4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Lecsófőző Vigasság, Total Chrono Classic, Honeybeast és Rambo V.
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Lecsófőző Vigasság, Total Chrono Classic, Honeybeast és Rambo V.

Szerencsére az őszi időjárás eddig csak az éjszakai hőmérsékletben mutatta meg magát, így nappal, ezzel együtt pedig hétvégén is ragyogó napsütésben élvezhetjük a fehérvári (és túli) programokat, amelyek ezúttal sem okoznak csalódást: kapásból szombaton bonyolítják le a Lecsófőző Vigasságot, de az elkövetkezendő napokban rajtol a Total Chrono Classic oldtimer verseny is, nem beszélve a Megyenapról és a Kulturális Örökség Napjairól, amelyek színes programokkal szórakoztatják az érdeklődőket.

Fesztivál: Megyenap
Mikor?: Szeptember 20., péntek
Hol?: Velence Korzó

Ismételten elérkezett a pillanat, amikor együtt ünnepelhetjük a környezetünket, így a 2019-es Megyenap számos programmal várja az érdeklődőket. A nagyszabású rendezvény helyszíne ezúttal a Velence Korzó lesz, amely tökéletes hátteret biztosít az eseménynek. A egész napos programok mellett, mint a Fejér Termék Kézműves Vásár (ahol bemutatkoznak a megye minőségi termelői és kézművesei), a Hungarikum Kincsesláda játékpark és a MINTAkincstár (itt megismerhetik a magyar népművészetet a kíváncsiskodók) mellett számos zenés műsorral készülnek a szervezők: lesz mazsorett és karate bemutató, majd a színpadra lép a Hungarikum együttes (amely során sanszos, hogy a Fehérvár dal is felcsendül), illetve a mulatság záróakkordjaként a Honeybeast.

Gasztro: XV. Fehérvári Lecsófőző Vigasság
Mikor?: Szeptember 21., szombat 6:30
Hol?: Zichy liget, Dózsa György út, Móri út

Ha szeptember, akkor Lecsófőző Vigasság, és ha lecsófesztivál, akkor ismételten megszámlálhatatlan mennyiségű, finomabbnál-finomabb lecsókülönlegesség lepi el a Zichy liget környékét, hogy megmérettessenek egymással, és a nap végén kihirdessék a 2019-es év legboszorkányosabb lecsóját, amelynek gazdája a Lecsókirály címmel lesz gazdagabb. Ezen kívül a Siri emlékkupa (az a főző kapja, aki már legalább háromszor részt vett az eseményen) és a legdekoratívabb főzőhelynek járó  különdíj is gazdát keres, úgyhogy érdemes teljes erőbedobással készülni a fehérvári gasztro-őrületre. A tizenötödik születésnapját ünneplő rendezvény a közös főzés élménye mellett utcazenével és szórakoztató színpadi műsorral – többek között Oláh Gergő koncertjével - várja a vendégeket. A háttérben meghúzódó óriáskerékről nem is beszélve...

Autó: Total Chrono Classic oldtimer autós túra rajtja
Mikor?: Szeptember 21., szombat 9:00
Hol?: Alba Plaza mellett

Szombat reggel - immár nyolcadik alkalommal - autóbőgéstől lesz hangos Székesfehérvár belvárosa, ugyanis az Alba Plaza mellől rajtol a Total Chrono Classic különleges veteránokból és youngtimerekből álló mezőnye, hogy fárasztó nap után befussanak a balatonlellei BL Yachtclub kikötőjébe. A kétszázhatvanöt kilométer hosszú útvonalon mintegy harminc településen gördülnek át a járművek, az út során pedig emellett tizenkét ügyességi feladat is vár a versenyzőkre az utakon való lavírozás mellett. Az autók percenként követik egymást, egy-egy helyszínen egy-másfél órán át lesznek láthatóak, így bőven jut idő arra, hogy mindenki megtekinthesse az autócsodákat. A pontos programról és a résztvevő autók listájáról ide kattintva találhattok infókat.

Kultúra: Kulturális Örökség Napjai
Mikor?: Szeptember 21-22., szombat-vasárnap 10:00
Hol?: Belváros

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjaitól lesz hangos Fehérvár. A kulturális esemény során olyan ingyenes programokkal várják a résztvevőket, amelyek során a kíváncsi szemek betekintést nyerhetnek a hétköznapokban nem, vagy csak ritkán látható épületekbe. A Kulturális Örökség Napjait húsz éve, 1999 óta rendezik meg Magyarországon. A program célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet. Székesfehérvár a kezdetektől kapcsolódott a rendezvénysorozathoz, amelynek programjai mindenki számára ingyenesek. A Kulturális Örökség Napjainak tematikája minden évben más, idén a szórakoztatás házai, a szórakozás terei állnak a középpontban: így többek között megtekinthetőek a Vörösmarty Színház kulisszái, a Városháza, a Barátság Mozi és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának új épülete.

Koncert: Vastag Csaba
Mikor?: Szeptember 22., vasárnap 17:00
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ

A hétvégén Vastag Csaba is városunkba látogat, hogy fergeteges slágereivel felrázza a Feketehegyi-Szárazréti Közösségi Központba kilátogató rajongókat. A kezdeti lelkesedés, és az X-faktor első évadának behúzása után szinte berobbant a magyar zenei világba, majd egyre kevesebbet lehetett hallani róla, ám arra mindig ügyelt, hogy egy-egy száma duruzsoljon a fülekben. Utolsó nagylemezét 2016-ban dobta piacra, legutóbb pedig 2018-ban lepte meg a nagyérdeműt vadiúj nótákkal: többek között tavaly jelent meg a Palimadár, a Szó nélkül és a Bátorság. Valami azt súgja, hogy hamarosan újabb lemezzel jelentkezik a fenegyerek. Mostani fehérvári fellépése az  Orosz Gina javára rendezett jótékonysági koncert része lesz, melyre vasárnap 16 órától már várják a fehérváriakat.

Mozi: Rambo V.: Utolsó vér
Mikor?: Szeptember 19-től
Hol?: Cinema City Alba

Rambo, Rambo, hát csak nem akarsz visszavonulni, mi? Pedig már olyan régen megtehetted volna, és akkor talán a nagy klasszikusok is békében vonultak volna a legendás filmeknek fenntartott mozis listára, ahova csak igazán időtálló alkotások kerülnek. Erre mi történik? A Rockyhoz (a Creed II.-ről készült kritikánkat itt olvashatjátok) hasonlóan a kőkemény dzsungelharcos is újra és újra előkerül, hogy letörölgetve az alig rárakódott porréteget ismételten csatasorba állítsák a mozipénztáraknál. De minek? Értem én, hogy jó a nosztalgia meg minden, de megmondom őszintén - bármekkora rajongó is vagyok -, teljesen hidegen hagy a Rambo V.: Utolsó vér. Utolsó mi? Ettől függetlenül várhatóan zabálni fogja a nép, de remélem, hogy Sylvester Stallone tényleg utoljára ölti magára a kultikus szerepet. A többi vasárnapi kritikánkból kiderül.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek