4 évnél régebbi cikk

Fokozottan figyeljünk a motorosokra a nagy hőségben!
Fokozottan figyeljünk a motorosokra a nagy hőségben!

Javában tombol a nyár, ilyenkor sokan választják közlekedésre a motorkerékpárt autó helyett. Azonban nemcsak a motorosok, hanem a motoros balesetek száma is növekszik, nem árt tehát figyelni rájuk is.

Csak az elmúlt héten két motoros vesztette életét Fejér megyében. Legutóbb, csütörtökön Csákvár térségében tehergépjármű motorossal ütközött össze. A baleset során a motorkerékpár 44 éves lábatlani vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A Motorosok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Csapó Zoltán Zsolt szerint nyáron gyakoriak az ilyen jellegű balesetek, hiszen ebben az időszakban még többen szállnak két kerékre.

"A rendőrség statisztikája szerint a motoros baleseteket 70-80%-át az autóvezetők okozzák. Amit még fontos megjegyezni, hogy a balesetek jelentős része az elsőbbségadási, illetve a kanyarodási szabályok be nem tartásából fakad" – tájékoztatott Csapó Zoltán Zsolt.

A motorosoknál a megfelelő védőruházat használata is elengedhetetlen: önmagukat védik ezzel, hiszen így elkerülhetőek az esetleges balesetből származó nagyobb sérülések.

Az autósok a szabályok fokozottabb betartásával próbálják kivédeni a motorozásból adódó szerencsétlenséget: "Úgy védem ki ezeket a helyzeteket, hogy nem akadályozom őket, megpróbálom időben észrevenni azt, ha egy motoros előttem haladva irányt akar váltani. Meghagyom mindig a kellő követési távolságot" – mondta Major László, gépjárművezető.

"Folyamatosan figyelemmel kísérem a mozgásukat. Jobb esetben, ha ki van világítva és látom az előzési szándékot, akkor természetesen figyelembe veszem: úgy választom meg a sebességet, illetve a manővert, hogy ne legyen probléma. Világos, hogy nem tombol az ember az úton, mert ilyenkor szerintem bátrabban közlekednek a motorosok" – mesélte Kucsora Tamás, sofőr.

A balesetek elkerülése érdekében Csapó Zsolt Zoltán azt tanácsolja, hogy az autóvezetők közlekedjenek a szokásosnál nagyobb figyelemmel, a motorosok pedig a jobb koncentráció érdekében fontos, hogy folyamatosan hidratáljanak, hiszen mindenkit hazavárnak.

A motorosok közlekedéséről és balesetek megelőzéséről a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek