4 évnél régebbi cikk

Hat plusz egy magyar retro rajzfilm: te emlékszel rájuk?
·Filmrajzfilm·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
sorozatbarat.online
Hat plusz egy magyar retro rajzfilm: te emlékszel rájuk?
·Filmrajzfilm·Utolsó frissítés: undefined

Jön, jön, jön a vízipók és vígan lépked, akár a tornász, így megy a nagy Ho-Ho-Ho Horgász... Neked is a füledben cseng még ezeknek a főcímdaloknak a dallama? Akkor a következő összeállítást neked készítettük!

Manapság a kuflik meg Bogyó és Babóca tartoznak a gyerekek kedvenc magyar mesehősei közé. De vajon ismerik-e Pompomot vagy a Nagy Ho-Ho-Horgászt, akik a szüleik gyerekkorát határozták meg? Na és Te emlékszel még, milyen rajzfilmekért rajongtunk anno? 

Szerencsére nem csak az Interneten, hanem a televízió ismétléseinek köszönhetően is találkozhatnak a mai kor ovisai is a hazai rajzfilmgyártás klasszikusaival. A Ti gyerekeitek nézik ezeket? 

A kockásfülű nyúl

A Marék Veronika által alkotott karakterek (A nyuszi mellett Kriszta, Menyus, Kistöfi és Mozdony) a rajzfilmben nem beszélnek, Balázs Árpád zeneszerző jellegzetes dallamai "lehelnek életet" beléjük. Az eredeti epizódok 1974 és 1976 között készültek a Pannónia Filmstúdióban, és 2018-ban megszületett a folytatás is. Érdekessége, hogy eme harmadik évad zenéjét Balázs Árpád fia, Balázs Ádám szerezte. Íme néhány felejthetetlen perc a negyvenöt éves klasszikusból: 

 

Pompom meséi

Sajdik Ferenc utánozhatatlan rajzai Dargay Attila rendezésében elevenedtek meg a nyolcvanas évek televízióinak képernyőjén. Állandó főszereplője Picur, a szőke kislány, aki reggelente, iskolába menet, mindig találkozik barátjával, Pom Pommal, a meghatározhatatlan lénnyel. Ugyanúgy lehet "paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű vagy papucs orrán pamutbojt." Minden részben elmesél egy érdekes történetet a kislánynak. Ezek egyik rendszeres szereplője Gombóc Artúr, akinek csokoládéimádatával a mai napig szívesen példálózunk: 

 

Kíváncsi Fáncsi

A mesélő Halász Judit .... és ez már önmagában elég ok arra, hogy szeressük ezt a rajzfilmsorozatot. Mert a színésznő hangjánál kevés van, mi jobban beleitta volna magát az emlékezetünkbe és a lelkünkbe, feltéve, hogy valamikor a hetvenes évek és - nos jelen napjaink között voltunk/vagyunk gyerekek. Ennyi ideje teszi meghittebbé dalaival és mesélőként a legkisebbek napjait a legendás művésznő. Kíváncsi Fáncsi, a kis elefántlány Tordon Ákos Miklós meséje nyomán került képernyőre a nyolcvanas években. 

 

A nagy ho-ho-horgász

Mindenből a legjobbat - így is leírhatnánk röviden a legendás mesesorozat alkotógárdáját. A forgatókönyvet Csukás István és Sajdik Ferenc írta, a zenéjét Pethő Zsolt és a 100 Folk Celsius együttes szerezte, a főszerepben Balázs Péter és Mikó István hangja hallható, rendezőként pedig a kor nagyjai, Dargay Attila és Füzesi Zsuzsa jegyzik.

 

A Mézga család

"Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?"  - cseng a fülünkben ma is Paula minden rész végén elhangzó mondata az évtizedeken át futó sorozatból. A hatvanas évektől a nyolcvanas évekig minden család nappalijába beköltöztek Mézgáék, sőt a Wikipédia adatai szerint még a 2004-es ismétlést is több mint félmillióan látták.

 

Vízipók Csodapók

Főszereplői Vízipók és a Keresztespók. Vízipók otthona a vízalatti Kristálypalota. Legjobb barátaik az algaszedő vízicsigák, Katica, kis hangyák, méhecske, hátonúszó poloska, Nünüke és az ormányosbogár. Kalandjaik során még találkoznak Csíbor bácsival, Rák apóval, kecskebékával, hőscincérrel, tegzesekkel és egyéb lakóival a rovarvilágnak.

 

+1:  Magyar népmesék

Magyar népmeséket nézni: alap. Szabó Gyula ikonikus hangjával meg pláne. Azért lett a kakukktojás ebben a listában az animációs produkció, mert itt nem egy szerethető főszereplő karakter köré épülő sztorit kapunk, akinek újabb és újabb kalandjait követhetnénk részről részre. Hanem a népmesekincs beemelését a rajzfilmek világába. Köszönhetően Jankovics Marcellnek rendezőnek. A Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében készültek a részek, 1980-tól egészen 2012-ig.

 

 (Forrás: Wikipédia, YouTube)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek