4 évnél régebbi cikk

Ezért egészséges a dinnye
·Egészségnyár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Ezért egészséges a dinnye
·Egészségnyár·Utolsó frissítés: undefined

A gyümölcsöket leginkább abban a szezonban érdemes fogyasztani, amikor teremnek, főleg azokat, amelyeket nem szoktuk tartósítani, fagyasztani. Ilyen a görögdinnye, melyben rengeteg értékes tápanyag és vitamin van, de a sárgadinnye sem marad el az egészséges gyümölcsök sorában. Összeszedtük azokat az érveket, amelyek miatt nem csak finom, mézédes ízükért érdemes minél több dinnyét fogyasztani a nyáron.

A görögdinnye természetes „csomagolása” ugyan nem tartalmaz címkét, pedig lenne mit ráírni: rengeteg C-vitamint, kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz, de gazdag A-vitaminban, B1-, B3- és B6-vitaminban is.

A sárgadinnye ugyancsak bővelkedik A-, B1- és B2- vitaminban, ahogy kalciumban, káliumban és magnéziumban is. Ezenkívül magas arányban megtalálható benne a cink, a foszfor, a króm, a mangán, a nátrium, a réz és a vas valamint különböző gyümölcssavak is.

Ezen gyümölcsök rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk egész napi ellátását ásványi anyagokból, anélkül, hogy vitaminkészítményt kéne bevinnünk.

Jót tesz a vesének és a beleknek

A görögdinnye – magas káliumtartalma révén – segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját. Kiemelkedően magas víztartalma serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat, ráadásul még a bőrnek is jót tesz.

A sárgadinnye pedig magas rosttartalma miatt lehet kiváló segítség az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert. Az emésztőrendszer rendbetételén belül olyan problémákra is hatékony lehet, mint például a vékony- vagy a vastagbélben kialakuló gyulladások.

Hasznos a rákmegelőzésben

A görögdinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák. 

Sárgadinnyével a szépségért

Ahogy görög társa, a sárgadinnye is nagy százalékban tartalmaz vizet, így rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet folyadékszükségletét is. A hidratálással nemcsak testünknek teszünk jót, de látványos eredményt érünk el arcbőrünk feszességében is. Emellett ha apróbb kiütéseket tapasztalunk, amelyek akár a meleg számlájára is írhatók, akkor szintén jó szolgálatot tehet egy kis sárgadinnye. Mindegy, hogy belsőleg vagy külsőleg alkalmazzuk, a kiütések eltűnnek, arcunk bőre fiatal és üde lesz!

A sárgadinnye ideális segítség a nyári fogyókúrában is. Rostjaival élénkíti az emésztést, vitaminjainak és ásványi anyaginak köszönhetően pedig megoldja a szervezet egészséges táplálását.

A benne lévő folyadék teltségérzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek, helyette inkább aktívnak és energikusnak érezzük magunkat!

Tudtad?

Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már négyezer évvel ezelőtt is termesztették. Már akkor tudták, hogy női problémák kezelésére kiválóan alkalmas, főleg akkor, ha a nők menstruációja rendszertelen vagy erős. Magas szénhidráttartalma miatt főétkezésként is az étrendbe illeszthető, bár nagyon magas cukortartalma miatt a sárgadinnyét cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek