4 évnél régebbi cikk

Szerencsés balkezesek?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tóth Gabriella
Szerencsés balkezesek?

Az, hogy egy kisgyermek bal- vagy jobbkezes, már egészen kis korban feltűnő lehet. Ösztönösen az egyik kezével nyúl a tárgyakért, azzal használja a kanalat, majd a ceruzát. Nagyjából minden hetedik ember balkezes, és bár ma már teljesen elfogadott, sokáig kapcsolódtak negatív képzetek a bal kéz dominánsként való használatához, sőt, egyenesen tiltották is.


Mi okozza?

Nagy-Britanniában nemrég négyszázezer ember bevonásával végeztek genetikai kutatásokat a balkezesség okainak minél pontosabb felderítésére és a tévhitek eloszlatására. Az Oxfordi Egyetem kutatói első ízben azonosították azokat a DNS-be kódolt genetikai utasításokat, amelyektől balkezessé válik valaki.

A kutatók négy DNS-területet találtak, amelyek meghatározzák a balkezességet. Az itt kódolt utasítások a sejtek belsejét szervező, fehérjeszálakból felépülő bonyolult rácsot, az úgynevezett citoszkeletont érintik, ami befolyásolja az agy fehérjeállományának szerkezetét. A balkezeseknél talált mutáció hasonló azoknál a csigáknál fellelhető génmódosulásokhoz, amelyeknek a háza balra csavarodó spirált mutat.
A DNS azonban csak nagyjából huszonöt százalékban felelős a balkezesség kialakulásáért. Befolyásolják a környezeti hatások, a magazti korban érkező hormonális hatások és korábban bebizonyították már: az örökletes tényezők is.

Balsors a balkezesség?

Balszerencse, balsors, balsejtelem, baleset – és még hosszan sorolhatnánk a negatív kicsengésű kifejezéseket a magyar nyelvből, melyek a balkezességből erednek. Ma már szerencsére elavult az a tévhit, hogy a balkezesség valamiféle fejletlenséget jelent, és hajlamosít bizonyos mentális betegségekre. De néhány évtizeddel ezelőtt még Magyarországon is egyenesen tiltották, az ötvenes években erőszakkal átszoktatták a gyerekeket az iskolában a jobb kezes írásra.

Erről azóta bebizonyosodott, mekkora hiba: a domináns agyféleke elleni harc dadogáshoz, olvasási-, írási- és számolási nehézségekhez, egyensúlyzavarhoz vezethet.

A balkezesség előnyei

A hagyományos ollóval, konzervnyitóval nehezen bánnak a balkezesek, de néhány helyzetben kifejezetten előnyös lehet a bal kéz vagy láb dominanciája. Sportpályán például nagy előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan manőverekkel.
Autóvezetés során sebességváltáskor az ügyesebb bal kezükkel fogják a kormányt – ez természetesen csak a nálunk szokásos jobbra tartó közlekedési rendű országokban elterjedt gépkocsik vezetésére vonatkozik.

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek