4 évnél régebbi cikk

Elkészült IV. Béla és Szent Margit közel hat méter magas óriásbábja
Elkészült IV. Béla és Szent Margit közel hat méter magas óriásbábja

Megrajzolták, kialakították 3D-ben, megformálták: közel hat méter lett IV. Béla és lánya, Szent Margit, akik a királyi bábcsaládhoz csatlakoztak idén.

IV. Béla és lánya, Szent Margit bábja készen áll a Királyi Napokra, a tökéletes végeredmény igazi csapatmunkáról árulkodik, ezt hamarosan a nagyközönség is láthatja, amikor a bábcsalád ismét bemutatkozik Székesfehérváron. Az uralkodókat és családtagjaikat Somogyi Győző festőművész rajzolta meg, és Majoros Gyula, bábkészítő mester alkotta meg.

"Az elkészített mintából kell nekünk egy nagyobb méretű, 3D-s bábot készíteni, ilyenkor természetesen az arányokon is kell változtatni, mert egy ilyen bábnál másfajta arányokat használunk, mint amilyenek az igazi emberé. A fejet kicsit fel kell nagyítani, körülbelül hatszor van meg a testben a fej, a kezeket hosszabbra, a kézfejet kisebbre kell készíteni." - mondta el Majoros Gyula.

Egy-egy báb megalkotása három-négy hónapig is eltarthat, de a végeredmény nagyon látványos, és ehhez a város fiataljai is minden évben sokat hozzátesznek.

"Júniusban, a tanév utolsó hetében volt alkalma a fehérvári iskolásoknak részt venni az előkészületekben, és akkor együtt elkészítettük Béla király koronáját, megtanultak a gyerekek kasírozni is. Nagyon büszkék lehetnek magukra, mert jól sikerült az, amit készítettek" - mesélte Ujj Zsuzsanna, keramikus iparművész, aki szintén tevékeny részese volt annak, hogy IV. Béla és Szent Margit bábja elkészült. 

De ahhoz, hogy a bábok megjelenése valóban az egykori királyi főváros hangulatához igazodjon, a korhű öltözék is elengedhetetlen.

"Hosszú ideig, közel egy napig tart csak az anyag kiszabása. A ruhák anyaga műselyem, hiszen az igazi kicsit drága lenne, mert meglehetősen nagy mennyiség kell belőle. Margit ruhája majdnem harminc méter anyagot vett fel, Béláé egy kicsit kevesebbet" - mondta el Jámbor Mónika, szabómester.

Hamarosan testközelből is megismerhetik a főszereplőket a Székesfehérvári Királyi Napokra látogatók. Idén is ezreket várnak a programokra, amelyek már pénteken elkezdődnek a városban.

Borítókép: Tóth Gabriella
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek