4 évnél régebbi cikk

Ugrásszerűen megnőtt a parlagfű-allergiások száma egy év alatt
Ugrásszerűen megnőtt a parlagfű-allergiások száma egy év alatt

A statisztikák szerint 2018-hoz képest 20-30 ezerrel nőtt a növényre allergiások száma.

Orrfolyás, dugulás, szemviszketés, könnyezés - ezek a parlagfű-allergia, vagy köznyelven a szénanátha leggyakoribb kellemetlen tüneteit. Súlyosabb esetekben asztma is kialakulhat az érintetteknél, amely nehéz, sípoló légzéssel jár együtt. A kimutatások szerint tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőtt a növényre allergiások száma Magyarországon, éppen ezért tartja nagyon fontosnak Pápai-Székely Zsolt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a pulmonológiai osztályának vezető főorvosa, hogy aki teheti, a környezetében pusztítsa a parlagfüvet.

„Tüneti terápiáink vannak, allergiacsökkentő gyógyszerek, amit ilyenkor tudunk adni a betegeknek. Ez többnyire részben csökkenti a panaszokat, enyhíti az orrfolyást, tüsszögést, köhögést, ám nagyon más lehetőség, gyógyszeres lehetőség nincs.” - emeli ki Pápai-Székely Zsolt.


Jelenleg a pázsitfűfélék és a csalánfélék vannak magas, illetve közepes koncentrációban a levegőben, a parlagfű, illetve az ürömfélék még nem jelentek meg a levegőben. Utóbbi két növény virágzása augusztusban, esetleg július végén, ha nagyon jó az idő.

A témával kapcsolatban a Fehérvár Televízió stábja készített anyagot:

 

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek