Partly cloudy5 °C
2019. december 7. szombat Ambrus
Menü

Miért nem lékelik már a görögdinnyét?

Pár éve még lékelték, manapság már csak kongatják a görögdinnyét. Ránézésre eldönteni, hogy mennyire érett és finom a kívülről amúgy pofás dinnye, szinte lehetetlen. Valóban a termelők lobbizták ki a lékelés eltörlését vagy valamilyen higiéniai szabályozás miatt nem lehet már a vásárlás előtt kóstolni? Utánajártunk.

Néhány évtizede még pont azokon az utcasarkokon és foghíjtelkeken jelentek meg nyáron a dinnyések, ahol decemberben a fenyőárusok kínálták a karácsonyfának valót. Ettől függetlenül a lakótelepek kis utcáin és a sűrűn lakott városrészekben hétvégenként felbukkantak a mozgó dinnyeárusok is, akik jellemzően egy teherkocsi platójáról, de legalábbis valami furgonféle hátsó részéről kínálták a görögdinnyét, miközben éktelen ordibálásukkal ("Dinnyét! Dinnyét vegyenek!") az egész várost felverték a vasárnap délutáni szunyókálásból, valahogy így:

A nyolcvanas, kilencvenes évek nyaraiban közös volt, hogy csak akkor kellett megvásárolni a görögdinnyét, ha a kóstolás, vagyis a lékelés után úgy gondoltuk, ízlik a gyümölcs. Aztán valahol a kétezres évek elején szőrén-szálán eltűnt a lékelés, az utcasarki tákolmányok helyett pedig leginkább a hiper- és szupermarketek megfelelő osztálya lett a dinnyevásárlás fő terepe. Itt persze lékelésről szó sem lehet, pedig jogi akadálya a műveletnek nincs. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivőjétől azt is megtudtuk, hogy tulajdonképpen úgy játszik egy egész ország dinnyelottót júliusban és augusztusban, hogy arra senki és semmi nem kényszeríti. 

– Általános tévhit a fogyasztók és a termelők fejében is, hogy tilos a dinnyét lékelni – árulta el Horváth Vivien. – Az EU-csatlakozást követően változtak nagyobb mértékben a vonatkozó jogszabályok, ezen felül megnőtt a kötelező dokumentációk száma, amit a termelők sok esetben nehezen tudtak értelmezni, lekövetni. Kiemelt szerepet kapott az élelmiszerhigiénia, a teljesség igénye nélkül ügyelni kell a megfelelően tisztán tartott és fertőtlenített berendezésekre (pult, vágóeszköz stb.), a termékek tisztítására (például a dinnye héjának mosása ivóvíz minőségű vízzel), megfelelő hulladéktárolók elhelyezésére és rendszeres ürítésére, valamint a személyzet megfelelő higiéniai és egészségügyi állapota (eü kiskönyv megléte, higiéniai helyiségek biztosítása, mint mosdó, kézmosó stb.) is nélkülözhetetlen.

A szupermarketekben a fenti körülmények kivétel nélkül adottak ahhoz, hogy a kiválasztott dinnyét vásárlás előtt megkóstolhassák a vevők, ennek ellenére mégsem kérhetünk lékelést sehol, megjelentek viszont a darabolt dinnyék. A szóvivő szerint ezek az üzletek éltek egy kiskapu alkalmazásának lehetőségével: a fogyasztó a félbevágott dinnye megvásárlásával együttesen vállalja az esetlegesen felmerült élelmiszerbiztonsági kockázatot.

Horváth Vivien szerint ugyanezen elv mentén a termelőtől az út szélén is kérhetnénk lékelést vagy szeletelést, azonban ha a körülmények nem biztosítottak, a megmaradt darabolt vagy lékelt dinnyét más vásárlónak már nem ajánlhatják fel. Ráadásul ha egy újabb vevő kér egy felet, akkor csak egy, a szeme előtt kettévágott gyümölcsöt adhatnak el neki, a korábbról megmaradt féldinnyét nem. Ha ezt összegezzük, egyértelműen látszik a termelő vesztesége, így többségük a biztonságot választva - mind a fogyasztóét, mind a sajátot a büntetések és élelmiszerpazarlás ellen - marad inkább az egészben értékesítésnél.

A szóvivő cáfolta azt a legendát, hogy a lékelés eltörlését az árusok harcolták volna ki azért, hogy kevesebb görögdinnye menjen pocsékba, és így lékelés nélkül a rossz vagy éretlen gyümölcsöt is el tudják adni. Úgy véli, hogy a szabad piaci verseny mellett senki sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy rossz terméket próbáljon eladni, mert nagyon gyorsan kihullik a rendszerből. Sokkal inkább a bírságoktól való félelmet gondolja reálisnak, vagyis ez lehet a fő oka annak, hogy manapság már sehol nem vágnak kör vagy háromszög alakú kóstoló lyukat a dinnyébe. 

Egy meglékelt görögdinnye (Fotó: Marton Szilvia/Origo)
Egy meglékelt görögdinnye (Fotó: Marton Szilvia/Origo)

Ennek ellenére van megoldás arra, hogy nagyobb kockázat vállalása nélkül is eldöntsük, vajon melyik lehet finom a manapság jellemzően papírdobozokban felhalmozott gyümölcsökből. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete tavaly vezette be a Magyar Dinnye Matricát, ami egy termelői azonosítószámmal ellátott jelölés. A matricán többek között a "frissesség, minőség, megbízhatóság" szavak is szerepelnek. Ezeket a matricákat az egyesület osztja ki, ezzel biztosítva, hogy valóban kizárólag termelőhöz kerüljenek. A szóvivő szerint ha valaki a nevét meri adni a termékéhez például ezzel a jelöléssel, az már eleve a jó minőség garanciája lehet.

Ha mégis otthon derülne ki, hogy akár az útközben, akár a boltban vásárolt dinnye nem üti meg az elvárt szintet, akkor első körben a vásárlás helyén érdemes reklamálni. Amennyiben a csalódott vásárló nem jár sikerrel, felkeresheti panaszával az egyesületet a Facebookon vagy e-mailben, de akár a Keresd a dinnyést! androidos applikáción keresztül is beazonosíthatja a termelőt, és ha van hozzá közvetlen elérhetőség, fel is tudja vele venni a kapcsolatot.

Néhány napja egyébként a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) is beszállt a nemzeti dinnyelottóba, és tuti tippekkel árasztotta el a fogyasztókat az érett, finom görögdinnye kockázatmentes kiválasztásához. Röviden összefoglalva szerintük:

 • Leginkább a dinnyetermelő feladata, hogy eldöntse, kellően érett-e már a gyümölcs, vagy még egy kicsit hízlalni kell;
 • Ha száraz, barna a dinnye kocsánya, az arra utal, hogy érett lehet, mert már nincs szüksége az anyanövényre, ezzel szemben a friss, zöld kocsányú gyümölcs valószínűleg még éretlen;
 • Ha csíkos fajtát veszünk, akkor érdemes a a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszínt keresni, ami szintén az érett állapotot jelzi;
 • Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma.

A Tesco sem akart kimaradni a jóból, ők tavaly egy rövid videóban magyarázták el a vásárlóknak, hogy mire érdemes figyelni:

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a korábban a pult alól, jó esetben egy rongyban megtörölt, zümmögő legyekkel körülvett lékelőkanál városi romantikája már örökre a múlté, de semmi sem zárja ki, hogy ez a jövőben is így maradjon. Ha nem is a ragacsos lében ázó legyeket és a rozsdás lékelőt, de magát a dinnyevásárláshoz szorosan hozzátartozó rituálét idővel akár vissza is kaphatjuk, némileg EU-konform köntösbe öltöztetve. A kérdés már csak az, hogy van-e olyan áruházlánc, ami esetleg felismeri az ebben rejlő lehetőséget. Már ha egyáltalán van benne...

Addig is itt van egy ötperces videó a görögdinnye több hónapos útjáról, amíg az ültetéstől végül a fogyasztó asztalára kerül:

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Több mint száz bozóttűz pusztít Új-Dél-Wales ausztrál államban
  Több mint száz bozóttűz pusztít Új-Dél-Wales ausztrál államban
 • A klasszikus kék lesz 2020 hivatalos színe
  A klasszikus kék lesz 2020 hivatalos színe
 • Fülöp Attila: az informatika új korszakot nyithat az akadálymentesítésben
  Fülöp Attila: az informatika új korszakot nyithat az akadálymentesítésben
 • Nőtt az odesszai iskolatűz áldozatainak száma
  Nőtt az odesszai iskolatűz áldozatainak száma

A hét sztorija

 • Ma is tart még az országos tartós-élelmiszer-gyűjtés
  Ma is tart még az országos tartós-élelmiszer-gyűjtés
 • Több mint 13 ezer közönségszavazat érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra
  Több mint 13 ezer közönségszavazat érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra
 • Több eltűnt személyről továbbra sincs hír az eperjesi gázrobbanás után
  Több eltűnt személyről továbbra sincs hír az eperjesi gázrobbanás után
 • Varga Mihály: folyamatosan támogatjuk a vállalkozásokat
  Varga Mihály: folyamatosan támogatjuk a vállalkozásokat
 • A Fehérvár Hangja döntő a Vörösmarty Színházban
  A Fehérvár Hangja döntő a Vörösmarty Színházban
 • Mi alapján válasszunk LED fényforrást?
  Mi alapján válasszunk LED fényforrást?
 • Népdaléneklési és népzenei versenyt hirdet a Fejér Megyei Művelődési Központ
  Népdaléneklési és népzenei versenyt hirdet a Fejér Megyei Művelődési Központ
 • Székesfehérváron ülésezik az Országos Diáktanács
  Székesfehérváron ülésezik az Országos Diáktanács

Eseménynaptár

 • December 14-ig várják a támogatásokat a Szeretetházikóban
  December 14-ig várják a támogatásokat a Szeretetházikóban
 • Ma látogat Székesfehérvárra Joulupukki
  Ma látogat Székesfehérvárra Joulupukki
 • Millárdos bírsággal bünteti a Gazdasági Versenyhivatal a Facebookot
  Millárdos bírsággal bünteti a Gazdasági Versenyhivatal a Facebookot
 • Ma dönt a bíróság a tanárját megszúrt fiatal letartóztatásáról
  Ma dönt a bíróság a tanárját megszúrt fiatal letartóztatásáról
 • A munkanap-áthelyezés miatt változik a vasúti közlekedés
  A munkanap-áthelyezés miatt változik a vasúti közlekedés
 • Élénkebb forgalom várható a hétvégén több határátkelőhelyen
  Élénkebb forgalom várható a hétvégén több határátkelőhelyen
 • Ivádyné Érsek Márta kapta a Kiváló Gyógyszertári Asszisztens díjat
  Ivádyné Érsek Márta kapta a Kiváló Gyógyszertári Asszisztens díjat
 • Január 7-éig használhatók a decemberi helyközi bérletek
  Január 7-éig használhatók a decemberi helyközi bérletek
 • Gázszivárgás okozhatta a robbanást Eperjesen
  Gázszivárgás okozhatta a robbanást Eperjesen
 • Közmeghallgatást tartanak a Városházán
  Közmeghallgatást tartanak a Városházán
 • Jelentősen nő a lakossági költekezés az ünnepek előtt
  Jelentősen nő a lakossági költekezés az ünnepek előtt
 • Napközben is borult, erősen párás, ködös időre kell számítani
  Napközben is borult, erősen párás, ködös időre kell számítani
 • Tagadta bűnösségét és felmentését kérte a vörösiszap per összes vádlottja
  Tagadta bűnösségét és felmentését kérte a vörösiszap per összes vádlottja