Partly cloudy6 °C
2020. március 31. kedd Árpád
Menü

Biztonságos lesz az azonnali banki átutalás?

Mérföldkő az online bankolásban - De vajon biztonságos?

Biztonságos lesz az azonnali banki átutalás?
(Fotó: unsplash.com)

2020. március 2-a neves dátum a hazai online bankolás világában. Ezen a napon ugyanis elindul a már tavalyra ígért azonnali fizetés lehetősége. A bankolás sokkal gyorsabb és talán kedveltebb is lehet általa, mint a készpénzes fizetés. De vajon biztonságos is lesz?

Lassan rendszeresen visszatérő téma itt a Kocka Blogban is az online világ és a pénzügyi szektor folyamatos, együttes fejlődése. Ahogy változik a technológia, úgy megy utána a pénzügyi világ fejlődése is. Az elmúlt hónapokban többször olvashattunk már a fintech cégek újabb és újabb lehetőségeiről, a bankkártyás fizetések változásairól, a szupermarketekben telefonnal történő fizetés újdonságáról, és gyanítom, lesz még a közeli vagy távoli jövőben éppen elég újdonság, csak bírjuk kapkodni a fejünket.

Most éppen küszöbön áll annak lehetősége, hogy az eddig egy napon belül teljesülő online utalások akár pár másodperc alatt célba érjenek. Ennek lehetősége nyilván hatalmas technológiai fejlesztést igényelt a bankok informatikai rendszerében, de legfőbb előnyét mi, felhasználók érezzük majd. Március 2-től az év bármely napján indított (10 millió forint alatti) online utalásunk pár másodperc alatt jóváíródik a kedvezményezett számláján.

Ez így leírva nem sokat mond. Azonban az üzleti világban, amikor például az üzleti felek egy telefonos megbeszélés alatt 5 másodpercen belül kiegyenlíthetik a számláikat, és azt még a telefonban történő illedelmes elköszönés előtt a nyugtázó SMS értesítéséből látom is… Nos, igen. Van az az élethelyzet, amikor ez tényleg hasznos és praktikus.

De nyilván nem áll meg itt a felhasználási terület lehetősége. Szakértők egyenesen a bankkártyák alkonyát vetítik előre, lévén az azonnali fizetés lehetősége szinte azonos lehet a bankkártyás vásárlással. Annyi technológiai különbséggel, hogy simán elképzelhető, akár még az Excomban is, hogy a kedves vevőnek átutalásos számlát írjak, melyet ő a mobilján használható banki applikációban még ott az üzletben, távozás előtt azonnal ki is egyenlít.

Ezt természetesen pár másodperc alatt meg is kapom az Excom bankszámlájára, melyről értesítést is kapok. A tranzakció rettentően gyors, és nem utolsó szempontból sokkal kevésbé körülményes, mint a bankkártyás fizetés. Ezt leginkább azok a vállalkozók fogják értékelni, akik most még külső pénzügyi cég bankkártyaterminálját használják, melynek a kereskedőre nézve nem csekély költsége van, másrészt a bankkártyával fizetett összeghez csak pár nap elteltével jutnak hozzá.

Online utalás e-mail-címre, mobilszámra?

A bevezetésre kerülő új rendszer egyik legérdekesebb, de egyben talán leginkább odafigyelésre szükséges újdonsága, hogy a bankszámlaszámokhoz lesz lehetőségünk másodlagos azonosítók megadására.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankban történő egyeztetés során bankszámlánkhoz megadhatjuk másodlagos azonosítónak e-mail címünket, mobilszámunkat vagy akár adószámunkat is. Ez a kifejezetten kényelmi szolgáltatás ott jelent újdonságot, hogy az online utalások során nem feltétlen kell ismernünk a másik fél háromszor nyolc karakterből álló, igen hosszú és nehezen megjegyezhető bankszámlaszámát.

Utaláskor elegendő lehet csak az e-mail cím vagy a mobilszám megadása, és az utalandó összeget így is megkaphatja a kedvezményezett. Ennek kényelméről sem kell sokat győzködni a felhasználókat, azonban hatalmas odafigyelést igényel!

Az azonnali fizetés indulásáról és annak lehetőségeiről az MNB is sok helyen tájékoztatja a felhasználókat, például saját YouTube csatornáján is (Forrás: Magyar Nemzeti Bank YouTube csatornája)

A biztonság

Online biztonsági szakértők arra hívják fel a felhasználók és a bankok figyelmét is, hogy az új rendszerben sokkal nagyobb hangsúlyt kell fordítani a biztonságra és az odafigyelésre.

Ezt a bankok, pénzintézetek nyilván komolyan is veszik, és megtesznek mindent az ügyfelek érdekében. Ez elemi érdekük is. De ránk, felhasználókra is nagyobb felelősség hárul. Sajnos mindig voltak és lesznek is olyan rosszindulatú csalók, akik egy-egy rendszer gyenge pontjait, de leginkább a felhasználók figyelmetlenségeit kihasználva megpróbálnak visszaélni a lehetőségekkel.

Ennek egyik lehetősége a másodlagos azonosítókban rejlik. Az első időkben biztos lesz olyan eset, amikor valaki téves mobilszámra vagy elgépelt e-mail címre utal. Ez persze abban az esetben nem jelent problémát, ha nincs is olyan e-mail cím vagy mobilszám. De mi a helyzet, ha mégis van és másnak utaltam el az összeget?

Vagy mi történik akkor, ha az új rendszer másik újdonságára, a fizetési kérelem küldésére gondolunk? A fizetési kérelem lehetősége abban rejlik, hogy a sárga csekkek helyett a szolgáltató elektronikus kérelmet (páldául QR-kódot) küld nekünk, melyet jóváhagyva azonnal ki is egyenlíthetem azt. Itt is elképzelhető, hogy a bankok legnagyobb odafigyelése ellenére is olyan manipulatív, csaló fizetési kérelmek érkezhetnek, melyek legalább annyira megtévesztők, mint a bankok nevében napjainkban is érkező megtévesztő e-mailek.

Összességében azt lehet mondani, persze nyilván némi cinizmussal, hogy online banki-ügyleteinkre legalább annyira kell figyelnünk, mint a pénzzel és bankkártyával teli pénztárcánkra. Sőt, talán még jobban is! Az újdonságokban lévő lehetőségek modernek és előremutatók, de a biztonság és az odafigyelés nem elhanyagolható semmilyen formában sem.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A történelemben először volt hőhullám az Antarktiszon
  A történelemben először volt hőhullám az Antarktiszon
 • Láthatóvá tették az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit is a koronavirus.gov.hu olda
  Láthatóvá tették az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit is a koronavirus.gov.hu olda
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
 • Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
  Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
 • Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
  Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
 • Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
  Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
 • Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
  Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
 • Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
  Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
 • Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
  Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
 • Jelentősen csökkent a légszennyezettség
  Jelentősen csökkent a légszennyezettség
 • Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
  Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
 • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
 • Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
  Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért