4 évnél régebbi cikk

Orbáncfű – segítség a változókorban
Orbáncfű – segítség a változókorban

Az orbáncfű hatékony segítséget nyújthat a változókorban lévő hölgyeket érintő problémákra. Idegnyugtató hatása közismert, és még a ráncok ellen is hatásos.

A poloskavész, a vöröshere, a barátcserje, a zsálya, az orbáncfű és a jamgyökér mind hatékony segítséget nyújt(hat) a változó korral járó problémáknál. A korábbi cikkemben már ismertettem az imént felsorolt gyógynövények sorából az első hármat, most pedig jöjjön a többi növény bemutatása, hiszen nem a hormonpótlás az egyetlen lehetséges megoldás a szédülés, fejfájás, hangulatingadozás, izzadás, hirtelen hízás, vérzésproblémák és hasonlók feltűnésekor!

A hormontartalmú készítmények ugyan gyorsan enyhítik (enyhíthetik) a panaszokat, ám sokan nem szeretnének hormonos kezelésben részesülni. Az ilyen típusú kezelés nem ajánlott olyanoknak, akiknek volt már melldaganata, mert növelheti az emlőrák kockázatát és a trombózisra való hajlamnál is kerülni kell. A hormonterápiát erős klimaxos esetekben szokták alkalmazni, szakorvosi felügyelet mellett.

Ha enyhék a tünetek, érdemes először a természethez fordulni enyhülésért. Itt van például napjaink egyik legértékesebb gyógynövénye, az orbáncfű, melynek leginkább idegnyugtató hatása közismert. Blokkolja a szerotonin lebontásáért felelős anyagot, így a menopauza miatti feszültségekre kiválóan alkalmazható.

Az orbáncfüvet már az ókorban is használták sebgyógyításra, fájdalomcsillapításra, féregűzésre. (A középkorban ártó szellemek ellen és rontások elűzésére is – de ezzel most (nyilván) nem foglalkozunk...) Mivel az orbáncfű olajos kivonata gyulladáscsökkentő, így bátran nyúlhatunk hozzá sérülések, enyhébb égések (napégés) kezelése céljából.

Hangulatjavító hatását az ókori ember is felismerte, s a magyar nyelvben is „lélek napsugara” elnevezéssel illették ezt a növényt – utalva arra, hogy a klimaxos nők ingerlékenységét, idegességét, nyomott hangulatát javítani tudja.

Jó még dadogásra, segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében, használható epehajtóként, vízhajtóként, nyálkaoldásra, görcsoldóként. Emésztésjavító, savlekötő hatású. Hatékony immunerősítő, ezért herpeszvírusnál, hepatitisz B vírusnál is hatásos.

Az orbáncfüvet könnyedén fellelhetjük a környezetünkben: 30-60 cm magas, évelő, lágy szárú, aranysárga, 20-25 cm átmérőjű virágáról és a hajtások végi bogernyőkről könnyen felismerhető. Ha a leveleit a fény felé tartjuk, akkor lyukacsosnak tűnnek. Ezek a „foltok”, valójában átlátszó illóolajok. A széleken telepednek meg a fekete mirigypontok. (Innen a „perforantum” elnevezés.)

Honos Európában, az Indiai szubkontinensen, Észak-Afrikában, a mérsékelt égövi Ázsiában. A Bükk hegységben lépten-nyomon találkozhatunk vele. Népies neve „Szent János füve”, mivel virágzása általában János (illetve Iván) napjára esik. Június végétől szeptemberig virágzik. A begyűjtés erre az időszakra, vagy közvetlenül a virágzás előtti hetekre esik, amikor a föld feletti részét vagy a virágzó ág végét szedik össze a gyógyulásra vágyók. (A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a virágos hajtása hivatalos.)

Az orbáncfűből készíthetünk teát: forrázzunk le fél evőkanálnyi teafüvet (kb. 3 g) 2,5 dl vízzel, hagyjuk ázni negyed órán át, majd szűrjük le! (Mellőzzük a fém szűrőt – mint minden gyógynövényes tea esetében!)

Ha alvászavarral küzdünk vagy depressziós jeleket tapasztalunk magunkon, igyunk egy csészével lefekvés előtt. Kúraszerűen alkalmazzuk: hat hétig folyamatosan teázzunk, majd tartsunk négy - hat hét szünetet! Epeműködésre, emésztésjavításra étkezés után negyed órával igyunk meg egy csészével (alkalomszerűen). Savlekötésre napi egy-két csésze ajánlott étkezés után fél órával. Vírusfertőzéskor napi három csészével fogyasszunk el étkezés előtt.

Fontos: vérhígító mellé és asztmabefújókkal együttesen tilos fogyasztani! Szem előtt kell tartani azt is, hogy csökkenti a fájdalomcsillapító és epilepsziaellenes gyógyszerek, az antidepresszánsok, nyugtatók és a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Szívelégtelenség kezelésére használt gyógyszereknél sem ajánlott fogyasztani. Gyermekeknek, terhesség és szoptatás alatt sem szabad közönséges orbáncfű-készítményeket használni.

Szó volt sebgyógyító hatásáról: az orbáncolajat évszázadok óta használják a bőr megnyugtatására. Ezt a szert magunk is elkészíthetjük: fogjunk fél kg termő virágot, öntsük rá egy liter olívaolajat, s hagyjuk állni két hétig a napon. Ezalatt az elegy szép sötétpirossá válik. Szűrjük le, tegyük zárható üvegekbe.

Ezt az olajat használhatjuk megégett bőrre, visszérre, műtéti hegekre, narancsbőrre. Még az arcbőrünkbe is masszírozhatjuk, mert remek ránctalanító. A zúzódásokat olajjal átitatott kendővel kössük be, és a nyílt sebekre is olajos kötést tegyünk (miután természetesen megtisztítottuk a szennyeződéstől). Sőt, pajzsmirigy-alulműködéskor is kérhetjük a segítségét: masszírozzuk meg az olajjal a nyelőcső két oldalán lévő pajzsmirigyet!

Az orbáncfű-készítmények belsőleg és külsőleg is kevés mellékhatással bírnak. Nagyon ritkán, de belsőleg használva kialakulhatnak gyomor- és bélrendszeri problémák, fáradtság, nyugtalanság, külsőleg használva pedig allergiás reakciók. Fényérzékenyítő hatású – világosabb bőrtónusnál bőrgyulladással járó bőrpír tapasztalható.

Mielőtt valaki orbáncfű kivonatot tartalmazó szereket használ, egyeztessen kezelőorvosával, gyógyszerészével, mert sosem árt az óvatosság! – Fogyasszuk kellő odafigyeléssel és mértékkel  – ahogyan a többi gyógynövényt is!

Borítókép: pinterest.es
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek