Partly cloudy6 °C
2020. március 31. kedd Árpád
Menü

Hogyan tanuljunk idegen nyelveket okoseszközökkel

Hogyan tanuljunk idegen nyelveket okoseszközökkel
A tanuláshoz még napjainkban is sok kitartás és szorgalom szükséges, de a folyamatot nagyban segíthetik az okoseszközök (Fotó: pexels.com)

Azt mondják annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz. Kétségtelen tény, napjainkban az idegen nyelvek ismerete sokkal fontosabb és főleg hasznosabb, mint valaha. Azonban maga a tanulási folyamat cseppet sem egyszerű. De az okos eszközök és lehetőségek ebben is segítségünkre lehetnek.

Korábban, vagyis inkább "okosodó" világunk előtt azt tartották, hogy a nyelvtanuláshoz leginkább szorgalom és fenék szükségeltetik. Nos, kétségtelen tény ezek nélkül, no, meg kitartás nélkül nem is jutunk egyről a kettőre. Ellenben a mai ketyerék nagymértékben segítik a nyelvtanulás lehetőségeit.

Elképzelni is nehéz, hogy modern világunk kitárult lehetőségei hiányában hogyan tudtak anno könnyen nyelveket tanulni. Nyilván sehogy, vagyis rettentően sok türelemmel. Azonban mióta ránk szabadultak a külföldi tévé- és rádióműsorok, illetve az internet adta előnyök (Netflix és társai), azóta azért sokkal egyszerűbb is tud lenni az idegen nyelvek elsajátítása. És akkor ott vannak azok a lehetőségek, melyek ott lapulnak a zsebünkben, csak talán nem is tudunk róla.

Létezik számos olyan nyelvtanulást támogató alkalmazás, melyek segítségével a tanulási folyamat még akár játékos is lehet. Ezek az appok többségében ingyenesek, könnyen kezelhetők, segítségükkel mindenki a saját tempójában haladva juthat előre a tanulási folyamatban.

Okostelefonos alkalmazások a nyelvtanulás szolgálatában

Számos jobbnál jobb alkalmazás segítheti a nyelvtanulásunkat. Ezek közül is akad pár olyan, melyek említésre érdemesek. Ilyen például a 6000 Words nevű app. Segítségével több nyelv szókincsét sajátíthatjuk el játszi könnyedséggel.

A közel 6000 szót tartalmazó alkalmazás 15 témára bontva segíti a kifejezések és szavak tanulását, mindezt képi illusztrációval és anyanyelvi kiejtéssel párosulva. A tanulási folyamatban kezdő, középhaladó és haladó szinten tanulhatunk nem csak angolul, hanem németül, oroszul, franciául, de akár svédül vagy törökül is. Az alkalmazás elérhető iOS- és Android-platformra egyaránt.

A Duolingo talán a legismertebb és egyben a legnépszerűbb nyelvtanulást segítő alkalmazás. Nem véletlenül. A Duolingo is számos nyelv tanulásában lehet társunk. Legfőbb erénye a rettentően ügyes egyéni testreszabási lehetőség. Beállítható még az is, hogy napi szinten mennyi időt szeretnénk a tanulásra fordítani, melyet aztán az app mér és figyel, majd figyelmeztet is, ha éppen nem értük el a beállított értékeket. A Duolingo egyik legügyesebb lehetősége a játékosságában rejlik. Használata közben pontokat gyűjthetünk, melyeket könnyen el is veszíthetünk.

Az alkalmazás már-már interaktív, figyeli a hibáinkat, melyekre időről időre visszatér, gyakoroltatva azokat, melyek problémát jelenthetnek. Érdekesség, hogy a Duolingo nem csak telefonos app formájában, hanem számítógépről is használható, weboldala magyar nyelven is várja a felhasználókat.

A Xeropan az egyik legjobb tanulást segítő alkalmazás, ráadásul hazai fejlesztés. Ha egyszer kipróbáljuk, nem tudjuk abba hagyni (Forrás: YouTube/Xeropan)

Az online nyelvtanulás hazai non plus ultrája egyértelműen a Xeropan. A magyar fejlesztésű alkalmazással igazi kalanddá válhat a nyelvtanulás amúgy egyhangú folyamata. Segítségével közel 60 tematikusan felépített, 1000 külön leckébe gyűjtött anyaggal vághatunk neki a nyelvtanulás kalandjába alapfoktól a felsőfokig. A fejlesztők az angol nyelv gyakorlati oldalára helyezik a hangsúlyt. Az anyanyelvi tanárok által megírt leckék ráadásul érdekesek is, hiszen a tananyagot mozifilmek előzeteseivel, tévéműsorokból kivágott klipekkel és más érdekes videókkal teszik színessé. 

A készítők igyekeznek igazodni a tanulók igényeihez: személyre szabott, változatos feladatokat oldhatunk meg, a szókártyák pedig még eredményesebbé teszik a tanulást. Ez lehet az a nyelvtanulós app, amelyet egyedül is szórakoztató lehet használni, de közös élménnyé is válhat a tanulás, ha tanulócsoportokat hozunk létre az alkalmazással. A Xeropan sem csak számítógépes böngészőből használható, akár iPhone-ra, akár Andoirdos telefonra is telepíthetjük.

És ezeken túl is akad még jó néhány olyan alkalmazás, melyek lehet nem ennyire komplexek, de hasznosságuk nem lehet kérdés. Ilyen lehet például a szavak egyszerű tanulását segítő Quizlet is, mely nem csak a szótárazásban lehet segítségünkre. A Quizlet igazából egy kvíz kérdéseken alapuló, saját magunk által létrehozott, tudásbázis alapján működő, okostelefonos alkalmazás, mely nem csak a nyelvek tanulásában, hanem szinte bármely más tantárgy elsajátításában segítségünkre lehet.

Fontos azonban tudnunk, hogy lehet bármilyen szuper app is a zsebünkben, kellő szorgalom és kitartás hiányában egyikkel sem jutunk közelebb a hőn áhított nyelv tudásához. A tudást megszerezni mindig saját magunknak kell, legfeljebb az annak eléréséhez vezető utat tudjuk könnyebbé, egyszerűbbé tenni.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Láthatóvá tették az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit is a koronavirus.gov.hu olda
  Láthatóvá tették az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit is a koronavirus.gov.hu olda
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
 • Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
  Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
 • Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
  Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
 • Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
  Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
 • Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
  Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
 • Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
  Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
 • Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
  Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
 • Jelentősen csökkent a légszennyezettség
  Jelentősen csökkent a légszennyezettség
 • Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
  Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
 • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
 • Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
  Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
 • Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
  Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg