4 évnél régebbi cikk

Mihez kezdjünk az októberben szüretelt fügével?
Fehérvár Médiacentrum fotója
needpix.com
Mihez kezdjünk az októberben szüretelt fügével?

Fügelekvár, fügedzsem, fügebor és fügepálinka – ez is várhat a napokban beérett fügére. A kiemelkedően meleg október miatt több helyen is újra lehetett szüretelni a fügefákat.

Oly’ csodás idővel ajándékozott meg bennünket az október, hogy újra le tudtuk szüretelni a fügefát. Szeptemberben még álmodni sem mertünk arról, hogy a hatalmas levelek között megbújó, kései termések hamarosan elérkeznek az utolsó fázisba, s feladják a leckét a gondos gazdának: vajon mit tegyünk velük?

A legegyszerűbb persze leszakítani őket a fáról (mely valójában egy hatalmasra nőtt bokor), letörni a kiálló tejes végüket, s már osonhat is be a szájba mindenestől a lédús, édes gyümölcs. Mivel a füge nagyon érzékeny, így a felhasználásról gyorsan kell dönteni, nehogy megromoljon.

Főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk a segítségével likőrt, bort, megszórhatjuk vele a gyümölcstortát, a piskótát, a gyümölcssalátát, vagy akár meg is aszalhatjuk.

 

Fügelekvár

A lekvárhoz mossunk meg két kiló érett fügét, vágjuk le a végeit, daraboljuk fel, s tegyük egy nagy lábasba. Adjunk hozzá egy kiló cukrot, egy rúd vaníliát, egy teáskanál őrölt fahéjat, egy teáskanál gyömbért, két citrom reszelt héját és levét. (Különlegesebbé tehetjük a lekvárt egy kis rummal, pálinkával, szegfűszeggel megbolondítva.)

Hagyjuk állni egy órán át – miközben többször kevergessük meg. Utána forraljuk fel, s amikor a cukor felolvadt, csökkentsük a hőfokot és főzzük (kavargassuk) egy órán át a masszát. Botmixerrel pépesíthetjük is, ha akarjuk.

Akkor lesz kész, amikor jó sűrű és ragadós. Vegyük le a tűzről, dobjuk ki belőle a vaníliarudat. Tegyük üvegekbe, zárjuk le, s állítsuk fejre az üvegeket öt-tíz percre. Egy-két napra szárazdunsztban pihentessük!

A lekvár azért jó választás, mert illik a hideg sült húsokhoz, süteményekhez is felhasználható, palacsintába is tekerhetjük, kenyérre is kenhetjük.

 

Fügedzsem

A dzsem egy picit másként készül, mint a lekvár: Vágjuk le a csutkáját 2 kg érett fügének, forrázzuk le, vágjuk 2-4 részbe. A citromok héját reszeljük le, és a levükkel együtt adjuk a fügéhez. Keverjük át az elegyet 70 dkg cukorral, öntsünk rá 2 dl mustot vagy vörösbort, s lassú tűzön fél óráig kevergessük türelmesen. Amikor jól besűrűsödött, öntsük üvegekbe, és már mehet is a kamra polcára!

A füge egyébként nagyon sok fűszerrel harmonizál: a belőle/vele készült ételeket ízesíthetjük vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, csillagánizzsal, rozmaringgal, levendulával, kardamommal, gyömbérrel.

 

Fügebor

Ha fügeborra vágyunk, forrázzunk le egy kiló fügét. (Lehet szárított is – ilyenkor hagyjuk állni egy kicsit a vízben, hogy megpuhuljon.) Vágjuk le a szárát, aprítsuk fel nyolc részre, s tegyük egy nagy edénybe. Adjunk hozzá három dkg borkövet, három dkg élesztőt. Főzzünk szirupot egy kiló cukorból és három liter vízből. Hagyjuk kihűlni, majd öntsük a fügére és fedjük le.

Körülbelül két hét múlva szűrjük le a levet óvatosan, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és pihentessük egy hűvös pincében vagy kamrában. Ami az edény alján maradt füge, arra tegyünk ismét élesztőt, borkövet, szirupot, hagyjuk állni két hétig, és ismételjük meg a műveletet harmadszorra is – ám ekkor már három hétig áztassuk a fügét.

A végén öntsük össze a háromféle levet, töltsük palackokba, s várjunk még három hetet, míg megkóstoljuk. Minél tovább hagyjuk „érni”, annál finomabb lesz!

Az aszalt gyümölcsből készült bor sokkal sötétebb színű, mint a friss fügéből készített, és édesebb is.

 

Fügepálinka

Ne ijedjen meg a gondos háziasszony: nem arra biztatom, hogy házilag pálinkát készítsen! Elég, ha van otthon egy üveg vodka/vagy semleges ízű pálinka, egy zacskó mazsola vagy vörösáfonya, s a fáról is elég leszakítani 4-5 érett fügét!

Az elkészítés egyszerű: vágjuk össze a fügéket, és a mazsolával/áfonyával, vodkával/pálinkával tegyük üvegekbe. (Ha széles szájú üvegeket választunk, akkor egyszerűen ki tudjuk majd szedni a művelet végén az alkohollal átitatott gyümölcsöket – és kellőképpen kiélvezhetjük a különleges csemegét.) Helyezzük nyugalomba, s várjunk hat-nyolc hétig az eredményre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek