4 évnél régebbi cikk

Öt szuper biciklistúra Székesfehérvár környékén
·Utazáskirándulás·Utolsó frissítés: undefined
Öt szuper biciklistúra Székesfehérvár környékén
·Utazáskirándulás·Utolsó frissítés: undefined

Biciklivel túrázni jó szórakozás nagyoknak és kevésbé nagyoknak is egyaránt. Székesfehérvár környékén remek útvonalakat találhatunk bringázáshoz, akár aszfalton tekernénk, akár terepen.

Pákozd - Ingókövek - Pátka

10,23 kilométer főként terepen - nem baj, ha stabilabb a gyerkőc bringatudása, amennyiben kisebbekkel indulnánk neki, mert vannak meredekebb szakaszok. Alapvetően azonban közepes nehézségű biciklitúra, változatos tájjal és rengeteg látnivalóval, mert bringázhatunk erdőben, nyílt terepen, az Ingókövektől pedig elképesztő kilátás nyílik a környékre.

Pákozdról az Arany János utca elejéről indulhatunk el, a cél pedig a Pátkai víztározó befolyása, a Rovákja-patak. A túra útvonaltérképe innen nyitható meg!

Velencei-tó kerülő kerékpártúra

Valószínűleg kevesen vannak olyanok, akinek legalább egyetlen ismerőse ne posztolt volna valamelyik közösségi média felületre képet a sikeresen teljesített tókerülésről, de legalábbis a Velencei-tó kerülő túra valamelyik gyönyörű hátérrel rendelkező pontjáról. 

Az útvonal olyannyira népszerű, hogy szinte minden olyan összesítésbe bekerül, ahol Magyarország legjobb biciklitúráit sorakoztatják fel. Szóval legalább egyszer minden bringázni tudónak végig kell tekernie a 31 kilométeres, Velencei-tavat megkerülő távot. A túra egyébként a könnyebb kategóriájúak közé tartozik, végig aszfaltos úton halad, és gyerkőccel is bátran teljesíthető.

Így néz ki a Velencei-tó kerülő túra hét percbe sűrítve:

Csákvár-Csákberény-Várgesztes kerékpártúra

Ez a túra már inkább haladó kategória, de annyira azért nem nehéz, hogy egy szép hétvégi napon napon ne próbáljuk meg végigbiciklizni az 57 kilométeres távot. A főként terepen kanyargó útvonal olyan szépséges helyeken halad végig, mint a Horog-völgy vagy az Antal-árok, de a Vértes szellemfalujának is hívott, Kőhányáson úgyszintén átvezet.

A közepesen nehéznek sorolt Csákvár-Csákberény-Várgesztes túra útvonalát itt nézhetitek meg!

Vértesi "8"-as túra

A Vértes kisebb forgalmú útjain és erdészeti utakon visz a Vértesi "8"-as túra, amely nemcsak ilyenkor ősszel, de melegebb napokon is jó választás lehet, hiszen javarészt árnyas fák alatt kanyarog az útvonal.

A 85 kilométeres túra nem kimondottan kisgyermekbarát, legfeljebb az első, Vérteskozmáig tartó szakasz. Nem véletlen, hogy közepesnél nehezebb besorolást kapott, hiszen több meredekebb és nehezebben járható szakasz is található benne. Az élményért és a látványért azonban nagyon is megéri letekerni a Vértesi "8"-ast. A túra térképét és részletes leírását itt olvashatod el!

Székesfehérvár-Öskü-Székesfehérvár Kerékpártúra

Ez a túra főként aszfaltos úton halad, és a környékbeli településekre, azok látnivalóira, környezetére fókuszál. A 85 kilométeres, közepesnél nehezebb bringatúra alatt átkarikázhatunk többek között Királyszentistvánon, Vilonyán, Ősin, Nádasdladányon és Várpalotán is. Utóbbi településen érdemes egy rövid szusszanót tartani, és megnézni a település fő látványosságát, a Thury-várat is. 

Mivel javarészt közúton kerekezünk végig, gyermekkel nem ajánlott a túra. Az útvonaltérképet itt nézhetitek meg

Borítókép: Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek