4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Aranybulla Művészeti Napok, Csukafesztivál, kisfaludi vigasság és Albabar szezonnyitó
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Aranybulla Művészeti Napok, Csukafesztivál, kisfaludi vigasság és Albabar szezonnyitó

Ha azt hittétek, hogy a Királyi Napokkal véget ér a fesztiválszezon, akkor nem is tévedhettetek nagyobbat! Bár hivatalosan pár nap van vissza a nyárból, az ezekbe beleeső két hétvége telis-tele lesz kiváló fehérvári (és túli) programokkal. Az augusztus 23, péntekkel kezdődő kikapcsolódás nem is indulhatna izgalmasabb eseménnyel, mint az Aranybulla Művészeti Napok, ezen kívül kilátogathattok a Kisfalud Novaj-pusztai Vigasságokra, nem beszélve a csóri Csukafesztiválról, amelynek már a neve is igencsak hívogató.

Fesztivál: 20. Aranybulla Művészeti Napok
Mikor?: Augusztus 23-24., péntek-szombat 18:00
Hol?: Öreghegyi Közösségi Ház

A hétvége többek között a huszadik alkalommal lebonyolított Aranybulla Művészeti Napoktól lesz hangos, amely során az Öreghegyi Közösségi Házba várják a kíváncsiskodókat. A két napos program pénteken este hat órakor Horváth Levente sepsiszentgyörgyi festőművész kiállításával nyitja meg a kapuit, nyolc órától pedig már a Kormorán együttes szolgáltatja a talpalávalót. Szombaton szintén nyolc órakor ugyancsak élőzenei koncerttel várják az érdeklődőket, ezúttal Varga Miklós és a Band lép színpadra, hogy felejthetetlen estét varázsoljanak a kilátogatóknak. A 20. Aranybulla Művészeti Napokra a belépés díjtalan.

Fesztivál: XI. Csukafesztivál
Mikor?: Augusztus 23-24., péntek-szombat 
Hol?: Csór

A Csukafesztivál viszonylag régre visszanyúló parádé, amely a 2008-as indulása óta minden évben látványos és halban gazdag programokkal várja az érdeklődőket. Az idei sem lesz másképp, így a péntek esti bulizás után szombaton kezdődik az igazi őrület, amely során számos versenyen mérettethetik meg magukat a lelkes jelentkezők: mivel elsősorban gasztronómiai fesztiválról beszélünk, lesz főzőverseny, amelynek témája szabadon választható, majd ha lecsúsztak a finomabbnál-finomabb falatok, akkor tekében is összemérhetik tudásukat a résztvevők. És ha már fesztivál, fellépőkből sem lesz hiány: többek között láthatjátok és hallhatjátok Polgár Petit, Balázs Palit és Sipos F. Tamást is. Tehát garantált lesz az önfeledt szórakozás.

Fesztivál: V. Kisfalud Novaj-pusztai Vigasság
Mikor?: Augusztus 24., szombat 10:00
Hol?: Kisfaludi Közösségi Ház

Augusztus 24-én, szombaton szervezik meg az V. Kisfalud Novaj-pusztai Vigasságot, amelynek ahogy a nevéből is kitalálhattátok, a Kisfaludi Közösségi Ház ad otthont. A programok tíz órakor kezdődnek, amely során különböző bemutatókkal (tűzoltó és íjász) készülnek a gyerekeknek, ezen kívül lesznek interaktív játékok, akadályversenyek és még a pörköltfőzés tudományát is bárki bemutathatja a nagyérdeműnek. A fellépők között megtalálhatjátok az Impresszum zenekart, Váradi Eszter Sárát és Keller Jánost, és a Discover Bandet, majd este hétkor bekezd az utcabál is a Big Time zenekar asszisztálásában.

Váradi Eszter Sára és Keller János műsora az Országalmánál:

Koncert: 100 Tagú Cigányzenekar
Mikor?: Augusztus 24., szombat 19:00
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ

A hétvégén nem más látogat a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központba, mint a Magyar Örökség és Hungarikum díjas, a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar (hivatalosan a 100 Tagú Cigányzenekar Országos Kulturális és Közművelődési Egyesület), akik 1985-ös alakulásuk óta szórakoztatják nótáikkal a nagyérdeműt. A 100 Tagú Cigányzenekar főleg cigány származású muzsikusokból áll, és a komolyzene (többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss művei) mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát is játszanak. Érdekesség, hogy nevével ellentétben megalakulásakor száznegyven tagja volt, ma százharmincnyolcan zenélnek a méltán híres zenekarban, akik formabontó módon néhány koncert erejéig Majkával is felléptek:

Buli: Albabar szezonnyitó
Mikor?: Augusztus 24., szombat 22:30
Hol?: Albabar

"Egy jó Alba sose rossz!" - tartja igencsak elmés mondás. És milyen igaza van, ugyanis a hétvégi fehérvári tivornyák egyik elengedhetetlen kelléke az Albabarban való önfeledt a tombolás a megunhatatlan örök klasszikusokra, amelyek tíz után is ugyanolyan felemelőnek hatnak, mint amikor először meghallottam őket. Mert hát valljuk be, az Albabar - új koncepció ide vagy oda - nem sokat változott, és megmondom őszintén, hogy ez így is van jól. Most pedig nyár végével, miután mindenki kitombolhatta magát a Balaton-parton, netalántán Budapesten, és a suliidőszak is kőkeményen belecsap a lecsóba, ismételten megtelik a varos fiatalokkal, akik többek között a hétvégén nyíló Albában is leereszthetik a fáradt gőz. Hajrá, hajrá!

Ilyen volt a szezonzáró buli:

Mozi: A bűn királynői
Mikor?: Augusztus 22-től
Hol?: Cinema City Alba

A tavalyi Nyughatatlan özvegyek után idén ismételten olyan filmmel örvendeztetett meg Hollywood, amelyben a nők veszik át a gyeplőt férjeiktől, így ők lesznek az alvilág úrnői. Megmondom őszintén, első körben nem nagyon rajongtam az ötletért, a nagy klasszikus gengszterfilmek mintáját a kukába dobva hölgyek kerüljenek a maffia élére, ám a Nyughatatlan özvegyeket látva teljesen megváltozott a véleményem, ugyanis olyan jól megkomponálták a sztorit, hogy a film végeztél azt mondtam, hogy alig varom a következő hasonló alkotást.

Úgy néz ki, hogy imám meghallgattatott, ugyanis egy évre rá érkezett is A bűn királynői, amelyben kísértetiesen hasonlít a történet a Nyughatatlan özvegyekben látottakhoz: adott három maffia-feleség, akik férjük bebörtönzése után átveszik az uralmat a New Yorkban található Pokol konyhája felett, ám hogyan boldogultak a feladattal, vasárnap kritikánkból kiderül.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek