4 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron is lesz családtörténet-kutatási program, amin bárki rész vehet
Fehérvár Médiacentrum fotója
mnl.gov.hu
Székesfehérváron is lesz családtörténet-kutatási program, amin bárki rész vehet

A Fejér Megyei Levéltárban is elérhető lesz az országosan meghirdetett „»Hetedíziglen« Család-Történet-Kutatás” országos projekt.

Izgalmas dolog feltérképezni felmenőinket, ha csak papíron is, végigjárni, honnan jöttek és merre kanyarodott az életük korábban élt családtagjainknak. Ahogy a program leírásában is fogalmaznak:

a családfakutatás a történelembe nyíló kapu, amelyen belépve az egyes ember elhelyezheti önmagát, élő és már meghalt rokonait, felmenőit a múlt eseményeinek sodrában.

Azonban kutatni a családunk után nemcsak izgalmas, de meglehetősen bonyolult, összetett és időigényes folyamat, így nem véletlen, hogy vállalkozások, cégek kínálják ezt a szolgáltatást. Most azonban a Magyar Nemzeti Levéltár többéves, családtörténet-kutatást népszerűsítő és segítő projektet indított, „»Hetedíziglen« Család-Történet-Kutatás” címen. A képzés Székesfehérváron, a Fejér Megyei Levéltárban is elérhető lesz. 

"Első körben októbertől általános iskolás csoportoknak, főként felsőtagozatosoknak indítjuk a programot, ahol egy-egy óra keretében, és jobbára játékos formában ismerkedhetnek meg a levéltárral, és a családfakutatás alapjaival. Még ősszel, várhatóan novembertől várjuk majd a középiskolásokat, illetve a felnőtteket is" - mondta el Gulyás Anita, a Fejér Megyei Levéltár főlevéltárosa, a projekt koordinátora. 

A Székesfehérváron elérhető képzés várhatóan nem négy-öt alkalmas, egymásra épülő tanfolyamjellegű lesz, hanem egy-egy adott tematika köré épülő, de önmagában is kerek program. 

"Nem biztos, hogy mindenki meg tudja oldani, hogy négy-öt alkalommal ráérjen, ezért várható ebben a formában a képzés. A tanfolyam helyett talán jobb szó, hogy információátadás, hiszen alapvetően egy interaktív tapasztalatcserét szeretnénk megvalósítani. Terveink szerint első alkalommal az internetes adatbázisokban rejlő kutatási lehetőségekkel ismertetnénk meg az érdeklődőket. A program első felében bemutatnánk a különböző adatbázisok kezelését, ám ezt követően szeretnénk, ha a gyakorlottabb családfakutatók is megosztanák tapasztalataikat. A családtörténet-kutatás ugyanis nem egy egyenes út mentén haladó folyamat, és sokszor van, hogy az együttgondolkodásból születik meg a megoldás" - emelte ki Gulyás Anita. 

Arról, hogy Székesfehérváron mikortól és hol vehetünk részt a „»Hetedíziglen« Család-Történet-Kutatás” projektjében a Fejér Megyei Levéltár weboldalán, Facebook-oldalán, valamint a program hivatalos Facebook-oldalán kaphatunk információt majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek