy ők művelik, ismeretlen volt korábban. Ezért megpróbáltak olyan darabokat színpadra állítani, amelyek alkalmasak arra, hogy az alapvetően prózai színházhoz szokott közönséggel megismertesse a kortárs tánc rokon vonásait a prózai színházzal – illetve láttassa a különbségeit: „Ezért volt a Diótörő az első bemutatónk, ami családi balett. A másik családi balett a Rómeó és Júlia, és továbbra is tervezünk cselekményes előadásokat a jövőben. De ahogy az irodalomban a novellákra, regényekre, drámákra, úgy a versekre is szükség van. Éppen ezért táncverseket, egyfelvonásos baletteket is műsorra fogunk tűzni.” – meséli a terveket Attila, majd hozzáteszi: „Nem szeretem a tanítás, a nevelés szót használni, inkább azt mondanám, ez egy ismerkedés, egy befogadás, ami később tudást fog jelenteni a közönségnek, ezzel együtt egyre több és magasabb szintű élményt.”

A szeretet erejében hisznek

Egerházi Attila szerint a Rómeó és Júlia című darab arról a két nagy erőről szól, ami az embereket mozgatja. Ez nem más, mint a szeretet és a félelem, ezek egymásnak feszülése. A szeretet leglángolóbb megnyilvánulási formája a szerelem, ami a Rómeó és Júlia alapköve. A félelem egyik legborzasztóbb megnyilvánulási formája pedig ugyanebben a darabban az értetlenségből fakadó gyűlölet: „Számomra és a társulat számára is a szeretet az az erő, ami mozgat bennünket. Remélem, hogy ezt érzi a fehérvári közönség, akik már eljutottak az előadásunkra. Sok szeretet árad felénk az előadások végén, amikor feláll a közönség és tapsol. Ezt a szeretet lehet érezni a terem rezonanciájából is.”

Egyéves a Székesfehérvári Balettszínház (Fotó: fehervaribalett.hu/Igari Balázs)
Egyéves a Székesfehérvári Balettszínház (Fotó: fehervaribalett.hu/Igari Balázs)

Együtt élni a várossal

Amikor Egerházi Attila elkezdte a munkát Fehérváron, magával hozta vezető táncosát, Cristina Porres Mormeneót, aki egyedül tanította be a teljes három felvonásos Rómeó és Júliát. Ők már összeszokott párosként érkeztek, a többiek utánuk csatlakoztak a csapathoz.

„Cristinával több mint tíz éve együtt dolgozunk, a többiekkel is dolgoztam már, de nem ilyen sok időt. A próbatáncok során olyan táncosokat kerestünk és találtunk, akik nyitottak új dolgokra, ugyanakkor már komoly tapasztalat van mögöttük. S bár még nagyon az elején vagyunk, már most is nagyon erős képet mutat a balettszínház.” – mondja büszkén Egerházi Attila. Jelenleg tizenhárom táncművésszel működnek, ebben a szezonban hat gyakornok táncolt náluk, jövőre pedig nyolc gyakornok csatlakozik a csapathoz.

Ott voltak a városi futballmérkőzésen,vagy kimentek az utcára és egyszer csak az Országalmánál Rómeó és Júlia elkezdett táncolni, népszerűsítve ezzel az új bemutatót, emellett számos városi rendezvényen jelen vannak. A balettszínház társulata nem tett mást, mint elkezdett együtt élni a várossal: „Én már lassan két és fél éve itt élek, de még mindig nem ismerem minden zegzugát a városnak. És persze azt is szeretném, hogy a város is megismerjen bennünket, ehhez itt kell élni, együtt kell lüktetni vele. Egy művészember pedig csak úgy tud létezni, hogy kiviszi a művészetét – képletesen szólva a portékáját – a piacra. Nem lehet azt várni, hogy ülünk az elefántcsonttoronyba bezárva a kőszínházban, és majd jönnek az emberek az előadásra. Persze ezt is lehet, de akkor legalább negyven év kell ahhoz, hogy az emberek megtudják: van itt egy balettszínház. Ki kell menni a város lakói közé és azt mondani, hogy ezek vagyunk mi, és ha szeretnétek megismerni ezt a csodálatos műfajt, akkor gyertek be a színházba és nézzetek meg bennünket!”

Fehérvár művészete a világban

Külföldi és budapesti meghívások is voltak, ahol már mint Székesfehérvári Balettszínház lépett fel a társulat, ezzel a város művészeti életét is hírül adva. Szerencsés műfaji adottság, hogy nem kötik őket nyelvi határok, hiszen a táncot ugyanúgy érzik és értik a világ minden táján. A társulat ezt ki is használja és turnézik külföldön, de belföldön is: nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is. A prágai tánc világnapi fesztiválon a sajtó az egyik legkiemelkedőbb produkcióként írt a fehérvári balettelőadásáról. Most nyáron egy kisebb csapattal képviselik Fehérvár kultúráját Spanyolországban, ahol egy nemzetközi kurzust tartanak, és a gálán a nemzetközi táncélet jelentős képviselői is megjelennek.

Egyéves a Székesfehérvári Balettszínház (Fotó: ÖKK/Molnár Artúr)
Egyéves a Székesfehérvári Balettszínház (Fotó: ÖKK/Molnár Artúr)

Mi várható a következő évadban?

Nyáron sem hiányozhat a balettszínház, hiszen már készülnek a Királyi Napokra, ahol az Alba Regia Táncegyesület táncosaival közösen egy izgalmas nyitóprodukcióban vesznek részt. A rövid, de nagyon velős előadást Matuz János rendezi, ennek már folynak a próbái. „A balettet és a néptáncot próbáljuk úgy ötvözni, hogy miközben műfaji sajátosságaikat meghagyjuk, egyfajta összhangot, ezzel új minőséget teremtünk.” – mondja Attila. Ezt láthatjuk majd augusztus kilencedikén, az Országalmánál felállított színpadon.

Augusztus közepén pedig már indulnak az új évad munkálatai: az első előadás októberben várható. Táncversekkel készülnek, három külön kis világot mutatnak be, az est címe: Homokrajzok. A Rómeó és Júliát is játsszák októberben, ahogy karácsony táján a Diótörőt, és egy nagy bemutatót terveznek februárra: „Az új darab Franz Kafkáról szól. Életrajzi ihletésű, és azok számára is nagyon izgalmas lesz, akik soha nem olvastak Kafkáról. Most képet kaphatnak róla az én felfogásomban és a balettszínház interpretálásában!”

Májusban lesz gyerekdarab is, amit az Aladdin, amit a Pelikánba terveznek. Emellett színpadra visznek egy úgynevezett megemlékező művet Trianon kapcsán, hiszen a gyászos történelmi esemény századik évfordulója lesz jövőre. Ez egy közös produkció lesz a Nemzeti Táncszínházzal, és a trianoni drámát fogja feldolgozni.

Lesz-e utánpótlás-nevelés?

Ahogy az első évadban, a következőben is folytatódnak a balettszínházi nyílt napok: minden hónapban egy szombatot kijelölnek, és honlapjukon keresztül bárki jelezheti részvételi szándékát.

A nyílt napok inkább az érdeklődés felkeltését szolgálják, de további célja a színháznak utánpótlást nevelni: „Aki ebből az iskolából – amit reményeink szerint hamarosan létrehozunk – kikerül, amellett, hogy gazdagíthatja az együttest, viheti a fehérvári tánc jó hírét a világ egyéb táncegyütteseibe is. Jelenleg erről az oktatási tervről egyeztetünk a városvezetéssel, mely nyitott rá és fontosnak érzi, hogy legyen utánpótlás. Meg fogjuk közösen keresni azt az iskolát, ahová integrálni tudjuk ezt a képzést.” – tudtuk meg a Fehérvári Balettszínház igazgatójától.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Több mint száz bozóttűz pusztít Új-Dél-Wales ausztrál államban
  Több mint száz bozóttűz pusztít Új-Dél-Wales ausztrál államban
 • A klasszikus kék lesz 2020 hivatalos színe
  A klasszikus kék lesz 2020 hivatalos színe
 • Fülöp Attila: az informatika új korszakot nyithat az akadálymentesítésben
  Fülöp Attila: az informatika új korszakot nyithat az akadálymentesítésben
 • Nőtt az odesszai iskolatűz áldozatainak száma
  Nőtt az odesszai iskolatűz áldozatainak száma

A hét sztorija

 • Ma is tart még az országos tartós-élelmiszer-gyűjtés
  Ma is tart még az országos tartós-élelmiszer-gyűjtés
 • Több mint 13 ezer közönségszavazat érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra
  Több mint 13 ezer közönségszavazat érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra
 • Több eltűnt személyről továbbra sincs hír az eperjesi gázrobbanás után
  Több eltűnt személyről továbbra sincs hír az eperjesi gázrobbanás után
 • Varga Mihály: folyamatosan támogatjuk a vállalkozásokat
  Varga Mihály: folyamatosan támogatjuk a vállalkozásokat
 • A Fehérvár Hangja döntő a Vörösmarty Színházban
  A Fehérvár Hangja döntő a Vörösmarty Színházban
 • Mi alapján válasszunk LED fényforrást?
  Mi alapján válasszunk LED fényforrást?
 • Népdaléneklési és népzenei versenyt hirdet a Fejér Megyei Művelődési Központ
  Népdaléneklési és népzenei versenyt hirdet a Fejér Megyei Művelődési Központ
 • Székesfehérváron ülésezik az Országos Diáktanács
  Székesfehérváron ülésezik az Országos Diáktanács

Eseménynaptár

 • December 14-ig várják a támogatásokat a Szeretetházikóban
  December 14-ig várják a támogatásokat a Szeretetházikóban
 • Ma látogat Székesfehérvárra Joulupukki
  Ma látogat Székesfehérvárra Joulupukki
 • Millárdos bírsággal bünteti a Gazdasági Versenyhivatal a Facebookot
  Millárdos bírsággal bünteti a Gazdasági Versenyhivatal a Facebookot
 • Ma dönt a bíróság a tanárját megszúrt fiatal letartóztatásáról
  Ma dönt a bíróság a tanárját megszúrt fiatal letartóztatásáról
 • A munkanap-áthelyezés miatt változik a vasúti közlekedés
  A munkanap-áthelyezés miatt változik a vasúti közlekedés
 • Élénkebb forgalom várható a hétvégén több határátkelőhelyen
  Élénkebb forgalom várható a hétvégén több határátkelőhelyen
 • Ivádyné Érsek Márta kapta a Kiváló Gyógyszertári Asszisztens díjat
  Ivádyné Érsek Márta kapta a Kiváló Gyógyszertári Asszisztens díjat
 • Január 7-éig használhatók a decemberi helyközi bérletek
  Január 7-éig használhatók a decemberi helyközi bérletek
 • Gázszivárgás okozhatta a robbanást Eperjesen
  Gázszivárgás okozhatta a robbanást Eperjesen
 • Közmeghallgatást tartanak a Városházán
  Közmeghallgatást tartanak a Városházán
 • Jelentősen nő a lakossági költekezés az ünnepek előtt
  Jelentősen nő a lakossági költekezés az ünnepek előtt
 • Napközben is borult, erősen párás, ködös időre kell számítani
  Napközben is borult, erősen párás, ködös időre kell számítani
 • Tagadta bűnösségét és felmentését kérte a vörösiszap per összes vádlottja
  Tagadta bűnösségét és felmentését kérte a vörösiszap per összes vádlottja