4 évnél régebbi cikk

Kínai bazsalikom: dísznövény, gyógynövény, fűszer és zöldség is egyben
Kínai bazsalikom: dísznövény, gyógynövény, fűszer és zöldség is egyben

A kínai bazsalikomot Európában sokáig dísznövénynek nevelték, a kínai, koreai, indiai és japán gyógyászatban pedig már évezredekkel ezelőtt használták meghűlés ellen, a köhögés csillapítására, allergia észlelésekor, görcsoldásra, szülési fájdalmak enyhítésére, az emésztés javítására. A magjából nyert olaj a festékiparegyik alapanyaga, a lenolajhoz hasonlóan is hasznosítja több iparág, a belőle készült szappan pedig enyhíti a viszketést.

A kínai bazsalikom nevelése, életformája alapvetően nagyon hasonló a „hagyományos” bazsalikomhoz (Ocimum basilicum L.) képest. A különbségek a növény szemlélése során szinte egyből szembe ötlenek, mivel a levélszél és a levélforma teljesen más a két növénynél. A kínai bazsalikom talán a csalánra hasonlít jobban, s valószínűleg ezért kapta a „fekete csalán” elnevezést is.

Fő eltérésként a felhasználását említeném - főként a mi nyugati gyakorlatunkban megfigyelve.” – ismertette meg velem e növényt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark gyógynövényes kertjében az ott dolgozó Kardos Tamás. – „Nálunk a bazsalikom inkább fűszerként ismeretes. Gondoljunk például a paradicsomos ételekre vagy a pizzaszószra. A gyógyászatban elsősorban a forrázatát használjuk bélrenyheség, puffadás esetén, de étvágygerjesztőként is kiváló. Ezzel szemben a kínai bazsalikom (Perilla frutescens L.) hazánkban inkább a gyógyászatban használatos gyulladáscsökkentésre, vagy kivonatolva kenőcs alapanyagaként.”

Tamás elmondta, hogy ha teaként szeretnénk fogyasztani, akkor forrázatot készítsünk belőle. Ez esetben forró, nem lobogó vízzel kell leönteni a növényt (szárított leveleket), lefedni, tíz percig állni hagyni, majd leszűrni. Gyakran gyömbérrel együtt készítik el. A tradicionális kínai gyógyításban kezdődő meghűlés, köhögés esetén rendszeresen fogyasztják e nedűt. Kúraszerű használata a diabétesz ellen is hatékony lehet.

Aromája nagyon kellemes, ami eleinte élénk zöld színű, majd barnás színezetűvé válik. Az íze kissé kámforos hatású, de nem bántóan. Sokakat a csokoládéra emlékeztet.

A teáját gyakran allergiakezelésre is alkalmazzák. Ehhez a levelekből és a magból nyert olajat használják fel. A gyógyászatban rendkívül sokrétűen alkalmazható: depresszió, gyulladás, fertőzések, ételmérgezések, emésztőrendszeri panaszok, tumorok ellen is hatásos, mivel antioxidáns, gyulladáscsökkentő, allergia ellenes, baktériumölő, köhögéscsillapító és lázcsökkentő hatású.

A tumorok, az emésztési problémák és a depresszió kezelése mellett az utóbbi időben (a hatékonyságot kétségtelenül bizonyító vizsgálatokat követően) széles körben kezdett elterjedni a kenőcs formájában történő felhasználása, amely a dermatitisz nevű, igen kellemetlen bőrbetegség is gyógyítható. Ez az említett bőrbetegséggel küzdők számára komoly segítséget jelent, ugyanis használata nem jár kellemetlenségekkel, elkerülhetőek a műtéti beavatkozások.

A kínai bazsalikomból készült teát Tamás is előszeretettel fogyasztja, mert nagyon kedveli az ízét, és az egyik legjobb inhalálónak véli. Talán ezért is került bele az Emlékpark által szervezett teakóstoló alapanyagai közé – ahol én is felfigyeltem rá különleges íze és lilás külseje miatt.

„Az egyik szakmai partnerünk gyógynövényes kertjében tűnt fel nekem ez a növény évekkel ezelőtt, és miután megszimatoltam, nagyon megnyerőnek tartottam, s rögtön kértem is szaporítóanyagot. Azóta mi tartjuk fenn a saját állományunkat és szaporítjuk is.” – mondta Tamás.

A kínai bazsalikom szaporítása, termesztése nagyon egyszerűen kivitelezhető, kezdő gazdák is nyugodtan kipróbálhatják, nem lesz kudarcélményük! Ennek az egynyári növények fényben csírázó magjai vannak, melyeket érdemes sekélyen elvetni, sőt, elég a földfelszínre szórni és hagyni, hogy kikeljenek. Ez viszonylag hamar meg is történik. Alapvetően jó fényellátású helyre érdemes vetni, valamint gondoskodni kell a vízellátásáról, mert nem viseli jól a szárazságot. Kibírja a tűző napot is, viszont az említett vízhiány nagyon hamar károkat okozhat a növényben.

Nagyon gyorsan fejlődik, akár 150 cm magasra is felnyúlhat! Átellenes levelei szögletes száron fejlődnek. Virágzása késő nyárra, kora őszre tehető. A virágok inkább lilás színűek. Füzérben állnak, ajakosak. A növény mirigyszőreiben lévő anyag rovarriasztó hatású.

Kiválóan „újraveti magát”, ami hasznos tulajdonság a kertész számára, mert könnyen szaporítható. Ráadásul, ha a díszítő értékét is hasznosítani szeretnénk, akkor könnyen lehet tömeget képezni vele. Egy növényen akár 1500 mag is teremhet! Az életképes magvak évekig csírázóképesek.

Egyébként pont ez a tulajdonsága volt az, ami miatt Európában elterjedt, ugyanis a viktoriánus Angliában bíbor színe és a nagy levéltömege miatt a díszkertekbe vetették előszeretettel. Később követte a növényt az az ismeretanyag is Keletről (Kína, Japán, Dél-kelet Ázsia), mely alapján megkezdődött fogyasztása – salátaként -, majd a gyógyászati felhasználása is.

A leveleket egyébként a japánok bundázott húsokhoz vagy tofu mellé szolgálják fel körítésnek. A leveleket sózzák és szárítják is. A bimbós virágfüzérekkel az ételeket díszítik, és megszórják vele a leveseket. A sóval tartósított magvakkal savanyúságokat ízesítenek, de kerülhet a panírba is belőle. A kínai hétfűszer egyik alkotórésze. A magvakat főve is fogyasztják. Az illóolajával szószokat és cukorkát is ízesítenek. A magból kinyert olajjal főznek is.

Borítókép: alchetron.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek