4 évnél régebbi cikk

Ideiglenes körforgalom lesz szeptember 9-től a Pozsonyi és Zsolnai út kereszteződésében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Ideiglenes körforgalom lesz szeptember 9-től a Pozsonyi és Zsolnai út kereszteződésében

Szeptember 6-ára elkészül a Zsolnai úton zajló járdafelújítás, az ezt követő héten pedig megtörténik az ideiglenes körforgalom kialakítása a Pozsonyi és a Zsolnai út kereszteződésében.

Östör Annamária önkormányzati képviselő péntek reggeli helyszíni tájékoztatóján kiemelte: nagyon balesetveszélyes a csomópont, ahova a szakemberek körforgalom építését javasolták, és a környékbeli lakosok is ezt támogatták. A végleges kialakítás engedélyeztetése is megkezdődött, de addig is burkolati jelekkel, mozgatható elemekkel alakítják ki az ideiglenes körforgalmat.

Kérik, hogy mindenki figyelje a kihelyezésre kerülő közlekedési táblákat, amelyek a megváltozott forgalmi rendet jelzik majd.

Évtizedek óta fennáll a közlekedési probléma a Pozsonyi – Pöstyéni – (kis) Pozsonyi – Zsolnai út kereszteződésében. A négy utca találkozásában lévő csomópont nehezen belátható, egy autóbusz-megálló is található itt, valamint a nagy sebességgel közlekedő autók között hosszú utcarészt kell keresztezniük a gyalogosoknak. A kanyarban gyalogátkelőhelyet nem lehet felfesteni, így a körforgalom jelentheti a legjobb megoldást a kereszteződésben.

Szeptember 6-ára készül el a Zsolnai út elején a járdafelújítás, az ezt követő héten pedig az ideiglenes körforgalmat is kialakítják itt. Lakossági kérésre épül ez a körforgalom, ami szerencsére találkozott a szakemberek javaslatával is. Ennek az átalakításnak köszönhetően biztonságosabb lesz az átkelés ezen a szakaszon, és az autósok sebességét is lelassítja majd a körforgalom.” – mondta el Östör Annamária. Az önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy ideiglenes kialakítás lesz, mert a végleges csomóponti tervek engedélyeztetése hosszabb időt vesz igénybe. Így a gyalogátkelőhelyek és a közvilágítás kialakítása csak jövőre, a végleges körforgalomban várható. Addig is minden autóst arra kért, hogy figyeljen a gyalogosokra, az iskolakezdésre tekintettel.

Mint elhangzott, változásokkal is együtt jár a körforgalom kialakítása, hiszen a kereszteződésből áthelyezik a buszmegállót. A Zsolnai úton kicsit feljebb, a most megújuló járdaszakasznál áll majd meg a „24”-es autóbuszjárat.

Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője adott tájékoztatást az ideiglenes körforgalom kialakításáról. „Két projekt találkozik most itt: az egyik a járdafelújítás, a másik pedig a körforgalom kialakítása, aminek a lehetőségét korábban már vizsgálta a Közlekedési Iroda. A járdafelújítás lehetővé teszi a csomópontból a buszmegálló áthelyezését, így itt kialakítható egy körforgalom. Most ideiglenesen burkolati jelekkel, a sávokon keresztirányban kirakott prizmákkal és a közepén virágládákkal lehet létrehozni egy olyan körforgalmat, ami lelassítja az átmenő forgalmat. A végleges kialakításkor minden ágon gyalogos-átkelőhelyek létesülnek, átépítik a szegélyeket és a közvilágítást.” Az ideiglenes körforgalomnál előjelző táblák hívják majd fel a figyelmet a forgalmirend-változásra, illetve a „körforgalom” és az „elsőbbségadás kötelező” közlekedési táblák is kikerülnek. Emellett a burkolati jelek és a világító prizmák is segítik majd a közlekedőket.

„A Zsolnai úton, a Pozsonyi út csatlakozásától a Zsolnai út 8. számig a páros oldali járda teljes egészében elbontásra kerül. A helyére 137 m2-en új pályaszerkezettel, szilárd alapréteggel és új szegélyekkel – beleértve az út kiemelt szegélyét is – épül új járda. Itt kerül kialakításra az ideiglenesen áthelyezésre kerülő buszváró is, aszfaltos burkolattal. Amint ez elkészült, utána végzik el kollégáink az ideiglenes körforgalom kialakítását.” – ismertette Bozai István városgondnok.

A végleges körforgalmi csomópont engedélyezési terveinek elkészítését már megrendelte a Közlekedési Iroda, a városi forrásból tervezett beruházás költségeit a jövő évi költségvetésbe szeretnék beterveztetni. Östör Annamária megköszönte a környékbeli lakóknak – mintegy 250 háztartás –, hogy aláírásukkal támogatták a körforgalom kialakításának elindítását, megerősítve a képviselő és a szakemberek álláspontját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek