4 évnél régebbi cikk

Dinnyés receptek – szomjúság ellen, édességre vágyva
·GasztroBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
hurriyyet.org
Dinnyés receptek – szomjúság ellen, édességre vágyva
·GasztroBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

Vodkás koktél, leves, turmix, püré, üdítő, jégkrém… - Görög- és sárgadinnyéből többféle finomság is elkészíthető!

A nyár legkedveltebb, s legtöbbet fogyasztott „étke” a görögdinnye. Ezt a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényt sokan gyümölcsnek tartják, mert a virágzás után a magházból fejlődik ki és megtartja a magokat. Termesztéstechnikailag viszont zöldségnek számít, s kulináris felhasználása sem tér el nagyon a zöldségekétől. (A görögdinnyéről írt cikkem elolvasható ITT.)

Ha görögdinnye-levest szeretnénk készíteni, szükségünk lesz 20 dkg görögdinnyére, 2 dl vörösborra, 3 evőkanál cukorra,  3 cl citromlére,  5 db szegfűszegre, késhegynyi őrölt fahéjra,  1 zacskó vaníliás cukorra,  5 dkg mazsolára, 3 cl fehér rumra,  1 db zsemlére,  2 dkg füstölt sajtra és egy kis dióra.  

Vájjunk ki cseresznyemagozóval néhány golyót, tegyük félre a díszítéshez. A többit turmixoljuk össze a cukorral, citromlével, vörösborral, fahéjjal, vaníliás cukorral. Szórjuk bele a szegfűszeget, s tegyük a hűtőbe a rumba áztatott mazsolával. Pirítsuk meg a diót a serpenyőben.

A tálaláshoz használjuk fel a dinnye héját: öntsük bele az elkészült levet, tegyük bele a dinnyegolyókat, szórjuk rá a mazsolát és a diót. Aki szeretné, spékelje meg pirított zsemlekockákkal és reszelt sajttal.

A görögdinnye víztartalma 90-95%-os, ezért az optimális veseműködéshez is hozzásegíthet. (A korai felfedezők ezért vitték magukkal szomjoltónak.) Vizelethajtó tulajdonsága miatt régen gyógynövénynek tartották. Nyersrosttartalma a vastagbél működésére gyakorol jótékony hatást.

Vannak, akik egynapos dinnyekúrákat is beiktatnak béltisztítás, közérzet-javítás, puffadás-megszüntetés gyanánt. A dinnye jól átmossa és tehermentesíti az emésztőrendszert, támogatja a salaktalanítást, méregtelenítést. A belek mellett tisztítja a vért is.

A görögdinnyét nemcsak harapni, hanem inni is érdemes: Vágjuk fel kis kockákra, távolítsuk el a magokat, turmixoljuk össze, s már ihatjuk is! Ha koktélt szeretnénk készíteni belőle, akkor bolondítsuk meg egy kis vodkával és jéggel!

Ha limonádéra vágyunk, facsarjuk ki két citrom, egy lime és négy narancs levét. Öntsük fel egy liter ásványvízzel, turmixoljuk össze 60 dkg dinnyével és egy kis jégkockával, tegyük bő fél órára a hűtőbe, fogyasztás előtt pedig dekoráljuk görögdinnye-cikkekkel!

A sárgadinnye szintén kiváló szomjoltó: víztartalma 90 %-os energiatartalma pedig alacsony: 100 grammban 34-39 kalória van. A kalória mellett viszont szólnunk kell a szénhidrát-tartalmáról is, mivel az elég magas: 100 grammban 9g található, s glikémiás indexe is magas. Ezért a cukorbetegek egyszerre csak kis mennyiséget fogyaszthatnak belőle.

Sárgadinnyéből is készíthető nagyon finom ital: ehhez sűrű szirupot kell főznünk egy csésze vízből és egy csésze cukorból. Keverjünk hozzá pár összetört mentalevelet, majd miután kihűlt, szűrjük le! Tegyünk hozzá egy fél sárgadinnyét leturmixolva, öntsünk hozzá két liter ásványvizet, jól hűtsük le, s jégkockával tálaljuk!

Ha party-ra készülünk, vágjunk félbe egy dinnyét (kb 1 kg-os legyen), magozzuk ki, kockázzuk fel, turmixoljuk össze 2,5 dl kókusztejjel, 5 cl fehér rummal (ha kell, higítsuk ásványvízzel), s jégkockával tálaljuk!

A sárgadinnyének jelentősebb a tápanyag-tartalma, mint a görögdinnyének. Ez az egyik legjobb béta-karotin forrás: 100 grammban 2-3 mgramm karotin van! Ennek köszönhetően csökkenti a tüdő-, méhnyak-, bőr-, légutak-, gyomor-, vastagbéldaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Az egyik legfinomabb sárgadinnye-leveshez tegyünk egy nagy tálba egy közepes méretű, felkockázott sárgadinnyét, egy összevágott kígyóuborkát, 5 evőkanál natúr joghurtot, néhány mentalevelet, őrölt fehérborsot, őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűszeget és picike sót, s az egészet turmixoljuk össze, míg krémszerűvé nem válik. Ha szükséges, édesítsük. Tegyük egy órára a hűtőbe! Mentalevelekkel, dinnyegolyókkal díszítve tálaljuk!

A sárgadinnye jó hatással van a koleszterinszintre és segíti a szürkehályog megjelenésének esélyét is. Nagyon sok benne az A-, B1-, B2-, B3, B7-, C-vitamin. 100grammban 0,04 miligramm B1-vitamin, 0,02 miligramm B2-vitamin és 35 miligramm C-vitamin van. Ezen kívül gazdag cinkben, kálciumban, mangánban, rézben, vasban, foszforban, kálciumban, káliumban, magnéziumban, mangánban, krómban stb is.

A kisbabáknak csak 9-10 hónapos kor után ajánlott sárgadinnyét adni – fokozatosan beillesztve az étrendbe. Először csak a levével kínáljuk meg, majd jöhet a pép, végül az apróbb kockák. Így az emésztőrendszerük hozzá tud szokni ehhez a rostban gazdag gyümölcshöz.

A sárgadinnye püré alapja 20 dkg (kimagozott) sárgadinnye és 2  db nagyobb (héjatlan, magtalan) őszibarack összeturmixolt elegye, amibe 1 db babapiskóta, babakeksz vagy kölesgolyó is kerül sűrítésnek.

A nagyobb gyerekeknek készíthetünk sárgadinnye-jégkrémet nagyon egyszerűen – és egészségesen! Turmixoljunk össze 20 dkg sárgadinnyét, 20 dl kókusztejet, ízlés szerint édesítőt vagy cukrot, s tegyük a fagyasztóba pálcikás jégkrém-formába öntve. (6 db lesz az említett mennyiségből.)

Ahhoz persze, hogy minden elkészített finomság valóban jóízű legyen és mindenki örömmel fogyassza el, figyelnünk kell arra, hogy hibátlan, s kellőképp érett gyümölcsöt vásároljunk hozzávalóként. Ha nagyon puha vagy túlságosan kemény, ha sérült, ha vizenyős foltók láthatók rajta, akkor hagyjuk a zöldségesnél!

Mindig szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni részét: ha nincsen jellegzetes illata, akkor idő előtt szedték le, és nem lesz olyan finom az íze. Ha pedig túlzóan intenzív aromát érzünk, akkor túlérett lehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek