Partly cloudy19 °C
2020. május 27. szerda Hella
Menü

Olajfa, a halhatatlanság szimbóluma

Tökéletes többgenerációs befektetés az olajfa: több száz éven át terem, és szinte gondozást sem igényel. A világ legöregebb olajfái több ezer évesek, és még mindig sajtolnak termésükből kiváló minőségű, extra szűz olajat.

A nyári emlékek még elevenen élnek mindenkiben – s vannak, akik augusztus végére, szeptember elejére tervezik az éves nagy szabadság kivételét. A mediterrán éghajlat és a tengerpart szerelmeseinek közkedvelt utazási célja Spanyolország, Olaszország, Görögország, Törökország, Tunézia és Egyiptom. 

Ezek az országok (viszonylag) elérhető áron kínálnak nyaralást és gazdag programcsomagokat a magyarok számára (is), és a turisták mindenhol találkozhatnak a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyával, az olívaolajjal.

A mediterrán konyha alapja (Fotó: chatelaine.com)
A mediterrán konyha alapja (Fotó: chatelaine.com)

Az olívaolajat a bogyóból nyerik ki, mely az olajfán (Olea europaea) terem. Ez az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye: mintegy ötezer éve termesztik.

Egykoron pótolhatatlan táplálékul szolgált az ínséges időkben. Az olajfa bogyója a mai napig közkedvelt étel (főzve és sóban tartósítva egyaránt), gyógynövényként is tekinthetünk rá, az érett termésből kinyert olívaolajat pedig nemcsak főzéshez és halkonzerváláshoz lehet felhasználni, hanem a kozmetikai iparban is előszeretettel nyúlnak hozzá. Az ókori ember a világítási problémát is olívaolajjal oldotta meg, s jelentős szerepe volt az egyiptomi balzsamozási szertartásoknál is. 

Egyiptomban balzsamozáshoz használták (Fotó: medicalnewstoday.com)
Egyiptomban balzsamozáshoz használták (Fotó: medicalnewstoday.com)

Az olajfák rendkívül hosszú életű, csonthéjas termésű növények. Igazi túlélők. Remekül bírják a szárazságot, és még ott is vígan elélnek, ahol egész nyáron nem esik az eső.

Az olajfa nem hal meg, ha letörnek az ágai, ha kivágják, ha tövig leég egy villámcsapás vagy egy tűzvész miatt. Gyökere felső részéből új és új hajtások fakadnak – jelezve, hogy mekkora erő és élet lakozik benne.

Jeruzsálemben, a Getsemáne-kert évezredes olajfáinak a törzse csupán egy üres héj, a gyökérből növő ágak nyújtják fel a lombot. Az olajfa törzse kkörülbelül hét-nyolcszáz évig él, majd a fa folyamatosan megújul az új sarjhajtásokkal. Ez a növény vén korában is átültethető. Cipruson például az építkezésekről rendszeresen elszállítják a több száz éves fákat (melyek „útban vannak”), hogy máshol új otthonra lelhessenek.

Bármikor átültethető (Fotó: sonomavalleynursery.com)
Bármikor átültethető (Fotó: sonomavalleynursery.com)

Ezek az „átszállított” növények két hónapig tartanak kényszerpihenőt, majd felélednek és leveleket fakasztanak.  – Nemhiába tért vissza olajfa levéllel a csőrében az a galamb is, melyet Noé történetében kibocsátottak a bárkából. Mivel ez a fa tért magához először a nagy csapás után. Ezért lett az olajág a béke jelképe is. Mert Isten és az ember megbékélését szimbolizálja.

A világ legöregebb olajfája nagyjából háromezer éves – és még mindig terem! Az említett növény Görögországban, Kréta szigetén található egy Ano Vouves nevű faluban, és terméséből még mindig sajtolnak extra szűz olajat.

Mivel a belseje elkorhadt, így nehéz meghatározni pontos születési dátumát. A Krétai Egyetem tudósai szerint négyezer éves is lehet, a fa körüli jelek szerint legalább háromezer éves, a fagyűrűk elemzése pedig azt mutatja, hogy biztosan több kétezer évesnél.

A világ legöregebb olajfája Krétán (Fotó: reddit.com)
A világ legöregebb olajfája Krétán (Fotó: reddit.com)

E fa több, mint tizenkét méter magas, törzsének átmérője 4,5 méter. (Az olajfák magassága általában 8-15  méter.) Bár – ahogy írtam – belül üreges, a külső része azonban folyamatosan megújul. S pont ezért tekintenek az olajfákra a halhatatlanság szimbólumaként: mert folyamatosan újranövesztik törzsüket.

A világon több olyan olajfa is él, mely nagyon idősnek számít: a legöregebbek közé tartozik egy kétezer éves példány Portugáliában (radiokarbonos kormeghatározással állapították meg évei számát), Izraelben és Palesztina területén pedig nagyon sok hasonló korú növényt tartanak nyilván. (Jeruzsálemben, az Olajfák-hegye alatti fákról is azt mondják, hogy tanúi voltak Jézus kínszenvedéseinek.)

Olajfák hegye (Fotó: biblewalks.com)
Olajfák hegye (Fotó: biblewalks.com)

Aki „öreg” olajfát akar látni, annak egyébként nem kell feltétlenül külföldre utaznia. Óbudán egy társasház kertjében található például egy háromszáz éves szépség! Az Interneten nemrég bukkantam rá egy bejegyzésre, melyben Budainé Széles Zsuzsanna fotója látható e fáról. Az említett hölgy a képhez azt az információt fűzte hozzá, hogy a fa körülbelül négy méter magas, 2,5 méter átmérőjű. Télre egy üvegházat építenek köré, melyet hősugárzóval fűtenek, tavasszal pedig lebontják a „burkot”.

Erről eszembe jutott most anyukámék kerti citromfája, melyet szintén beburkolnak télen és fűtik a kis „házikóját”. Az erről szóló cikkem elolvasható itt.  A citromfát és az olajfát azért kell óvni a hidegtől (ha szülőhazájától távol akarjuk nevelgetni), mert egyik sem szereti a fagyot. Az olajfa a mínusz tíz fokot már nem bírja elviselni!

A mínuszokat nem bírják az olajfák (Fotó: policegreen.com)
A mínuszokat nem bírják az olajfák (Fotó: policegreen.com)

Gondozást nem igazán kíván, csak picike vizet kér, sok-sok napfényt, laza, meszes talajt, forró nyarat, kellemesen hűvös telet és kellő teret. A gyökereinél pangó víz viszont halálos lehet számára.

Gyökerei hat méter mélyre is lenyúlnak, szélesen is elterülnek, hogy meg tudjanak kapaszkodni a köves domboldalakon is, ahol sovány a talaj. A gyökér sokkal nagyobb, mint a fa lombja, és ha nem fér el, akkor nem fog jól fejlődni a fa. – Ezért olyan ritkásnak tűnőek az olajfa ültetvények. Ha az olajfa nem fejlődik, akkor nem fog teremni. A bogyók az előző évi hajtásokon jelennek meg, vagyis a termés feltétele a növekedés.

Termése igazi kincs (Fotó: sandyoaks.com)
Termése igazi kincs (Fotó: sandyoaks.com)

 Az olajfa lassan növekszik, és csupán tizenöt éves kora körül kezd el teremni – ám utána évszázadokig hasznot hoz, tehát tökéletes több generiációs befektetésnek számít.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár