4 évnél régebbi cikk

Mi vár a nőkre a változókorba lépve?
Mi vár a nőkre a változókorba lépve?

Hőhullámok, alvászavar, gyorsan növekvő zsírpárna, ingerlékenység, önbizalom-hiány, ráncosodás, izomfájdalom, nőgyógyászati problémák – csak néhány tünet a sok közül, amely a változókorba lépő hölgyeket vár(hat)ja.

Nemrég láttam a Játékszínben a Menopauza című musicalt, melyben Hernádi Judit, Szulák Andrea, Tóth Enikő és Náray Erika zseniálisan mutatja be a klimaxos hölgyek problémáit. A négy díva fergeteges játéka – és saját életkorom (negyven feletti…) hirtelen felismerése – késztetett arra, hogy körbejárjam e témát és megoldásokat keressek a klimaxos hölgyek gondjaira. (Már, amire lehet…)

Ha egy nő kicsit „hisztis”, és már elmúlt harminc éves, akkor sokszor kérdezik meg tőle viccesen a férfiak: „Csak nem klimaxolsz?” Ezt persze a gyengébbik nem általában nem tartja kedves és humoros érdeklődésnek, hanem inkább sértve érzi magát, hiszen a változókor az ő korosztályát még nem érinti, és valamilyen szinten a „leáldozó kor” felé mutat. – Amire ugyebár nem illő emlékeztetni a hölgyeket. (Hogy majd egyszer ők is eljutnak oda…)  

Hozzáteszem: véleményem szerint minden korban lehet szép és vonzó egy nő, akár nyolcvan évesen is. Minden életkornak megvan a maga varázsa. Természetesen ugyanígy gondolom az urakkal kapcsolatban is. Ők sem „csúnyulnak” az idő előrehaladtával, csupán másként lesznek sármosak.

A klimax egy görög eredetű szó. Jelentése: tetőfok, csúcs. Ekkora érünk el teljesítményünk maximumára. Mire ide eljutunk, általában már felneveltük gyerekeinket (vagy épp önállósodnak), a karrierünkben is elértük azt, amit szerettünk volna (vagy amire képesek voltunk – illetve amiről azt gondoltuk, hogy van elég erőnk, energiánk és tudásunk hozzá), a fő tanulmányainkat is magunk mögött tudhatjuk (bár a folyamatos képzés nem állhat le soha - az első főiskolai / egyetemi diploma már a fiókban pihen otthon), vagyis testileg és lelkileg is elértük a csúcsot (önmagunkhoz képest).

A tetőpont után pedig mi jöhet? Feljebb már nincs tovább…

Ahogyan haladunk előre az időben, megváltozik a nők szervezetének hormonális egyensúlya. Innen is az elnevezés, hogy „változókor”. Orvosi értelemben a változókor a nő életének az a szakasza, amikor a nemi érettségből eljut a petefészek nyugalmi állapotába. Vagyis: leáll a petefészek működése, nem érik több pete, nem termel több sárgatest hormont és ösztrogént. Ez az időszak kb 15 éven át tart (természetesen egyénenként változó): 45-60 éves korig. A menopausáról pedig akkor beszélünk, amikor már nem jelentkezik menstruációs vérzés.

A klimax minden nőt érinti, de mindenki másként éli meg ezt az időszakot. (Ahogyan a menstruációt is, ami valakinek nagyon fáj, valaki meg szinte észre se veszi.) A nők húsz százaléka tünetmentes, harminc százaléka enyhe tüneteket tapasztal, ötven százaléknak pedig a mindennapi életét jelentősen zavarják a tünetek.

Hogy mik is azok pontosan?

A leggyakoribb tünet a hőhullám és a verejtékezés. Emlékszem rá (és utólag nagyon szégyellem), hogy mennyire megmosolyogtam anyukámat, amikor állandóan a hőhullámok miatt panaszkodott. Aki nem élt át még hasonlót, az nem tudja elképzelni, milyen kellemetlen, amikor valakinek hirtelen olyan melege lesz, hogy szinte minden ruhadarabot le szeretne tépni magáról. És ezt ugye nem mindig teheti meg, hiszen a munkahelyén vagy az utcán nem lenne épp illő…

A melegségérzés mellett az izzadásra is sokan panaszkodnak, ami szintén jelentkezik és rendkívül kényelmetlen.

A hormonváltozás miatt migrén, fejfájás, magas vérnyomás, szívritmus-rendellenesség is kialakulhat. Az ösztrogén-termelés csökkenése miatt megszűnik a keringési rendszer védő szerepe és megnő a szívinfarktus veszélye.

A legtöbb hölgy a hirtelen felugrott kilókra szokott panaszkodni, ami nem a (feltételezetten) megnövekedett számú krémesek gyomorba juttatásának köszönhető! - Ahogyan azt a rosszindulatú laikusok gondolják.

A zsírpárnák növekedésének oka az, hogy lelassul a szervezet anyagcseréje, kevesebb kalória is elegendő - és könnyebben hízunk, mivel a megszokott étrendünk lassan jelentős eltérést mutat a „valós testi igényünkhöz” képest.

Gyakori a vizelet-inkontinencia is, mert sorvadni kezd a húgycső- és a hüvely nyálkahártyája. Csökken a húgycső körüli szövetek tónusa, ami vizelet-csepegéshez vezethet. Sok esetben száraz lesz a hüvely, viszkethet is, könnyen sérül a méhszáj felülete, ezért a szexuális együttlét kellemetlenné válhat.

A vérzészavar is figyelmeztető jel: gyakori a rendellenes hüvelyi-, méhvérzés. Ennek hátterében myoma is meghúzódhat, vagy akár méhtestrák – ezért vérzés esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni és kivizsgáltatni! Ezek a vérzések nem „normálisak”, hanem azt jelzik, hogy a változókorban lévő nőnél rendellenesség lépett fel – amiben a petefészek működési zavara jelentős szerepet játszik.

Sokan panaszkodnak nem indokolt hangulatingadozásra, gyakori ingerlékenységre, álmatlanságra, megmagyarázhatatlan feszültségre, idegességre, depressziós tünetekre.

A hormonváltozás hosszú távon csontritkuláshoz is vezethet. Ennek kezelése komoly orvosi probléma, de általában csak akkor vesszük észre, amikor már eltört a kezünk vagy a lábunk, mivel nincsenek komoly tünetei.

A tüszőhormon hiánya a bőr ráncosodásához vezethet. A bőrünk veszít víz-tartalmából, csökken a tónusa. Felerősödhetnek a szembántalmak, romolhat a látásélesség, krónikus szivárványhártya-gyulladás és kötőhártya-gyulladás is kialakulhat.

Sokszor túlsúlyba kerülnek a férfi hormonok, és hullani kezd a hölgyek haja.

Mit tehetünk az imént felsorolt problémák enyhítésére / megszüntetésére? – Erről lesz szó legközelebb!

Borítókép: aarp.org
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek