4 évnél régebbi cikk

A Boldogasszony csipkéje lett idén Az ország tortája, a Kicsi Gesztenye pedig Magyarország Cukormentes Tortája
·Hírekaz ország tortája·Utolsó frissítés: undefined
A Boldogasszony csipkéje lett idén Az ország tortája, a Kicsi Gesztenye pedig Magyarország Cukormentes Tortája
·Hírekaz ország tortája·Utolsó frissítés: undefined

Több, mint fél kiló málnát tartalmaz Az ország tortája 2019-es győztese. A Boldogasszony csipkéje a dunaföldvári Tóth Cukrászdában készült el először. Kiderült az is, hogy Magyarország Cukormentes Tortája 2019-ben a Kicsi Gesztenye lett. Ezt a szegedi A Cappella Cukrászdában álmodták meg. A győztes süteményeket augusztus 18-tól lehet országszerte megkóstolni.

Az ország tortája málnás, míg Magyarország Cukormentes tortája egy gesztenyés torta lett idén - derül ki a cukrászat.net-ről. Tizenharmadszor is olyan tortákat keresett a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, melyek magyaros ízvilágúak, vagy az országgal összefüggésbe hozhatóak és szigorúan természetes alapanyagokból készülnek. A 31 jelölt közül végül a dunaföldvári Tóth Cukrászda Boldogasszony csipkéje névre keresztelt süteménye lett a 2019-es győztes. 

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Tóth Norbert cukrászmester tortája méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.

Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik. Üde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere győzött a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával.

A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor és gabonaliszt nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz az, amit elfogyaszt.

 

A győztes tortákat augusztus 18-tól lehet megkóstolni az ország több száz cukrászdájában, ezeknek a listáját augusztus 14-től folyamatosan teszik közzé a cukrászat.net oldalon. A Boldogasszony csipkéjét és a Kicsi Gesztenyét bárki elkészítheti akár otthon is, de a receptek csak az év végétől lesznek nyilvánosak a szakportálon.

Az fmc.hu hagyományosan minden évben közli a győztes torták receptjét, az eddig megjelent cikkeinket itt lehet elolvasni:

UPDATE: Nyilvánosságra hozták a torták receptjeit, ráadásul még egy videó is készült az elkészítésről:

Borítókép: cukraszat.net
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek