4 évnél régebbi cikk

Videón a Merkúr-vándorlás - lélegzetelállító felvételt készített a NASA
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ozkan Bilgin / Anadolu Agency
Videón a Merkúr-vándorlás - lélegzetelállító felvételt készített a NASA

Az idei év dúskál a csillagászati látnivalókban, az egyik leginkább várt eseményről, a Merkúr-vándorlásról most lélegzetelállító videót tett közzé a NASA.

"Nézz, nézz az ég felé" - Charlie örökbecsű dala új értelmezést kapott 2019-ben, hiszen sorra zajlanak le a látványos égi jelenségek. Októberben megcsodálhattuk az Orionidák meteorrajt, az előttünk álló napokban pedig tiszta égbolt esetén gyönyörködhetünk a Leonidák meteorrajban.

Az év leginkább várt égi jelensége azonban nem ezek közül került ki, idén ugyanis sor került egy bolygóátvonulásra, a Merkúr november 11-én útra kelt és áthaladt a Föld és a Nap között. Ilyen jelenségre néhány éve már nem volt példa, így természetesen a csillagászok kiemelten készültek rá.

A NASA Goddard Űrközpontja most egy különleges, 4k felbontású videót mutatott be, amelyen megtekinthetjük a Merkúr útját. Mivel a bolygó következő útjára relatíve sokat, 13 évet kell várni, érdemes megtekinteni a Solar Dynamics Observatory amerikai napfigyelő műhold felvételeit.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek