4 évnél régebbi cikk

Ütős hétvége augusztus elején
Fehérvár Médiacentrum fotójaÜtős hétvége augusztus elején

Újra itt az ütős hangszerek hatalmas garden partyba forduló seregszemléje, augusztus elején jön a IV. Ütős Fesztivál Agárdon.

2016-ban még az ősz elején, a Velence Korzón került sor a hazai szinten egyedülálló, és ami a látogató közönség számára hasonlóan fontos információ, ingyenes fesztivál debütálására. Két esztendeje aztán már a nyár közepén, új helyszínen, az agárdi szabadstrandon került megrendezésre a második buli. A költözéssel az Ütős Feszt le is horgonyzott, 2018-ban, majd az idei évben is Agárd lesz a helyszín, az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan nívós fellépőkkel és elképesztő mennyiségű kísérőprogrammal.

2017-ben a máltai Tribali, 2018-ban pedig Palya Bea fellépése vonzotta a legtöbb látogatót, a fesztivál nevéhez méltóan idén is Ütős lesz a felhozatal, többek között a Bohemian Betyars, a Besh o droM, a Vojasa, a Bordó Sárkány, az Ataru Taiko Dobszínház és az Avar Horda lép színpadra augusztus 2. és 4. között az agárdi Szabadstrandon.

Ahogy azt a látogatók megszokhatták, kísérőprogramokban is gazadag az Ütős Fesztivál. Idén is lesz külön birodalmuk a gyermekeknek, ahol rengeteg kézműves elfoglaltság és játék várja őket. Ezen kívül számtalan workshop, tánctanítások, hangszerbemutató és készítő foglalkozások, önfeledt zenei produkciók mutatják be az ütős hangszerek világát.

És nem csak a hangszerek világát, egy különleges bajnokság házigazdája lesz ugyanis az Ütős Fesztivál, erről Dévényi Pethes Adrienn, a IV. Ütős Fesztivál főszervezője mesélt:

– Szokásos hangszerbemutatóink, gyerekprogramok, közösségi dobtér mellett idén vendégünk az Indonéz nagykövetség, akik Bali és Jáva szigetének hangszeres kultúráját a Gamelánt mutatják be, mindhárom napon, egy közel hetven négyzetméteres sátorban. A Gamelán zene érdekessége, hogy rengetegféle ütős- és húroshangszer és énekhang kap benne szerepet. A végcél nem az európai értelemben vett zeneiség, hanem egyfajta összhang, a teljesség felé törekvés. A szervezés nagy sikerének ítéljük, hogy megállapodásunk értelmében a következőkben mi adhatunk otthont  a magyarországi beatbox battle rendezvényének. Ez tulajdonképpen a magyar szájdob-szcéna nemzetközi szabályok szerinti megmérettetése. A győztes a Roland Magyarország által felajánlott díjon felül meghívást kap a háromévente megrendezésre kerülő Beatbox világbajnokságra, Németországba. Huszonkét jelentkező közül fog kikerülni a szombati nap folyamán a beatbox magyar bajnoka.

A fesztivál szervezői idén gondoltak egy merészet és egy önálló, szintén ingyenes koncerttel harangozták be az augusztus eleji őrületet. Az I. Ütős Estre a gárdonyi Rönkvárban került sor, a remek, ütős hangszerekkel megidézett világzenei utazást a fesztivál művészeti vezetője, Ölvedi Gábor és zenésztársa, a fesztiválon szintén fellépő Mogyoró Kornél varázsolta az építmény falai közé. A koncert végén aztán a beatbox, egészen pontosan az augusztus eleji bajnokság szervezője, Nyikonyuk Máté alias Shackle is beszállt egy kicsit, így fergeteges freestyle vette kezdetét.

Visszatérve a fesztiválra, az idei Ütősön több, a közönség igényeit kiszolgáló újítás is debütálni fog, így a koncertekre kilátogatók az eddiginél jobb és minőségibb élménnyel gazdagodhatnak, erről Ferencz Klára, a IV. Ütős Fesztivál látványtervezője mesélt.

– Ha Velencei-tó és vízpart, akkor óhatatlanul felmerül az emberekben a napsütés és a nagy meleg is. Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva idén közvetlenül a színpad előterében állítunk fel egy száz négyzetméteres árnyékoló rendszert, hiszen az elmúlt években problémát jelentett a színpadra tűző, erős napsütés. Kialakításából adódóan a nappal árnyékoló funkciót betöltő szerkezet az esti programokon a fényfestés felületeként fog szolgálni, létrehozva egy színes katlant/barlangot a színpad előtt, ezzel is a koncertélményt erősítve.

Ez lesz idén az Ütős Feszt, mely továbbra is ingyenesen vegyíti a szórakozást, bulit  a minőségi zenei és programkínálattal. Az augusztus 2. és 4. között az agárdi szabadstrandon megrendezésre kerülő ütősről a www.utosfeszt.hu oldalon találtok további érdekességeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek