4 évnél régebbi cikk

Így dobjuk fel a forró csokit! - öt különleges recept
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Így dobjuk fel a forró csokit! - öt különleges recept
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

Hogyan készítsünk mennyei forró csokit? A hideg, szürke napokon sokunkban felmerül ez a kérdés. Különleges ötletekkel készültünk!

A szokásostól eltérően ezúttal nem a cikk végére csempészünk hasznos tippeket, hanem rögtön a lényegre térünk. A jó forró csoki elkészítésének alapja ugyanis a megfelelően, tehát gőz fölött felolvasztott (és persze nem árt, ha minőségi), csokoládé. A krémességének egyik titka pedig a tejszín. Miben különbözik hát forró csoki a kakaótól? Szinte mindenben! A kakaóitalokhoz tejet, cukrot és kakaóport használunk, a forró csoki viszont ízlést szerinti mennyiségű olvasztott csokoládéból, tejből, tejszínből, és a fantáziánkra bízott egyéb ízesítőkből áll.

Elkészítés:

Nem is írjuk le egyenként minden típusnál az elkészítést, hiszen az minden esetben tulajdonképpen egyforma, csak a hozzávalókban vannak némi különbségek. Összesen három lábasra lesz szükségünk: az egyikben tejet és tejszínt melegítünk együtt, lassan forrósítva, hogy ne forrjon fel teljesen. A másik kettőt egymásra kell helyezni, és az alsóban vizet melegítve, a felsőben gőz fölött lassan felolvasztani a csokoládét. (Közben a víz ne legyen forrásban, mert akkor megég a csoki!). A felmelegített tejes tejszínt apránként keverjük hozzá az olvadt csokihoz, aztán lehet extrázni, ízesíteni, sziruppal, likőrrel, fűszerekkel. A hozzávalókban leírtakhoz képest persze növelhetjük a tejszín vagy akár a csokoládé mennyiségét, ha bevállaljuk a nagyon sűrű, tömény végeredményt. De a tejet azért ne hagyjuk ki.

 

Durván csokis forró csoki

Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín (főző- vagy habtejszín is jó), egy kávéskanál nutella, 1 kávéskanál keserű kakaópor, 4 dkg legalább 70%-os étcsokoládé

 

Fehér forró csoki

Hozzávalók: 5 dkg fehér csokoládé, 2 dl tej, 1 dl tejszín, kevés vaníliás cukor

 

Gyerekek kedvence: Kókuszos forró csoki

Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 4 cl kókuszszirup, 3 dkg tejcsokoládé, 1 kiskanál méz

 

Az utolsó kettő pedig inkább tizennyolc éven felülieknek ajánlott:

Likőrös forró csoki

Hozzávalók: 5 dkg tejcsokoládé, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 4 cl a kedvenc téli likőrünkből, ami passzol a csoki ízéhez. Ez lehet amaretto, kávélikőr, krémlikőr vagy barna rum is.

 

Chilis forró csoki

Hozzávalók: 5 dkg étcsokoládé, 2 dl tej, 1 dl tejszín, egy csipet só, őrölt chilipor ízlést szerint

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek