4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: egy képen összefoglalta az Országos Mentőszolgálat a legfontosabb tudnivalókat
Koronavírus: egy képen összefoglalta az Országos Mentőszolgálat a legfontosabb tudnivalókat

Láz, száraz köhögés és légzési nehézségek a koronavírus legfontosabb tünetei. A fertőzöttek 80 százaléka speciális kezelések nélkül is felgyógyul, súlyosabb tünetek pedig csak minden hatodik betegnél alakulnak ki. 

Szerda óta tudjuk, hogy van koronavírussal fertőzött személy Magyarországon. Orbán Viktor jelentette be a Facebookon, hogy két Budapesten tanuló iráni egyetemista is elkapta a december közepén a kínai Vuhanból indult Covid-19 névre keresztelt koronavírust. A kormányfő egyúttal közölte, hogy az ország innentől kezdve a védekezés szakaszába lépett. 

Szintén tegnap indult el a vírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu is. Az oldal naprakész adati alapján a cikk írásának pillanatában Magyarországon két diagnosztizált fertőzöttről tudnak, 21 ember van karanténban és eddig összesen 230 mintavétel történt koronavírus-gyanú miatt.

Még az esti fejlemények előtt közölt a Facebookon egy hasznos infografikát az Országos Mentőszolgálat, ami röviden összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a betegségről, és a teendőkről, ha fennáll a fertőzés veszélye.

Ezek szerint a betegség legfontosabb tünetei a láz, a száraz köhögés és a légszomj, amik eddig minden esetben jelentkeztek. Ehhez párosulhat még egyes betegeknél izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés és általános fáradtság is. A képen felhívják a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek 80 százaléka speciális kezelések nélkül is felgyógyul, súlyosabb tünetek pedig csak minden hatodik betegnél alakulnak ki. 

Külön nyomatékosítják, hogy aki a koronavírus tüneteit észleli magán, hívja fel a háziorvosát, de semmiképp se menjen be személyesen a rendelőbe vagy kórházba. Azoknak, akik köztudottan fertőzött területen jártak, 14 napos megfigyelést javasolnak és hívják fel a vírussal kapcsolatban működő ingyenesen hívható zöld számokat (06 80 277 455 és 06 80 277 456). 

A képen összefoglalják a legfontosabb óvintézkedéseket is:

Ennél is többet lehet megtudni a koronavírusról a Zállatorvos YouTube-ra feltöltött videójából. A közel félórás videóban Simanovszky Zoltán összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a lassan három hónapja terjedő betegségről. A frappáns filmet Dr. Kemenesi Gábor víruskutató lektorálta, így garantált a hitelessége, vagyis nem csak egy egyszerűen az internetről összeollózott tartalomhalmazzal állunk szemben, hanem valóban hasznos tudásra tehetünk szert. 

Székesfehérvár polgármestere egy hete közölt lakossági tájékoztatót a vírussal kapcsolatban. Cser-Palkovics András posztjában megtalálható a fehérvári háziorvosok, házi gyermekorvosok és az ügyelet elérhetősége is. A városvezető kiemeli, hogy az uszodában is óvintézkedéseket vezettek be. A teljes írást itt lehet elolvasni:

Borítókép: Facebook/Országos Mentőszolgálat
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek