4 évnél régebbi cikk

Új járművekkel gazdagodtak a Fejér megyei tűzoltó egyesületek
Új járművekkel gazdagodtak a Fejér megyei tűzoltó egyesületek

Új járműveket kaptak a megyei tűzoltó egyesületek: Fehérvárra egy terepjáró - amely időjárás okozta katasztrófahelyzetek esetén használható -, Csákvárra pedig egy gyors beavatkozó gépjármű került - ami gyakorlatilag egy mini tűzoltóautó - teljes mértékben felszerelve. A járművek már munkába is álltak a héten.

Országosan negyvenöt terepjárót osztott szét a Belügyminisztérium az önkéntes mentőcsoportok közt, amely során Fejér megyébe három autó kerül: egy Pentelére, egy Lajoskomáromba és egy pedig ide Székesfehérvárra. Időjárás okozta katasztrófahelyzetek esetén, így például árvízvédelmi feladatokra tudják majd elsősorban használni a járműveket.

A fehérvári tűzoltókon kívül a Csákvári Tűzoltó Egyesület is új kocsival gazdagodott: ezekből az úgynevezett gyors beavatkozó gépjárművekből viszont csak összesen ötöt kaptak az országban az egyesületek a minisztériumtól. A nyár folyamán egy csapatpróbán már élesben is letesztelhették a részint magyar fejlesztésű járműveket - egy két módosítást követően most ezeket a terepjárókat kapták vissza az egyesületek.

"Abból adódóan, hogy a mérete sokkal kisebb, mint egy tűzoltó tehergépjárműnek, így  olyan utakra és helyekre is el tud jutni viszonylag gyorsan, ahova egy nagy méretű tűzoltóautó nem, vagy csak sokkal lassabban. A méretéből adódóan ugyan kevesebb felszerelés található benne, mint egy nagyobb gépjárműn, de mindenből található benne: oltóvizet visz magával, szivattyúja van, illetve műszaki mentéshez is rendelkezik alapfelszereléssel" - tájékoztatott Farkas Bozsik Gábor, a Csákvári Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

A jármű kisebb káresetek felszámolására akár önállóan is alkalmas, de fő a előnye, hogy hamarabb meg lehet kezdeni vele a beavatkozást, vagy akár az életmentést egy katasztrófahelyzetben.

A témáról bővebben a Fehérvár Televízió készített anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek