4 évnél régebbi cikk

Analóg vagy digitális: kipróbáltuk, melyik szól jobban
Analóg vagy digitális: kipróbáltuk, melyik szól jobban

Melyik jobb: a digitális hang vagy az analóg? Van, aki egyikre, és van, aki a másikra esküszik. Mi van akkor, ha ragaszkodunk egy régi lejátszóhoz, és ha elromlik nem kidobni, hanem javíttatni szeretnénk? Létezik egy új irányzat, amelynek követői szerint nincs jobb hangzás az analógnál. Divat ez, nosztalgia, vagy valóban jobban halljuk az analóg hangokat? Ennek jártunk utána.

Nyakunkba vettük a várost, hogy kiderítsük: van-e még olyan szakember, aki analóg lejátszókat javít, legyen az tévé, videómagnó, bakelit lejétszó, kazettás magnó, satöbbi. Ekkor botlottunk bele a fehérvári Kocsis Zoltánba, aki zongorázni ugyan nem tud, de ért a tévéhez, a hifihez, profi hangfalat, erősítőt épít, ha kell, világéletében javítással foglalkozott. Régi műhelye még mindig megvan a város egyik négyemeletes paneltömbjének alagsorában. Valamikor divatos tévék, hangfalak, hifiberendezések várták itt korábban jobb sorsukat, és néhány közülük mint egy kriptában, itt maradt.

„Ezt már mindenki abbahagyta!” – legyint a mester, aztán egy gitárhangfalra mutat: „Ezt magam építettem ugyanolyan alkatrészekből, mint amit az ismert, jó minőségű márkák gyártói használnak. Megrendelésre készítettem, de aki megrendelte, végül lemondta, mert a gyárilag készítetten ott a márkajelzés, és hiába tud ez legalább annyit vagy akár többet, a márka miatt inkább megveszik ugyanezt sokkal drágábban.” Pedig Zoltán szerint érdemes megbecsülni a szakmunkát, mert a városban ma már csak ketten-hárman foglalkoznak ilyennel, ők is már inkább az idősebb korosztály. Műszerészek, akik nem hagytak fel a szakmájukkal, és otthoni vagy nyilvános műhelyeikben képesek új életet lehelni rossznak hitt, kidobásra ítélt, divatjamúlt lejátszókba is.

  
És bár lehet, hogy divatjamúlt, mégis sokan azt mondják– köztük Zoltán is – hogy nincs szebb hangzás az analóg hanghordozóknál.

„Vannak, akik újra felfedezték a bakelit lemezeket, hozzákapcsolják a csöves erősítőhöz, és elképesztően szép, lágy, meleg hangot kapnak. A digitális erősítő számomra hideg, lelketlen hangzást jelent. Ha analóg lejátszót hallgatok, az valamit kivált belőlem, egyszerűen azért, mert hanghullámok érik a fülemet, és nem az 1-es és 0-s számok variációiból létrejövő digitális jelrendszer. Az analóg jel egy folyamatos hangot jelent, hangrezgést érzékel a fülünk, egy sokkal természetesebb hangot. Persze a digitális hangzást már olyan jól kifejlesztették, hogy nemigen halljuk a különbséget, legfeljebb csak az tudja megállapítani, aki mindkettőt ismeri, és ez most nem nosztalgia!” – magyarázza Kocsis Zoltán., aki szerint kulcskérdés, hogy milyen az erősítő.

„Vannak ismerősem, akik megőrülnek a jó zenéért, főleg a blues-t, a jazz-t hallgatják, és az a helyzet, hogy ezeket a zenéket csak csöves erősítőn lehet jól hallani.” Az elektroncsöves erősítőt ma már csillagászati árakért lehet megvenni, és csak nagyon kevés helyen beszerezhető, a műszerész szerint érdemesebb házilag csinálni vagy csináltatni.

Persze vannak, akik tudják hol érdemes beszerezni, javíttatni, különbséget tudnak tenni a minőség és a gagyi között, melyik márkát érdemes használni a régi lejátszók közül. A Fehérvár Médiacentrum fotósának, Kiss Lacinak nem csak jó szeme, de kiváló hallása van, igazi zenei ínyenc. Vele teszteltük, mi a különbség a bakeliten, a CD-n és az interneten hallgatott zene között.


Ez lett az eredménye:

 

 

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek