4 évnél régebbi cikk

Segítsük friss vízzel a madarakat a melegben! Így élvezik a Vadmadárkórház védencei a fürdőzést
Segítsük friss vízzel a madarakat a melegben! Így élvezik a Vadmadárkórház védencei a fürdőzést

A forró nyári napok beköszöntével segítsük a madarakat friss ivóvízzel, valamint fürdető biztosításával.

Egész évben érdemes odafigyelni a madarak ivóvízére, hiszen míg télen a befagyott itató jelenthet problémát, addig nyáron a forróság miatt a víz hamar felmelegedik, ezért fontos újratölteni. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője szerint a legjobb megoldás az, ha egyaránt biztosítjuk a madáritatót és fürdetőt.

"Olyan itatókat helyezzünk ki, amelyben nemcsak inni, hanem fürödni is tudnak a madarak. Ezzel nemcsak azt érjük el hogy segítünk nekik a nagy melegben, de magunknak is kedvezünk, hiszen a madarak szeretik a vizet, szeretik a fürdést, így odaszoknak a kertünkbe, odaszoknak az ablakunkhoz, akár egy kerti, akár egy ablakban elhelyezett itatóról van szó." - emeli ki Berkényi Tamás.

Az itató kialakításnál több szempontot figyelembe kell venni: ne legyen túl mély a tál, mert abba belefulladhatnak a madarak, valamint ügyelni kell arra is hogy könnyen hozzáférjenek. Ugyanakkor könnyen más állatok áldozatává válhatnak a madarak, ezért az itatót fontos olyan helyre telepíteni, amelyhez a ragadozók nem férnek hozzá.

A Fehérvár Televízió stábja a Vadmadárkórház sukorói telepére látogatott el:

Borítókép: Tóth Gabriella
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek