4 évnél régebbi cikk

Október 31-én lejár az adategyeztetés határideje
Október 31-én lejár az adategyeztetés határideje

Napokon belül lejár a banki adategyeztetés határideje. Október 31-ig kell elvégezni az azonosítást, ami csak azoknak előírás, akik 2017. június 26. előtt kötöttek bankszámlaszerződést.

A pénzmosás elleni törvény minden olyan ágazatban előírja az egyeztetést, ahol fennáll az esély arra, hogy pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására használjak fel, akár az ügyfelek tudta nélkül a pénzügyi számláit, adatait.

A korábban meghatározott határidőt, június 26-át október 31-ére halasztották, miután több, mint fél millióan nem tettek eleget ennek a kötelezettségnek.

Az adategyeztetés során a bankoknál, egészségpénztáraknál, biztosítóknál is el kell végezni ezt az adategyeztetést. Lemásolják a személyi okmányainkat, tehát a személyi igazolványt, lakcímkártyát, valamint nyilatkozatot kell tennünk, hogy nem vagyunk kiemelt közszereplők, nem vagyunk állai cégek első számú vezetői, illetve nem vagyunk diplomaták, valamint ugye ezt a dokumentumot alá kell írni.” - fejtette ki Klér Zoltán, pénzügyi szakértő.

Ha az elmúlt két évben jártunk a pénzintézetünknél, akkor lehetséges, hogy nincs szükség az adategyeztetésre. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenképpen járjunk utána, hogy ez megtörtént-e, mert amennyiben nem, a határidő letelte után zárolhatják a számlát.

 Hogy ez pontosan mit jelent és mi történik ezután, kiderül a Fehérvár Televízió videójából: 

 

Borítókép: Putyora Gábor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek