4 évnél régebbi cikk

Változik a vasúti menetrend, Székesfehérvárt is érinti
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Változik a vasúti menetrend, Székesfehérvárt is érinti

Decembert 15-től változik az országos vasúti közlekedés, a 2019/2020. évi új menetrend szerint közlekednek akkortól a vonatok.

A MÁV tájékoztatása szerint az új vasúti menetrendet az utasigények figyelembevételével alakították ki: bővítik a választható vonatok számát és minőségét és javítják a szolgáltatási színvonalat is.

A legfontosabb változások

  • A fontosabb változások között szerepel, hogy Zalaegerszegre InterCity vonattal lehet eljutni: Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg között, ennek köszönhetően 17-34 perccel csökken a menetidő.
  • Budapest és Szombathely között – Veszprémen át – kétóránként közlekednek a Bakony IC-k.
  • Az új, ütemes menetrend eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése: a Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban kétóránként napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik.
  • Rövidebb lesz a pécsi InterCity-k menetideje, Budapest és Kaposvár között változik az IC-k közlekedése.
  • Budapest és Szeged között vasárnaponként Televonat közlekedik, változik az InterCity-vonatok közlekedése és megállási rendje.
  • Az esztergomi elővárosi vonalon, napközben nagyobb a vonatkínálat és egyenletesebb az eloszlásuk; Budapest és Piliscsaba között munkanapokon átlagosan 15 percenként fognak a vonatok közlekedni.
  • A váci zónázó vonatok közlekedését kiterjesztik a reggeli és az esti órákra, ennek eredményeként tovább nő a kínálat.
  • A Mezőzombor–Sátoraljaújhely vonalszakasz villamosításának eredményeként az eljutási idő Miskolc és Sátoraljaújhely között átlagosan 5 perccel csökken, míg a leggyorsabb eljutást biztosító Budapest–Sátoraljaújhely viszonylatú, pénteken illetve vasárnap közlekedő közvetlen IC vonatpár menetideje mintegy 35 perccel lesz rövidebb.
  • Szamos néven egy új vonatpár közvetlen vasúti összeköttetést teremt Szatmárnémeti és Budapest, illetve Bécs között.

Változások a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely vonalon

Szombathelyi vonatok

  • A vonalon kétóránként, 7 pár vonat közlekedik Budapest–Székesfehérvár–Szombathely között, Székesfehérvár, Várpalota, Pétfürdő, Öskü, Hajmáskér, Veszprém, Ajka, Devecser, Boba, Celldömölk és Sárvár állomáson állnak meg. Újdonság, hogy a vonatokban InterCity kocsik is lesznek, egységesen Bakony InterCity vonatként állnak az utasok rendelkezésére. A Déli pályaudvarról az első vonat 6 órakor indul, az utolsó 21:59-kor érkezik, Szombathelyről 6:27-kor indul és 21:27-kor érkezik.
  • Az InterCity vonatokkal az utazás a korábbinál kényelmesebb lesz, a kocsik magasabb komfortszintet nyújtanak. A Bakony InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A kocsik WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, csendes utazást biztosító kocsik lesznek, a gyorsvonati kocsiknál kényelmesebb, nagyobb lábtérrel.
  • Egyes csúcsidőn kívüli vonatokra 20%-os online kedvezményt biztosít a vasúttársaság, ezeket a vonatokat a menetrendi keresőben @ jellel jelölik.
  • Az IC909-es és az IC908-as számú vonatok (Szombathelyről 6:27-kor, illetve a Déliből 18 órakor induló) – a regionális utazási igényeket kielégítve – továbbra is megállnak mindenhol Szombathely és Celldömölk között. Karakószörcsök, Somlóvásárhely elérése megmarad, de Herenden nem állnak meg.

Veszprémi vonatok

  • A Budapest–Veszprém közötti elővárosi járatok a reggeli és a délutáni csúcsidőben továbbra is önálló vonatként közlekednek. A Déli pályaudvarról a sűrítő veszprémi vonatok munkanapokon 15:30, 16:30, 17:30 és 18:30-kor indulnak, míg ellenirányban 5:30 és 6:54-kor indulnak Veszprémből, így a Bakony és Göcsej IC vonatokkal közösen egyes időszakokban félórás követés valósul meg a főváros és Veszprém között.
  • Új vonatpár közlekedik naponta Budapest–Veszprém között, a Déli pályaudvarról 22 órakor indul, Veszprémből pedig 6:32-kor.
  • Veszprém–Ajka–Celldömölk–Szombathely viszonylatban a regionális és az ajkai három műszakos munkarend kiszolgálása érdekében továbbra is közlekednek a mindenhol megálló személyvonatok.
  • Celldömölk és Szombathely között a GYSEV-vel történt megállapodás eredményeként a váltott órás gyors- és személyvonati eljutási gyakoriság továbbra is meglesz, melyet csúcsidőben ún. hivatásforgalmi vonatok egészítenek ki a diákok és a munkába vagy haza utazók számára. Reggeli csúcsidőben a személyvonatok 30-60 percenként indulnak Szombathely felé, délutáni csúcsidőben pedig 45-75 percenként indul személyvonat Szombathely és Celldömölk között mindkét irányban.
  • A vasárnapi rend szerint közlekedő 19203-as számú vonat Szombathelyről 15:05-kor indul Budapestre, Pápa–Győr útirányon át gyorsvonatként; Ostffyasszonyfán, Nagysimonyiban és Kemenesmihályfán nem áll meg.

Változások a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg vonalon

  • A menetrendváltástól a MÁV tervei szerint 17-34 perccel, 3 óra körülre csökken a menetidő. Az új, ütemes menetrend szerint Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Zalaegerszeg között. Székesfehérvár, Várpalota, Pétfürdő, Veszprém, Ajka, Jánosháza, Ukk, Zalabér-Batyk és Zalaszentiván állomáson állnak meg. A Déli pályaudvarról az első vonat 7 órakor indul, az utolsó 20:59-kor érkezik, Zalaegerszegről az első vonat 5:49-kor indul az utolsó 22:08-kor érkezik.
  • Vasárnaponként (iskolai időszakban) este plusz vonatot közlekedtetünk, így 2 órával később, 19:49-kor indul az utolsó Göcsej InterCity Zalaegerszegről Budapestre.
  • Az InterCity kocsik a korábbinál kényelmesebbek, magasabb komfortúak lesznek. Göcsej InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, nagyobb lábtérrel rendelkező kocsik a gyorsvonati kocsiknál csendesebb, kényelmesebb utazást biztosítanak. A vonatok többi kocsija gyorsvonati kocsi, melyek gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. A vonat utolsó vagy első kocsijának peronján (előterében) limitált számban lehetséges a kerékpárok szállítása.
  • Egyes csúcsidőn kívüli vonatokra 20%-os online kedvezményt biztosít a vasúttársaság, ezeket a vonatokat a menetrendi keresőben @ jellel jelölik.
  • A Celldömölk–Zalaegerszeg viszonylatban közlekedő személyvonatok délelőtt négy óránként (Celldömölkről 6:04 és 14:04 között, Zalaegerszegről 6:40 és 14:40 között), az új távolsági menetrendi struktúrába illeszkedően indulnak. A déli órákban egy vonatpár csak munkanapokon közlekedik (Celldömölkről 12:04-kor indul, illetve Zalaegerszegről 12:40-kor indul), 14 órától megmarad a kétórás ütem.
  • Naponta egy vonatpár Citadella nemzetközi gyorsvonatként Zalaegerszegtől meghosszabbítva, Őriszentpéteren át Ljubljanába közlekedik, a Göcsej InterCity vonatok menetrendjébe illesztve, hasonló menetidővel és megállási helyekkel.
  • A 19801-es számú vonat iskolai időszakban, vasárnaponként Zalaegerszegről 19:43-kor indul Győrbe, Zalaszentiván–Szombathely–Csorna útirányon át.

Változások a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon

  • A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt kismértékben változik a menetrend a vonalon.
  • A Budapest és Tapolca között közlekedő gyors- és sebesvonatok indulási és érkezési ideje fél órával eltolódik (a menetidő változatlan marad).
    Székesfehérváron változnak a személyvonati csatlakozások, ami érinti a Tapolca és Balatonfüred között közlekedő személyvonatokat.

Változások a Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Balatonszentgyörgy–Gyékényes vonalon

Székesfehérvári vonatok

  • A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt változik a Budapest–Székesfehérvár vonal menetrendje is.
  • A személyvonatok közlekedése változatlan marad, azonban egyes gyorsvonatok indulása eltolódik, így a korábbinál egyenletesebb gyorsvonati közlekedés alakul ki Székesfehérvár és a főváros között. A hétköznapi csúcsidőszakban továbbra is félóránként fognak gyorsvonatok közlekedni, változatlan (38 perces) menetidővel.


Az új menetrenddel kapcsolatos további vonalak változásait a MÁV oldalán, ide kattintva lehet megnézni

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek