4 évnél régebbi cikk

Habos rózsaszín vagy hagyományos piros-fehér? Karácsonyi díszítések nyomában Székesfehérváron
Habos rózsaszín vagy hagyományos piros-fehér? Karácsonyi díszítések nyomában Székesfehérváron

Bár a karácsonyfa feldíszítéséig néhány hét még visszavan, lassan-lassan a legnagyobb ellenállók otthonaiba is bekúsznak az adventi-karácsonyi dekorációk. Milyen legyen az idei design, és mi érhető el Fehérváron?

Október végén talán még valóban korán volt ahhoz, hogy az éppen elköszönő indiánnyárból egy huszárvágással átlépjünk a dzsinglibell ájtatos csilingelésébe. Mostanra azonban az igazán szőrősszívű ellenállók is lassan meglágyulhatnak. Az időjárás egyértelműen nyomokban sem emlékeztet minket a nyár forróságára, és a naptár is kíméletlenül mutatja a valóságot: alig hat hét és szenteste van.

Nem tudom ki hogy van vele, de ha az otthon csinosítgatásáról van szó, én a kicsit kockább vonalat képviselem: szeretem a letisztult, egyértelmű irányt, így például kínosan odafigyelek, hogy az adventi díszítés harmonizáljon a karácsonyfa színvilágával. Néhány éve komoly hadműveletbe fogtam, hogy az aranyos-barnás design-t lecseréljem piros-fehérre. Szigorúan piros-fehérre, csak semmi arany! Soha nagyobb problémát...

Nálam azóta is tartja magát a piros-fehér imádat, és egészen biztos, hogy idén is maradok a korábbi évek színvilágánál. Ám ha körülnézünk a kisebb-nagyobb lakberendezéssel (is) foglalkozó üzletekben, akkor komoly kísértésnek lehetünk kitéve: kis túlzással a Pantone-skála színvilágát lefedő színáradatban fürdenek a különféle díszek. Nekünk csak tudnunk kell választanunk. 

De nézzük, hogy idén milyen a kínálat Székesfehérváron, ha a karácsonyi-adventi díszítésről van szó?

Habos-csajos rózsaszín

Mint egy álom: decens rózsaszín, habos angyalszárnyak, csajosan csillogó csodák. Egyedülálló hölgyek vagy serdülő lányok gyerekszobájának álomdíszítése, ám egy családi otthon már kellően bizarrul furán mutat a lenti díszekkel felcicomázva. De legalábbis egyértelművé teszi, hogy ki viseli a nadrágot dönt a desingról. Mindenesetre annak, aki szereti ezt az édeskés-romantikus irányt, annak szinte minden beszerezhető ahhoz, hogy egy óriási rózsaszín budoárt varázsoljon az otthonából.

Hagyományos piros-fehér

Nem tagadom, a szívemnek legkedvesebb színpáros, ha karácsonyról van szó. Valamiért a piros és fehér párosítása ringat az igazi, nagybetűs karácsonyba: meleg és barátságos érzetet kelt. Egy otthon érzetét, ahova belépve azonnal az orrunkba kúszik az almáspite/fahéjas süti/illatos tea varázslatos illata.

Ha ti is a piros-fehérért rajongotok (persze szigorúan csak a karácsony jegyében, mert egyébként hajrá, piros-kék!), akkor nem kell megalkudnotok, a fehérvári kínálat maximálisan megadja azt, ami ahhoz szükséges, hogy ebbe a színvilágba öltöztethessétek otthonotokat, karácsonyfátokat.

Klasszikus arany

Az aranyban tündöklő figurák, agyalkák és díszek egyértelműen eleganciát kölcsönöznek otthonunknak. Ez a szín szinte minden stílusnak jól áll ünnepkor, persze nem mindegy, hogy milyen tárgyakat teszünk ki, mert például egy minimalista lakásban furcsán mutat egy aranyban pompázó, duci puttó... 

Ha pedig kiegészítő színt is szeretnénk, akkor érdemes a bordót, a pirosat vagy a fehéret, de akár feketét is párosítani ehhez a stílushoz, hiszen csak tovább fokozza az elegáns érzetet. Az egészet pedig nyugodtan megfejelhetjük néhány szigorúan meleg fényű fényfüzérrel. Hogy van-e Székesfehérváron kínálat, ha ezt a stílust valósítanánk meg otthonukban? Nem lehet kérdés... 

Természetes összhatás

Ha nem ragaszkodunk a csillogás csúcsra járatásához, akkor a természetes összhatást kínáló díszítés a mi világunk. Az alapszín lehet a zöld, az arany, a barna vagy a fehér, és ehhez jöhet a sok-sok és még több természetes alapanyagból készített dísz. A földszínek megnyugtató világába pedig bátran belecsempészhetünk egy kis játékosságot: a természetes, erdei békét idéző stílus jól elbírja a cuki manókat, hóbaglyokat és rénszarvasokat is.

Kiegészítésként pedig jöhet minden, ami a meleg érzetet fokozza: plédek, kötöttek, szőrmék (persze szigorúan csak műszörme), fenyőágak, kérgek és mindenféle termés. Ha pedig még megbír az összehatás egy kis csillogást, akkor a fa vagy kerámia gyertyatartó, illetve egy kis fénysor remekül fejeli meg az egészet.

Hogy mit találunk ehhez a stílushoz Fehérváron? Kis túlzással mindent is...

Eklektikus mindent bele

Talán ez az a stílus, amit a legkevesebb anyagi befektetéssel meg tudunk valósítani. Talán nem is  leghelyesebb szó rá hogy stílus, ez inkább már életérzés... Itt jöhet minden, amihez emlék fűz minket vagy csak tetszik mert: a nagymama tündérke dísze, a gyermek oviban fűzött papírgirlandja, az első saját vásárlású gömb, és minden, minden, amit szépnek látunk, amibe beleszeretünk.

A színvilág? Hát nem tudok mást mondani: szintén A minden. A korábban felsorolt négy stílusból bátran emeljük ki a nekünk megtetsző darabokat, és élvezzük, ahogy otthonunk egyre inkább ünnepi köntösbe öltözik.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek