4 évnél régebbi cikk

Mit kell biztosítania hőségben a munkáltatónak?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Mit kell biztosítania hőségben a munkáltatónak?

Bár most az időjárás lazított egy kicsit a szorításon, de a nyár java még visszavan. Hőségriadó idején pedig akár szabadtéri, akár zárttéri munkavégzés folyik, a szervezet extra terhelést kap.

Ami az alap: akár zárt, akár szabadtérben folyik a munka, ha a hőmérséklet meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet, vagy 14-16°C-os ízesített, alkoholmentes ital, amely vagy édesítőszerrel ízesített, vagy négy súlyszázalékát nem haladhatja meg a cukortartalma.

Szabadtéri munkavégzés során a munkaadó kötelessége, hogy védve legyenek a munkavállalók az időjárás különböző káros tényezőitől, mint például az erős UV-sugárzástól. A jogszabály itt viszonylag megengedő a munkáltató felé, mert azt írja: kánikula esetén senkit nem köteleznek a déli órákban közvetlen napfénynek kitett munkavégzésre, ám ez csak egy lehetőség, vagyis a munkáltató jóindulatától függ.

Az azonban nem lehetőség, hanem – elvileg – feladat, hogy ahol mód van rá, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni, illetve a fém- és üvegfelületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni, a tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzeteket pedig meg kell előzni.

Mennyi a pihenőidő?

Munkatípustól és hőmérséklettől függ, hogy mennyi pihenőidőt kell kiadni. Például közepesen nehéz fizikai munka esetében 30,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 28,5 foknál egy órán belül 25 százalék (vagyis negyedóra) a pihenőidő. Az óránkénti pihenőidő a hőmérséklet emelkedésével és a munka nehézségével arányosan nő.

Kritikus hőmérsékleti határnak az számít, ha a munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius fokot, ebben az esetben a továbbiakban munka nem végezhető, illetőleg a hatóságnak a munkavégzést meg kell tiltania.

További ajánlatok:
www.dekra-akademie.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek