4 évnél régebbi cikk

"Nem vagy az unokám, nem versz át!" - csalók ellen kampányol a rendőrség
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
"Nem vagy az unokám, nem versz át!" - csalók ellen kampányol a rendőrség

Hogyan lehet felvenni a harcot az unokázós csalókkal? A rendőrök a legutóbbi kampányvideójukat követően most a "Nem vagy az unokám, nem versz át" című plakáttal hívják fel az idősek figyelmét, hogy ne dőljenek be a csalóknak.

"Nem vagy az unokám, nem versz át" - ez áll a plakáton. Ezúttal így próbálják felhívni a figyelmet a rend őrei a veszélyes telefonhívásokra, melyekről korábban már egy bűnmegelőzési kampányfilmet is készítettek.

"Az elmúlt időszakban sok hasonló eset történt, hogy az idősebb embereket általában vezetékes telefonon, itt nem lehet látni a számot, ki hív, megkeresik őket különböző rokoni fokozatokra hivatkozva, főleg unokázós bűncselekmény kapcsán, illetve egyéb családtagra, baleset érte, közlekedési balesetre hivatkoznak és sürgősen pénzre van szükség, de ők nem tudnak a helyszínre megérkezni, nem tudnak a pénzösszegért elmenni, odaküldenek egy ismerőst, akit általában ez a személy, ez az úgymond hozzátartozó nem is ismer." - hívta fel a figyelmet Vörös Ferencné bűnmegelőzési osztályvezető.

A hívott fél sok esetben elhiszi a történetet, ijedtében nem ellenőriz, csupán cselekszik, így a csaló ezekkel az egyszerű trükkökkel hamar megkárosíthatja az embereket. A rendőrség azt mondja, mielőtt pánikba esnénk, előbb ellenőrizzünk.


"Vissza kell ellenőrizni, fel kell hívni azt a személyt, aki arra hivatkozott, hogy odaküld valakit, ha ez nem sikerül, akkor segítséget kell kérni hozzátartozótól, gyerektől, élettárstól, egyéb hozzátartozótól, ellenőrizzék vissza. Volt már rá példa, hogy akire hivatkoztak, visszatelefonáltak, és a hozzátartozó mondta, itt fekszik az ágyban, nem el a lakásból, idegennek átadni pénzt soha nem szabad." - tette hozzá a szakember.

Ha ez mégis megtörtént és a pénz a csalók kezében landolt, a 112-es segélyhívó számon kell bejelentést tenni.

A bűnmegelőzési osztályvezető elmondta, jelenleg megyénkben két olyan bűnesetet is vizsgálnak, melyekben a csalók nagyobb összeggel megkárosították a hívott feleket.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek