4 évnél régebbi cikk

Ennél meghatóbb karácsonyi filmet nem láthattok az ünnepek előtt - Múlt karácsony kritika
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaEnnél meghatóbb karácsonyi filmet nem láthattok az ünnepek előtt - Múlt karácsony kritika
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

Bár még kicsit korainak érzem a karácsonyi filmekkel való incselkedést, mégis teljes szívemből megörültem, amikor megtudtam, hogy a hazai mozik már héten a levetítik a Múlt karácsony című ünnepvárós alkotást. Tudom, hogy ezzel magam ellen beszélek, de amikor megláttam az előzetest - na, meg Emilia Clarke-ot manójelmezben - szívem szerint egyből a legközelebbi boltba rohantam volna, hogy valami indokolatlan ünnepi ketyerével gazdagabban adjam a világ tudtára, mennyire is várom a karácsonyt. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Múlt karácsony! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Biztos vagyok benne, két kezemen nem tudnám megszámolni, mennyi klasszikus karácsonyi filmet is pörgetek le minden télen, és azzal sem mondanék nagy újdonságot, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Szinte minden évben kidobnak egy-egy ünnepi alkotást, amellyel még jobban magunkba szippanthatjuk a szeretet ünnepének fahéjas és mézeskalácsos illatát, ám hogy ezekre a filmekre hosszútávon ki fog emlékezni, az egy másik kérdés.

Ha csak az elmúlt időszakot nézzük, akkor olyan mozik láttak napvilágot, mint A Grincs, a Rossz anyák karácsonya, a Megjött apuci! 2, vagy a Hivatali karácsony, de valljuk be őszintén, ezek nem érnek többet egyszeri meglesésnél.

Nem úgy, mint a legendás státuszban díszelgő darabok, amelyeket akárhányszor megnézünk, mindig ugyan azokat az érzéseket váltják ki belőlünk. Hogy csak néhányat említsek: Igazából szerelem, Reszkessetek, betörők!, Szerelem a végzeten, Bunyó karácsonyig, Hóbarát, Télapu, de a végtelenségig folytathatnám a sort. És van egy jó hírem: sanszos, hogy a Múlt karácsony is felkerül erre az igencsak impozáns listára.

Sztori

A Múlt karácsony története igencsak egyszerűnek ígérkezik, ám ez ne tévesszen meg titeket, ugyanis unalomig pörgetett sztori mögött olyan bájjal és csavarokkal szembesülhettek, amilyeneket nem sok hasonló témájú alkotás tud felmutatni.

Na, szóval Kate (Emilia Clarke) Murphy egyik törvényének (ami elromolhat, az el is romlik) hús-vér megtestesítőjeként tengeti mindennapjait, azaz mindennek balszerencsés vége lesz, amihez hozzányúl. Hogy ez most éppen egy randi, vagy munka az mindegy, a lány teszetoszasága egyre mélyebbre, és egyre távolabb taszítja álmától, hogy profi és megbecsült énekes legyen.

Kate éppen a soron következő melóját (Mikulás segédjeként, karácsonyi manónak öltözve hívja fel az emberek figyelmét a szeretet ünnepére) készül elbaltázni, amikor váratlanul megismerkedik Tommal (Henry Golding), aki egyből átlát a szitán, és segít a lánynak, hogy újra sínen legyen az élete. Persze ahogy ilyenkor lenni szokott a nagylelkűség gyorsan átalakul valamivé, amire egyikük sem számított.

Karakterek

Meg kell állapítanom - mondjuk a Múlt karácsony előtt is ezen a véleményen voltam -, hogy Emilia Clarke-ot egyszerűen nem lehet nem szeretni. A Trónok harcával berobbant színésznő az elmúlt években sokak kedvence lett, ugyanis azon túl, hogy rendkívül otthonosan mozog a kamerák előtt, igencsak vidám és szórakoztató teremtés (érdemes megnézni néhány vele készült interjút), ám ezt eddig sajnos nem láthattuk akció közben.

És akkor becsapódott a Múlt karácsony, amelyben Emilia végre humorosabb oldalát is megmutathatta a nagyérdeműnek. Mondanom sem kell, hogy minden mozzanata imádni való. Ja igen, bár egy Chris Martinnal (Coldplay) készült dalban már hallottam énekelni a színésznőt, mégis meglepetésként ért, hogy a saját hangján énekelte fel a mozi betétdalait. És hát meg kell hagyni, igencsak jól szólnak azok a nóták.

Bár első blikkre semmi extrát nem fedeztem fel benne, jobban megismerve Henry Golding karaktere is telitalálatnak bizonyult: nem a tipikus karácsonyi hódítót hozza, hanem tanácsaival és különleges életvitelével olyan figurát mutat be nekünk, amilyet nem sokat látni a romantikus-vígjátékok világában. Ennek köszönhetően pedig tökéletesen kiegészítik egymást Emilia Clarke csetlő-botló szerencsecsomagjával.

Feltűnik még Emma Thompson is, aki azon túl, hogy a Múlt karácsony egyik forgatókönyvírója és társproducere, Kate édesanyja is, ennek köszönhetően pedig számos vidám percet okoznak majd jópofa jelenetei.

Összegzés

Ahogy eddig is érezhettétek, a Múlt karácsony igencsak megdobbantotta a szívem, és bár eddig elleneztem a túl korai karácsonyi ömlengést, de a filmnek hála már gőzerővel készülök mindenki kedvenc ünnepére.

A film története bár nem egyedi, de tele van váratlan fordulatokkal, amiket a hibátlanul castingolt színészek még izgalmasabbá tesznek. A hangulatra egy percig nem lehet panasz, minden jelenettel egyre jobban a hatalmába kerít a karácsony szelleme. És ha ez még nem lenne elég, a Múlt karácsony Londonba kalauzolja el a nézőket, amely nekem azért is különleges ünnepi helyszín, mert a 101 kiskutya is ott játszódik (és ugye ott is kapunk havat eleget), ráadásul olyan zugokat is megismerhetünk az angol fővárosban, amelyek eddig az átlag turistáknak láthatatlanok voltak.

A Múlt karácsonyt - ahogy már kitalálhattátok - a Wham! slágere, a Last Christmas ihlette, amelynek idén ünnepeljük a harmincötödik jubileumi évfordulóját. Ezen kívül jó pár más George Michael-dal is felcsendül a filmben, köztük olyanok is, amelyeket eddig nem hallhattak a rajongók - a készítők ezzel kívántak tisztelegni a tragikus hirtelenséggel elhunyt énekes előtt, aki maga is részt vett a film előkészületeiben.

Korai vagy nem korai, a Múlt karácsonyt mindenkinek látnia kell, ugyanis ennél tökéletesebb ünnepi mozit elképzelni sem tudnék idén. Minden megvan benne, amely könnyed alkotáshoz szükséges: szerethető történet, humoros karakterek, kifogástalan dalbetétek, és mondanivaló dögivel. Ha egy filmet néztek meg karácsony előtt, akkor ez legyen az.

10/8 - Mikor lesz már karácsony?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek