Clear sky20 °C
2019. szeptember 15. vasárnap Enikő
Menü

Így főztek az indonézek a Királyi Napokon

Így főztek az indonézek a Királyi Napokon
Csapatban gyorsabban megy a répavágás (Fotó: Kiss László)

Majd fél kilónyi bors, ipari mennyiségű fokhagyma és pár laza csípőtekerés a vágódeszka mögött – kipróbáltuk, milyen indonézekkel főzni trópusokat meghazudtoló hőségben, brazil dobzenére a táncház aprócska konyhájában.

Jobbra nézek, balra nézek, megjöttek az indonézek!” – kiáltotta el magát Kovács György, amikor meglátta az indonéz tánccsapatot a táncházi konyha előtt, akiknek a menüje olyan tradicionális ételekből állt, mint a nasi goreng, a bakwan jagung, az ayam geprek valamint az es buah. Megszokta az éles gasztronómiai váltást, öt perccel korábban még a szlovákok bográcsban rotyogó vaddisznópörköltjét gardírozta. „Na, akkor mit főzünk? Mondjátok el még egyszer!” – kérte az indonéz táncosokat. Aztán valahogy közös erővel sikerült megfejteni, hogy a nasi goreng nem más, mint sült rizs, a bakwan jagung gyakorlatilag kukoricás-újhagymás tócsni, az ayam geprek jávai csípős sült csirke, az es buah pedig egy egzotikus gyümölcsös desszert, amit pohárban vagy tányérban szolgálnak fel.

Közben előkerültek a kosárból az alapanyagok: rizs, egész csirke, káposzta, répa, hagyma, kukorica valamint ipari mennyiségű bors és fokhagyma. Az egyik indonéz lány a rizst főzte, többen fokhagymát pucoltak, míg a többiek a kiló sárgarépát vágták leheletvékonyra.

Végre kisült az első bakwan jagung, vagyis az indonéz kukoricatócsni (Fotó: Kiss László)
Végre kisült az első bakwan jagung, vagyis az indonéz kukoricatócsni (Fotó: Kiss László)

Dwiki Mirwan Fajr, az egyik táncos elmondta, hogy hetente háromszor is főz, mert egyedül él. Az egyik kedvence a nasi goreng, így hát mi mást is készíthetnének kóstolóképpen, mint azt: „A hagyományos indonéz konyha rengeteg hagymát, fokhagymát, chilit, borsot és fahéjt használ.” – tette hozzá, majd elővett a fűszeres zacskóból egy gondosan becsomagolt üveget. – „Megkóstolod? Ez édes szójaszósz, nálunk minden szupermarketben lehet kapni. Ez megy majd bele a bakwan jagungba.”

Közben a vele szemben álló lányok szorgosan pucolták a fokhagymát, melynek illata nemcsak a konyhát, de a mellette lévő folyosót is betöltötte.

Ludman Rebeka, az indonézek tolmácsa és kísérője elmesélte, hogy az indonézek nemcsak szeretik, de bírják is a csípős ízeket: „Délelőtt a belvárosban sétáltunk. Láttuk, hogy az egyik standnál többfajta chilit lehet kóstolni. A legerősebből ettek egy jó nagy kanállal, és mondtak, ez már egészen jó, de nem túl erős...”

Octhahaviani Chohir nevű táncoslány az összes kukoricát egy nagy tálba öntötte, majd beletette az apróra vágott újhagymát és egy kilónyi lisztet. Beleütötte a tojásokat, tett bele szójaszószt és egy kis thai marhahúslevesport.

A bakwan jagung tésztáját pillanatok alatt össze lehet állítani (Fotó: Kiss László)
A bakwan jagung tésztáját pillanatok alatt össze lehet állítani (Fotó: Kiss László)

 „Ez nem lesz csípős!” – jegyezte meg nevetve, majd a masszába szórt egy kis sót, cukrot, közben megállapította, hogy a magyar cukor nem olyan édes, mint az indonéz. Aztán beszélgettünk arról is, hogy nálunk milyen fajta rizst lehet kapni és azokat hogyan szoktuk a hétköznapokon elkészíteni.

Közben összeállt a massza, és egy kis kanál segítségével beleszaggatta a forró olajba. Közben a konyha másik végén Gyuri bácsi vezényletével feldaraboltak három egész csirkét, majd a húsba belemasszíroztak majd fél kiló borssal összedolgozott fokhagymát, hogy legyen egy kis íze.

Közben megszólaltak a brazil őserdőket megigéző dobok. Az indonézek a vágódeszka mögött táncra perdültek. Kisült a bakwan jagung, és mi úgy éreztük magunkat, mintha végigkóstoltuk volna az egész világot.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Nőtt a spanyolországi ítéletidő áldozatainak a száma
  Nőtt a spanyolországi ítéletidő áldozatainak a száma
 • Szinkron-színészeket díjaztak
  Szinkron-színészeket díjaztak
 • Erdőtüzek pusztítanak Görögország déli részén
  Erdőtüzek pusztítanak Görögország déli részén
 • Több száz lopott vagy hamis útlevelet kobzott el a görög rendőrség az athéni repülőtéren
  Több száz lopott vagy hamis útlevelet kobzott el a görög rendőrség az athéni repülőtéren
 • 150 éves a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség
  150 éves a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség
 • Lezárások lesznek Újbudán, holnap világháborús bombát hatástalanítanak
  Lezárások lesznek Újbudán, holnap világháborús bombát hatástalanítanak
 • Mától folytatódik az M7-es autópálya felújítása
  Mától folytatódik az M7-es autópálya felújítása
 • Hétfőn kezdődik az Európai Mobilitási Hét
  Hétfőn kezdődik az Európai Mobilitási Hét
 • Bírósági ülnököket keresnek
  Bírósági ülnököket keresnek