4 évnél régebbi cikk

Játék: ennél agyafúrtabb fejtörővel biztos nem találkoztatok - mikor van Cili születésnapja?
·Kultjáték·Utolsó frissítés: undefined
Játék: ennél agyafúrtabb fejtörővel biztos nem találkoztatok - mikor van Cili születésnapja?
·Kultjáték·Utolsó frissítés: undefined

Olyan szöveges matematika feladvánnyal készültem nektek, amely bár alsó tagozatos tanulók dolgozataiban köszön vissza, rendesen megdolgoztatta az agytekervényeinket. A kérdés egyszerű: mikor van Cili születésnapja? A válasz viszont már annál bonyolultabb, főleg, mert azt az érzést kelti, hogy egyáltalán nincs mibe kapaszkodni.

A napokban olyan feladatra bukkantam az interneten, amely első blikkre egyáltalán nem tűnt kihívásnak. Arra gondoltam, hogy majd gyorsan elolvasom és pikk-pakk rávágom a megfejtést. Persze Cili nem árulta el egykönnyen, hogy mikor is van a születésnapja.

Csűrtem-csavartam, de csak nem jutottam közelebb a megoldáshoz, vagyis utólag kiderült, hogy igen, ám hogyan és mit csináltam, azt már egyáltalán nem tudtam megindokolni. Úgy is mondhatni, hogy ráéreztem.

A trükkös feladat angol változatát még 2015-ben kapta fel a világsajtó, amikor is szingapúri iskolások matematika feladatsorában arra voltak kíváncsiak a dörzsölt tanárok, hogy mikor is van egy bizonyos Cheryl születésnapja.

Persze ámultak-bámultak a népek, hogyan képesek 14-15 évesek megoldani ezt a cseppet sem könnyű példát, azóta pedig szinte minden országnak megszületett a térségben divatos nevekkel ellátott verziója.

Ha minden megvan, akkor mutatom, hogyan néz ki a magyarországi matekpélda, és kicsit lejjebb a megoldást is megtaláljátok, de csak akkor kattintsatok rá, ha teljesen elvesztetek a mondatokban.

Feladat

Albert és Béla nem sokkal ezelőtt ismerkedtek meg Cilivel, és arra kíváncsiak, hogy a lány mikor ünnepli a születésnapját. A lány nem árulja el, csak tíz lehetséges dátumot mond. Ezek a következők: május 15., május 16., május 19., június 17., június 18., július 14., július 16., augusztus 14., augusztus 15. és augusztus 17.

A lány még azt is megtette, hogy az egyik fiúnak elárulta a hónapot, a másiknak a napot. Ezek után Albert azzal állt elő: "Nem tudom, mikor van Cili születésnapja, csak ezt tudom, hogy Béla sem tudja." Erre Béla: "Először én sem tudtam, de már tudom."

Nos, mikor van Cili születésnapja?

Megoldás

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek