4 évnél régebbi cikk

Mire figyeljenek az autósok iskolakezdéskor?
·Közlekedésiskolakezdés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Mire figyeljenek az autósok iskolakezdéskor?
·Közlekedésiskolakezdés·Utolsó frissítés: undefined

Szeptemberben gyerekek ezrei lepik el az utcákat, a vonulások közepette pedig sokan meggondolatlanul manővereznek a járdán. Hogy ne legyen tragédia a vége, az autósoknak is óvatosabban kell vezetniük ebben az időszakban. Mutatunk néhány tippet, amit jó ha észben tartotok.

Az augusztus 20-i tűzijáték után a legtöbben lélekben már megkezdik a búcsúzkodást a nyártól, majd a fájdalmas elválás után már a szeptemberi iskolakezdés körül forognak a gondolataik: tanszerek, könyvek, táskák, sportfelszerelések, a fuvarozási rendszer felállítása, amely néha igencsak megkavarhatja a mindennapokat, és még napestig sorolhatnám, ugyanis milliónyi tennivaló van, amit a sulival kapcsolatban át kell rágni.

Többek között az is, hogy a nebulók ne ugráljanak meggondolatlanul az úttesten. Mert hát valljuk be, a figyelmeztetések ellenére is sokszor megteszik, főleg az első napokban, ugyanis a barátok viszontlátása és rengeteg más sulis ügy tölti ki gondolataikat. Ilyenkor jönnek képbe az autósok, akik ha megfelelő körültekintéssel közlekednek ebben az időszakban, akkor számtalan kellemetlenségtől megkímélhetik embertársaikat.

De pontosan mire is figyeljenek a sofőrök?

Hát az első, és talán legfontosabb az, hogy óvodák és iskolák környékén mindig nagyobb gondot fordítsatok, nem csak a megfelelő sebesség betartására, de arra is, hogy mindenre fel legyetek készülve: előfordulhat, hogy a lurkók indokolatlanul lépnek le az útra, vagy éppen takarásból lépnek elő a járgányok mögül, esetleg az út felőli oldalon szállnak ki az őket éppen iskolába fuvarozó szülő kocsijából anélkül, hogy körülnéznének. Tehát van baj bőven.

Persze ne csak az oktatási intézmények környékén számítsatok a váratlanra: mindig kísérjétek figyelemmel a közeletekben mozgó gyerekeket, ugyanis gyakori, hogy a még a nyári szünettől felpörgött, az első tanítási napoktól bezsongott fiatalok úgy szaladnak át az úttesten - sokszor a tilos jelzés ellenére -, hogy nem mérik fel megfelelően környezetüket, ezért ha zebrához közelítetek, még ha zöld jelzésetek is van, mindenképpen lassítsatok le.

Tudom, tudom, ezek az óvintézkedések lassíthatják a közlekedést, ám pici odafigyeléssel tragédiákat előzhetünk meg.

És mire figyeljenek a szülők?

Hát ez már érdekesebb kérdés, ugyanis azon túl, hogy rendszeresen átrágják a lelkes fiatallal az alapvető közlekedési szabályokat, nem sok mindent tehetnek, ugyanis nem ülhetnek nulla-huszonnégyben a gyerek nyakán. Így nem marad más hátra, mint a szájbarágás, na, meg adott esetben láthatósági mellény, amely - főleg a téli időszakban, amikor korábban sötétedik - kitűnő társ lehet a balesetmentes hazautakon.

(Forrás: aegondirekt.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek