4 évnél régebbi cikk

Letörték a Városház téri lovasszobor kardját
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fehérvár Televízió/Németh-Nagy Róbert
Letörték a Városház téri lovasszobor kardját

Szombat éjszaka ismeretlen tettesek letörték a Városház téri 10-es huszárok lovasszobrának kardját.

Úgy tűnik van, ami nem változik, és mindig van, vannak olyanok, akik a szombat éjszakai bulizást egy kis rongálással koronázzák meg. Ennek a passziónak esett már korábban áldozatul az Országalma, a Virágóra és a teknősszobor is, most pedig egy újabb alkotást tettek tönkre egyelőre még ismeretlen tettesek: a Városház téren álló 10-es huszárok lovasszobrát rongálták meg, letörték a huszár kezében található kard egy darabját.

"A Székesfehérvári Rendőrkapitányság garázdaság elkövetése gyanúja miatt indított eljárást az ügyben. A Városház téren található térfigyelő kamera felvételeinek elemzése pedig még folyamatban van" - mondta el megkeresésünkre Sebestyén Mária őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője. A tettesek tehát vélhetően hamarosan meglesznek, mint ahogy az Országalma és a Virágóra rongálásánál is sikerült kézre keríteni az elkövetőket.

A huszárkard egyébként nem először bántotta valakinek a szemét, utoljára 2013 nyarán törték le. Akkor Kocsis Balázs restaurátor, szobrász állította helyre a rongálást, mint ahogy ez majd most is így fog megtörténni. 

Pilisborosjenői kőlemezekkel burkolt talpazaton kardot tartó mezítelen lovas alak eredetileg a Megyeháza térre került volna, de meztelensége, valamint a Ferenc József Nőnevelő Intézet közelsége miatt végül a Városház téren állították fel. A szobor 1914 decemberében az I. világháború egyik legvéresebb csatájára, az osztrák és orosz hadsereg közötti a Lengyelország területén lévő Limanovában zajló összecsapásra emlékezik. Az ottani harcok évfordulóján avatták fel 1939 decemberében Pátzay Pál alkotását.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság munkatársai kérik, hogy aki felismeri a férfit, jelentkezzen személyesen a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon, vagy hívja a 06-22/541-600-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80/555-111 Telefontanú zöldszámán, továbbá a 107-es, vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek