Fair18 °C
2019. október 17. csütörtök Hedvig
Menü

Visszatértek a fehérvári szurkolók

Visszatértek a fehérvári szurkolók
A MOL Fehérvár FC meccsei a leglátogatottabbak (Fotó: molfehervarfc.hu)

Érdekes összeállítással rukkolt ki a sportstatisztika.blog.hu, mely a 2011/2012-es szezontól kezdve egészen a legutóbbi idényig összesítette a fehérvári élvonalbeli csapatok nézőszámait.

Ha csupán a 2011/2012-es szezont hasonlítjuk össze a 2018/2019-es idénnyel, akkor egyértelműen lemérhető: csökkent a meccslátogatási kedv Fehérváron, derül ki a sportstatisztika.blog.hu összeállításából. A portál Székesfehérvár élvonalbeli klubjait vizsgálta, a jelenleg MOL Fehérvár FC néven szereplő labdarúgó klub mellett az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata, az Alba Fehérvár kosárlabdázói, valamint a Fehérvár AV 19 és a Fehérvári Titánok jégkorongozói kerültek be meccseikkel a speciális kimutatásba.

De térjünk vissza a nézőszám csökkenéséhez. Ha csak az összesített nézőszámokat nézzük, akkor a fenti csapatok meccseire összesen 11031 néző látogatott ki Fehérváron a 2011/2012-es idényben, természetesen fordulónként összesítve. Ez a szám a 2018/2019-es szezonra majd 700 nézővel csökkent, 10373 szurkolóra.

Hosszú idő után ismét emelkedett a meccsre járó szurkolók száma (Fotó: sportstatisztika.blog.hu)
Hosszú idő után ismét emelkedett a meccsre járó szurkolók száma (Fotó: sportstatisztika.blog.hu)

Nézzük csapatonkénti lebontásban a nézőszám alakulását. A vizsgált időszakot a Fehérvári Titánok mindössze 203 szurkolóval kezdte meccsenként, majd a csapat két szezonnyi "pihenő" után igen szép, 723-as átlag nézőszámot produkált 2015/2016-ban. Később ez a szám csökkent, a legutóbbi idényben meccsenként átlagban 347 néző volt kíváncsi a Titánokra.

A Fehérvár AV 19 a legkiegyensúlyozottabb a listán. 2011/2012-ben kiugró, 3444-es nézőszámmal büszkélkedhetett csapat, majd ez a szám beállt valamivel 3000 fő fölé. A legutóbbi idényben kis növekedést értek el az EBEL-ben szereplő hokisok, akik a szezont végül 3132-es átlaggal zárták.

Az Alba Fehérvár KC női kézilabdázóinál 842-es nézőszámmal indult a vizsgált időszak, ez később 600 környékére csökkent. A mélypontot a 2017/2018-as idény jelentette 533-as átlaggal, ám a legutóbbi szezonra szépen javított a klub, amely 619 meccsenkénti látogatottsággal zárt.

Az elmúlt szezon jó teljesítménye remélhetőleg egyre több szurkolót csal ki az Alba FKC meccseire (Fotó: Facebook.com/AlbaFKC)
Az elmúlt szezon jó teljesítménye remélhetőleg egyre több szurkolót csal ki az Alba FKC meccseire (Fotó: Facebook.com/AlbaFKC)

Csökkenés volt megfigyelhető az Alba Fehérvár kosárlabdacsapatánál, amely jó átlaggal indított, de a 2013-as bajnoki cím ellenére is csökkent a nézőszáma. A 2015/2016-os szezonban újra növekedés volt megfigyelhető, ám ezt ismét visszaesés követte. A legutóbbi idényben nem szerepelt jól a csapat, ez az 1116-os átlag nézőszámon is lemérhető volt, ezt szeretnék javítani a hamarosan startoló új szezonban a fehérvári kosarasok.

Érdekesen alakult a MOL Fehérvár FC nézőszámának alakulása az elmúlt években. A vizsgált időszak csúcsát a 2012/2013-as idény jelentette a maga 4722-es nézőszámával, aztán hiába két bajnoki cím, a látogatottság csökkent. Ebben persze szerepe volt a csapat stadionjának teljes újjáépítése és a névváltoztatási hullám miatt kialakult szurkolói távolmaradás. A legutóbbi idényben aztán a gárda hazatért, ez pedig a nézettségen is érezhető volt: 5159-es szurkolói látogatottsággal fejezte be a 2018/2019-es szezont a Vidi.

Korábban már írtunk arról, hogy a klubok összesített adatai alapján a 2017/2018-as szezon volt a mélypont a meccsre járók számát tekintve. A legutóbbi idényben aztán javultak az adatok, a 7723-as látogatottság felugrott a fentebb már említett 10373 főre, remélhetőleg ez a pozitív tendencia az új idényben is megmarad.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • HÍRADÓ 2019. október 16.
  HÍRADÓ 2019. október 16.
 • Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV
  Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV
 • Még olcsóbb lesz a benzin
  Még olcsóbb lesz a benzin
 • Évadnyitó szüreti táncház a Kákics együttessel
  Évadnyitó szüreti táncház a Kákics együttessel

A hét embere

 • Kóstoló - Nyílt nap a Művészetek Házában
  Kóstoló - Nyílt nap a Művészetek Házában
 • Megnyílt Székesfehérvár első csomagolásmentes boltja (X)
  Megnyílt Székesfehérvár első csomagolásmentes boltja (X)
 • Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
  Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
 • Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
  Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
 • Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
  Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
 • Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
  Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
 • Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
  Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
 • Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB
  Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB

Eseménynaptár