4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 19-re nőtt hazánkban a fertőzöttek száma, nem lesz Magyarországon Giro d'Italia, napirenden az iskolabezárás - 10. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: 19-re nőtt hazánkban a fertőzöttek száma, nem lesz Magyarországon Giro d'Italia, napirenden az iskolabezárás - 10. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

19-re nőtt Magyarországon a fertőzöttek száma, lefújták a Giro'd Italia kerékpárverseny magyar szakaszát és még több fehérvári programot.

Három újabb fertőzöttel, 19-re nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma. Három magyar férfinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Egy 67 éves magyar férfinél, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik. Egy 41 éves magyar férfinél, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban, és egy 27 éves magyar férfinél, aki együtt volt a szintén Izraelben járt egyik magyar fertőzöttel.

Mindhárman már a Szent László kórházban vannak elkülönítve.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóságok a rendőrséggel együttműködve végeznek. Velük együtt hazánkban eddig 19 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 9 magyar állampolgár.

 Jelenleg hatósági házi karanténban 166 magyar állampolgár tartózkodik, őket rendőrök ellenőrzik személyesen. 

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az Operatív Törzs március 13-i sajtótájékoztatóján fontosnak tartotta kiemelni: jelenleg egyedi esetek vannak, és a legfontosabb, hogy megakadályozzuk a gócpontok kialakulását.

Hangsúlyozták: a járványt komolyan kell venni, elérkeztünk arra a szintre, hogy minden perc számít, nő a potenciális fertőzöttek száma, a rendőrség is intenzíven együttműködik az egészségügyi szakemberekkel. Különösen az idős hozzátartozókra figyeljünk oda.

A koronavirus.gov.hu hivatalos tájékoztató oldalon egy időseknek szóló felhívás is készült pénteken:

A sajtótájékoztatón figyelmeztettek továbbá, hogy kerülni kell a pánikkeltést: az álhírekkel ellentétben jelenleg nem tartják indokoltnak egyetlen város lezárását sem. Az iskolabezárás pedig napirenden van.

Az MTI-n 18.15 kor kiadott hír szerint valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.

Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírussal kapcsolatban kihirdetett veszélyhelyzet keretében szükséges intézkedésekről folyamatosan egyeztet a kormány tagjaival és szakemberekkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke péntek este. Pénteken 21:15 órakor Orbán Viktor a magyar kormány (https://www.facebook.com/kormanyzat) és a miniszterelnök (https://www.facebook.com/orbanviktor/) hivatalos Facebook-oldalán valamint a koronavírus tájékoztató oldalon (https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu) bejelentést tesz - közölte a sajtófőnök.

 

Felírási igazolás nélkül is kiválthatóak a receptek

A koronavírus-fertőzés miatt a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel március 13. péntektől felírási igazolás nélkül is kiváltható a hozzátartozó, sőt barát és ismerős gyógyszere is. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg tajszámát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja.

Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészkamara fejér megyei szervezetének elnöke a Fehérvár Televíziónak elmondta: a patikák forgalma az elmúlt napokban jelentősen megnőtt. Az egészségügyi dolgozókat, de a gyógyszervásárlást illetőn is újabb szabályok léptek életbe.

"Az egészségügyi dolgozók csak miniszteri engedéllyel mehetnek külföldre, tehát nem hagyhatjuk el az országot. A betegeknek javasoljuk, hogy aki krónikus beteg és ugyanazt a gyógyszert szedi, váltsák ki akár a három havi mennyiséget egyszerre." - tette hozzá Schneider Attila.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azt kérik a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik.

Az országos tisztifőgyógyszerész az OGYÉI honlapján közzétett teendőkben azt írja, hogy amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, a patikáknak mérlegelniük kell a kiadó ablakon keresztüli gyógyszerkiadást is.

Ezen kívül az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, a kihelyezett vizet és poharakat, a gyógyszertári szórólapokat és újságokat, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyakat be kell szedni.

 

Elmarad a Giro'd'Italia kerékpáros verseny magyar szakasza

Pénteken az is biztossá vált, hogy nem rendezik meg Magyarországon a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny idei első három szakaszát. Ezt Révész Máriusz, a kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos jelentette be a közösségi oldalán pénteken. A viadalt még nem törölték. Révész elmondta, a Giro d'Italia magyarországi rajtjának szervezőbizottsága csütörtökön videókonferencia keretében jelezte az olasz partnernek, hogy az eredetileg tervezett időpontban a verseny rajtja Magyarországon nem rendezhető meg. Mauro Vegnivel, az olasz jogtulajdonos RCS Sport versenyigazgatójával a felek megállapították, mindkét fél célja a szerződés módosítása, annak érdekében, hogy egy későbbi időpontban Magyarországról induljon a Giro d'Italia.

 

Az étel házhozszállító cégek nagy rohamra számítanak, fokozott higiéniai intézkedéseket vezettek be

Az MTI-n közzétett összefoglaló szerint a koronavírus-járvány miatt a NetPincér számos óvintézkedést vezetett be, amelyeket partnereinek is javasolt. A fokozott higiéniás intézkedések betartása mellett javasolják a közeli fizikai kapcsolat kerülését, az eszközök, valamint a kiszolgálási területek naponta többszöri fertőtlenítését minimum 60 százalékos alkoholtartalmú tisztítószerrel, valamint a futárpartnereknek kézfertőtlenítőket is beszereztek. A rendelések bármikor, nem csak a járvány alatt kiegyenlíthetők interneten bankkártyával és SZÉP-kártyával is, így aki szeretné akár teljesen elkerülheti az érintkezést a futárral.

A Teletál Ételfutár Kft. egyelőre nem tapasztal érdemleges változást a forgalomban. Úgy vélik, ha az emberek otthonmaradásra kényszerülnek, akkor nem szívesen járnak majd el vásárolni, és biztonságosabbnak érzik majd, hogy az ételt házhoz rendeljék. Ezért rohamra számítanak, amelyre a megerősített munkaerőállománnyal, valamint jelentős alapanyag tartalék felhalmozásával készülnek - közölték az MTI-vel. A termelőüzemükben alapvetően nagy hangsúlyt fektetnek a higiéniára, folyamatos a szájmaszk és a gumikesztyű használata, fertőtlenítés. Mindezek mellett folyamatos a dolgozók hőmérsékletének mérése és fokozottan figyelik is őket - tájékoztatott a cég.

 

Egymilliárdot ad az MKB a védekezésre

Dr. Balog Ádám Elnök-vezérigazgató kezdeményezésére az MKB Bank Nyrt. a mai napon egymilliárd forintot adományoz a koronavírus-védekezéssel kapcsolatos kormányzati erőfeszítések támogatására, különösen az időskorúak tájékoztatásával és védelmével kapcsolatos intézkedések elősegítésére.

 

Székesfehérváron az Árpád Fürdő kis befogadóképességének köszönhetően továbbra is nyitva tart: 

A színházban az Alba Regia Táncegyesület pénteki bejelentése alapján tánc világnapi gálaműsora is elmarad, a jegyeket visszaváltják.

Fehérvár Travel  utazási iroda is közleményt adott ki arról, mely utak maradnak el és hogyan térítik vissza értük a pénzt: 

 

Így vásároljunk a boltban

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalatai (ALDI, AUCHAN, LIDL, METRO, PENNY MARKET, SPAR, TESCO)  tagvállalatai továbbra is azt javasolják, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert. 

 A Szövetség javaslatai, melyekre minden áruház, üzlet, bevásárlóközpont, piac figyelmét is felhívja, a következők:

- Javasoljuk, lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjenek vásárolni. A kisgyermekek érdekében pedig azt javasoljuk, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyék őket magukkal vásárolni.

- Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől, a polcok előtti válogatás, vagy a csemegepult, a pénztár előtti sorban álláskor, a lehetőségekhez igazodó ésszerű mértékben.

- Javasoljuk a készpénz nélküli fizetéseket az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.

- Ahol rendelkezésre áll, kérjük, vegyék igénybe az önkiszolgáló pénztárakat.

- Vásárlás közben is fordítsanak figyelmet az egészségügyi szakemberek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ általános ajánlásaira is, amelyek szerint a kiskereskedelmi üzletekben tartózkodva a vásárló se érintse meg az arcát, különösen az ajkakat, az orrát és a szemét kézzel.

- Kövessék a köhögés és a légzés higiéniai protokollját. Köhögés vagy tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat egyik könyökkel, vagy zsebkendővel, a lehető leghamarabb dobja be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe. Az áruházban ne köhögjenek vagy tüsszentsenek az ott tartózkodókra, vagy a kihelyezett élelmiszeripari és más termékekre.

- A válogatható frissárut (elsősorban péksüteményt) puszta kézzel ne fogják meg, használjanak erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, vagy papírzacskót, amibe be is csomagolhatnak.

Forrás: MTI, oksz.hu

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: turizmus.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek