4 évnél régebbi cikk

Felnövünk a biciklihez?
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Felnövünk a biciklihez?
·Életmódközlekedés·Utolsó frissítés: undefined

Lehet másképpen, lehet környezetkímélő módon közlekedni! Erre hívták fel a fehérváriak figyelmét az idei Mobilitási hét programjai. A városban burjánzó autósforgalom még indokoltabbá teszi, hogy minél több lehetőséget kapjunk a kerékpáros közlekedésre. Persze nem mindegy, tudunk-e helyesen közlekedni és megvannak-e ehhez az infrastrukturális feltételek! Ez a kérdés is megfogalmazódott a Mobilitási hét kapcsán. Emellett egy fontos bejelentés is elhangzott: elindították a kerékpározás évét Székesfehérváron.

Közel ötszáz új kerékpártámaszt helyeznek ki a városban, a megújuló nagyobb városi utak szinte mindegyike kerékpársávval készül, vagyis egyre több olyan szakasz van a városban, ahol szabályosan lehet biciklivel közlekedni. A hangsúly ezúttal a „szabályosan” jelzőn volt a Mobilitási hét nyitónapján. Körforgalom, vasúti átjáró, jelzőlámpák, szlalom, a láthatósági mellény szerepe, helyes közlekedés – többek között ezekkel ismerkedhettek a gyerekek a Jávor Ottó téren szerda délelőtt a rendezvény keretében. A célközönséget a legkisebbek alkották, hogy már a biciklizés technikájának elsajátításával együtt magukba szívják a közlekedési szabályokat is.

A kerékpározás népszerűsítésének fontos állomása volt az idei Tour de Hongrie fehérvári befutója, az pedig a hab a tortán, hogy jövőre a világ egyik leghíresebb nemzetközi kerékpáros körversenye, a Giro d'Italia harmadik rajtja Székesfehérváron lesz május 11-én.

A pénteki közgyűlés a nagyszabású rendezvényhez kapcsolódóan arról döntött, hogy a 2019. szeptember 20. és 2020. június 30. közötti időszak a kerékpározás éve lesz városunkban – ezt Mészáros Attila alpolgármester jelentette be a Mobilitási hét keretében rendezett minimotoros és kerékpáros felvonulás rajtja előtt.

A cél, hogy felhívják a figyelmet a kerékpározás előnyeire és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének lehetőségére: „Hamarosan átadásra kerül a Széna téren az új kerékpáros létesítmény, emellett a következő évben több tíz kilométernyi kerékpárút fog épülni. Reményeink szerint a Budapest-Balaton kerékpárút kivitelezése is elindul a jövő évben, ennek is lesz fehérvári szakasza.” – mondta Mészáros Attila.

A kerékpározás éve az infrastrukturális fejlesztések mellett számos ismeretterjesztő és szórakoztató programot ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Slixy

További ajánlatok:
www.jsi.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek