4 évnél régebbi cikk

Ne vedd fel, ha ezekről a számokról keresnek! - rendőrségi figyelmezetés
Ne vedd fel, ha ezekről a számokról keresnek! - rendőrségi figyelmezetés

Újfajta bűncselekményekre figyelmeztet a rendőrség. Telefonhívásokon és internetes hirdetéseken keresztül csalnak ki pénzt a gyanútlan áldozatoktól.

Európában már gyakori, és most Magyarországra is begyűrűzött egy újfajta csalás - derül ki Kuti Erika rendőr százados, bűnmegelőzési főelőadó posztjából a Kékfény Facebook-oldalán. A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén megjelenik egy nem fogadott hívás. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen.

A mobiltelefon-tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és ha a hívószámok a következők: +39, +390, +391, +392, +393, +394, (ebben a konkrét esetben +393193260045, +393193260045 szám volt), és mindjárt kitörli a számot, abban az esetben további következménye nem lesz, de ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik. A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett számra, és ezzel az egy hívással több mint 2 000 eurós költsége keletkezett.

Ugyanis ha jelentkezünk ezekre a számokra, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, s óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon.

A Belügyminisztériumtól kapott információk szerint már több ilyen eset történt nálunk is. 

A hölgy a posztban egy másik csalás-típusra is felhívja a figyelmet:  "Aki a Windows Live Messenger-t használja az MSN-hez, a lap alján időnként megjelenik egy IQ-teszt. Ez egy nagy átverés! Ha rákattintasz és megcsinálod a feladatot, a telefonszámodat fogja kérni a válasz megküldéséhez. Ha itt megadod a számodat, és a tovább gombra kattintasz, kapsz egy SMS-t. Ebben a pillanatban 1 080 forintot levonnak a kártyádról, előfizetésedről! Innen kezdve az IQ-tesztről már szó sincs, hanem tagja lettél a dada klubnak, és ami a legszörnyűbb: hetente le fog vonni újabb 1 080 forintokat a rendszer, egészen addig, amíg ki nem lépsz a dadából. Persze kilépni sem egyszerű, mert a honlapon nincs ilyen opció, hanem egy telefon-automatát hívogathatsz munkaidőben. Szóval ez a jelenlegi egyik legnagyobb csalás, amely kimondottan a diákságot célozza!"
 
Ha a telefonunkra érkezik hívás, a +44-el kezdődő számokkal is bánjunk óvatosan: "Szeretnénk felhívni figyelmeteket arra, hogy megjelent egy kalóztelefonszám, amely a következő számjegyekkel kezdődik: +4478... Ne vegyétek fel a telefont, ha ilyen számról van hívásotok, és ne hívjátok vissza, mert alkalmanként ez kb. 20 000 forintos költséget is jelenthet. Annyi furcsaság van a dologban, hogy nagyon korán - kb. 3-4 csörgés után - lerakják a telefont. A telefonhívások főleg este történnek! Tájékoztassatok mindenkit, aki mobiltelefonnal rendelkezik!"

(Forrás: A Kékfény Facebook-oldala)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek