4 évnél régebbi cikk

A legtöbb magyar 20 fokos hálóban alszik
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
A legtöbb magyar 20 fokos hálóban alszik

A svédek és a csehek is ezt a hőmérsékletet szeretik beállítani éjszakára, de az angolok például a 15 fokos szobákat preferálják.

Az E.ON és a KantarEMNID egy közös tanulmány kapcsán összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg alvási szokásaival kapcsolatban a hálószobájuk hőmérsékletéről Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.

A kiértékelések alapján hazánkban, illetve Svédországban és Csehországban a legtöbben a 20 fokos hőmérsékletet állítják be éjszakára. A magyar emberek 11%-a imádja, ha igazán forró a radiátor, ők 25 fokban vagy ennél is melegebb hálókban töltik éjszakáikat. Érdekesség, hogy a megkérdezett törökök 30%- a is ezt a hőmérsékletet részesíti előnyben, de Romániában is 15% imádja a kimondottan meleg körülményeket.

Visszatérve a kutatás magyarországi eredményeire: a megkérdezettek közül mindössze 4% jelölte meg a 18 fokot ideális éjszakai hőmérsékletként, de a 19 fokot is csak 6% választja. A legtöbben, a válaszadók 21%-a a 20 fokos melegre szavazott itthon.

Ami a többi országot érinti: az angoloknál minden ötödik válaszadó a 15 fok jelölte meg ideális értékként, míg Franciaországban a 19, Olaszországban és Németországban a 18 fok volt a legnépszerűbb válasz.

A szakemberek véleménye egyébként megoszlik a témában. Egyes kutatások szerint a 16, mások szerint a 18 fok biztosítja a legpihentetőbb alvást. Az amerikai Nemzeti Alvásalapítvány már óvatosabban becsül, állításuk szerint 15,5-19,5 Celsius-fokban lehet a legjobbat és persze a legpihentetőbbet aludni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek