Partly cloudy6 °C
2020. március 31. kedd Árpád
Menü

Hazajöttek Olaszországból a fehérvári Aranykéz iskola diákjai - ez történik most

Hazajöttek Olaszországból a fehérvári Aranykéz iskola diákjai - ez történik most
Székesfehérvár polgármestere közleményt adott ki a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásról és intézkedéssorozatról (Fotó: fmc.hu)

A Tisztiorvosi Szolgálat által előírt protokoll szerinti eljárásban részesülnek a diákok. Székesfehérvár polgármestere közleményt adott ki a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásról és intézkedéssorozatról.

Még vasárnap utaztak el a székesfehérvári Aranykéz Középiskola és Szakiskola tanulói Milánóba az EU mobilitási programja, az Erasmus+ keretében. Az eredetileg háromhetesre tervezett programot a koronavírus következtében kialakult helyzet miatt azonban megszakították, és szerdán hazautazott a csoport - tette közzé Facebook-oldalán Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára. 

Az elsődleges információk szerint minden székesfehérvári diák hazaérkezett, senki sem mutat tüneteket, de ennek ellenére mindenki a Tisztiorvosi Szolgálat által előírt protokoll szerinti eljárásban részesült.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a város honlapján tett közzé közleményt a koronavírussal kapcsolatban, amelyet változtatás nélkül teszünk közzé mi is:

"Bár hatóságilag nem az önkormányzat az illetékes, hanem a Kormányhivatal népegészségügyi szakembereinek hatáskörébe tartozik a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás és intézkedéssorozat, ám az elmúlt napokban beérkezett lakossági megkeresések kapcsán Székesfehérvár polgármestereként szükségesnek érzem, hogy az alábbi lakossági tájékoztatót közzétegyük.

Tudomásunk szerint szerencsére Székesfehérvár területén nincs koronavírustól beteg személy. Ennek ellenére folyamatosak a megelőző intézkedések, amelyeket a tisztiorvosi szolgálat fog össze országos, megyei és járási szinten. A háziorvosok és házi gyermekorvosok is megkapták a szakmai tájékoztatást az általuk követendő vizsgálati eljárásrendről.

A legtöbb kérdés városunkban az Aranykéz Középiskola kapcsán merült fel. Az intézmény igazgatójával telefonon felvettem a kapcsolatot, városvezetőként kértem tájékoztatását. Felhatalmazásával az alábbi fejleményekről tudok beszámolni: a legtöbb tanuló már hétfőn hazatért, a csoport utolsó három tagja pedig ma érkezik haza Milánóból. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy valamennyi diák és kísérő jól van. Már hazaérkezésükkor felvették a kapcsolatot az iskolaegészségügyi szolgálattal, és az elkövetkező két hétben nem mennek iskolába.

Biztos vagyok abban, hogy sok fehérvári járt az elmúlt hetekben külföldön. Kérem, hogy mindenki tartsa be a szakemberek által elfogadott eljárásrendet: a hatóságok által kiadott szakmai protokoll alapján, aki az elmúlt két hétben Észak-Olaszországból vagy a koronavírussal érintett országok bármelyikéből hazatért, és bármilyen betegségtünetet észlel magán, az maradjon otthon, és semmiképpen se személyesen, hanem telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, illetve a rendelési időn kívül az ügyelettel! Előzetes egyeztetés nélkül semmiképpen se keressenek fel egészségügyi intézményt, hanem a telefonos tájékoztatás alapján járjanak el a továbbiakban.

Teljes lista a fehérvári háziorvosok, házi gyermekorvosok és az ügyelet telefonos elérhetőségeiről.

Működik éjjel-nappal elérhető országos ügyeleti központ is, a 06-80-277-455, illetve a 06-80-277-456 ingyenesen hívható telefonszámokon, valamint a koronavirus@bm.gov.hu címen is tehetnek bejelentést, kérhetnek információt a témában.

A fehérvári iskolák vezetőihez is levélben fordultam ma, hogy a közösség biztonsága érdekében halasszák el, szervezzék át új időpontra valamennyi tervezett intézményi utazásukat. Legyen szó akár sítáborról, akár pályázati programok keretében megvalósuló külföldi útról.

Szeretném felhívni figyelmet a kézmosás fontosságára és a kézfertőtlenítő használatára. Valamennyi nyilvános WC-be ezek a Városgondnokság közreműködésével kihelyezésre kerülnek. Kérem az intézmények, magánszolgáltatók és bevásárlóközpontok vezetőit, hogy lehetőségeik szerint ők is helyezzenek ki kézfertőtlenítőket.

A városi uszodában is óvintézkedéseket vezettünk be: tilos az uszodát használnia minden olyan személynek, aki az elmúlt 14 napban vagy a járvány végéig olyan országokból tér haza, amely érintett a koronavírus-fertőzéssel.

A vírusok különösen az idős, illetve a betegség miatt legyengült szervezetre veszélyesek, ezért fontos, hogy az év ezen időszakában szokásos, a már korábban az influenzajárvány miatt elrendelt látogatási tilalmak továbbra is életben vannak. Kérjük, ezt is fokozottan tartsa be mindenki.

Polgármesterként, felelős intézményfenntartóként és édesapaként is arra kérem a fehérváriakat, hogy aki teheti, kerülje el a felesleges veszélyt, és halassza el külföldi utazását!"

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Mesél a rendőr
  Mesél a rendőr
 • Hazatért 502 magyar
  Hazatért 502 magyar
 • Szerdán indul a viharjelzés a tavakon.
  Szerdán indul a viharjelzés a tavakon.
 • Megkezdte munkáját a Szent György Kórház kórházparancsnoka
  Megkezdte munkáját a Szent György Kórház kórházparancsnoka
 • Alba Regia Ösztöndíj – 129 nyertes pályázó
  Alba Regia Ösztöndíj – 129 nyertes pályázó
 • Akár a fotelból is megleshetitek a Hetedhét Játékmúzeum mesés gyűjteményét
  Akár a fotelból is megleshetitek a Hetedhét Játékmúzeum mesés gyűjteményét
 • A történelemben először volt hőhullám az Antarktiszon
  A történelemben először volt hőhullám az Antarktiszon
 • Láthatóvá tették az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit is a koronavirus.gov.hu olda
  Láthatóvá tették az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit is a koronavirus.gov.hu olda

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
 • Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
  Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
 • Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
  Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
 • Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
  Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
 • Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
  Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
 • Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
  Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
 • Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
  Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
 • Jelentősen csökkent a légszennyezettség
  Jelentősen csökkent a légszennyezettség
 • Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
  Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
 • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
 • Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
  Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
 • Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
  Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
 • Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
  Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van