4 évnél régebbi cikk

Fejér megyében a legjobb boltosnak lenni
·Hírekvásárlás·Utolsó frissítés: undefined
Fejér megyében a legjobb boltosnak lenni
·Hírekvásárlás·Utolsó frissítés: undefined

Azért, mert az elmúlt három évben Fejér megyében nőtt leginkább a vásárlók költési kedve az üzletekben. Megyénkben közel negyedével több pénzt fordítunk vásárlásra, mint 2017 előtt. Budapest a lista hátsó felében kullog.

Az elmúlt három évben (2017, 2018, 2019) közel ötödével bővült az eladott árumennyiséget tekintve a boltos világ, ami évente átlagosan 6%-os növekedést jelent, írja a blokkk.com. A kereskedelmi szakblog összesített adatai alapján az országos átlag 19,2% lett, ezt összesen négy megye haladta meg, sorrendben:

Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Heves.

Némi meglepetés, hogy Budapest a mezőny hátsó felében kullog (18.hely, 11,9%), de az autógyártó régió, vagyis Győr-Moson-Sopron megye is csak két hellyel előzi meg a fővárost (16. hely, 13,3%). Fejér megye ezzel szemben 23,3%-os növekedést tud felmutatni, ami majdnem a duplája a budapestinek.

A vásárlókedv több tényezővel is összefügg, vagyis ebben az esetben az egyes térségek gazdasági fejlettségével, az ott lakók pénzügyi erejével, településszerkezeti, közlekedési, és természetesen gazdaságszerkezeti adottságokkal, de még az idegenforgalmi lehetőségekkel is. Egy-egy jelentősebb beruházás is képes felhúzni a térségek gazdasági teljesítményét és ezzel együtt a vásárlóerejét is. 

Az elemzés szerint a növekedés nem véletlen, ugyanis ebben az időszakban kétszámjegyű volt a havi bruttó átlagkeresetek emelkedése, nőtt a gazdaság teljesítménye is, ráadásul a családpolitikai támogatások is hoztak pénzt az arra jogosultaknak. A blog kihangsúlyozza, hogy a vizsgált időszakban a felsoroltak közül leginkább a béremelkedések adtak erős lökést a boltos világban.

A havi bruttó átlagkeresetek változásait nézve egyébként 2019 első három negyedévében Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékben volt a legnagyobb ütemű a növekedés, egyaránt 12,2%, ennek ellenére előbbi elől, utóbbi hátrébb helyezkedik el a boltos világ megyénkénti növekedési sorában. Három megyében volt 10% alatti vagy 9-10% közötti a keresetnövekedés: Vas, Nógrád és Csongrád megyékben. 

Korábban mi is többször írtunk már arról, hogy Fejér megye, de leginkább a megyeszékhely kiváló adottságaival már nagy befektetői körök érdeklődését is felkeltette, ami hosszú távon szintén hozzájárulhat a környék versenyképességének növekedéséhez:

Borítókép: Unsplash
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek